«Συμπεράσματα μετά την κηδεία» | xronos.gr
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

«Συμπεράσματα μετά την κηδεία»

19/01/23 - 8:00
«Συμπεράσματα  μετά την κηδεία»

Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών

Το πολυσυζητημένο θέμα της εβδομάδας που διανύουμε είναι η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16.01.2023.

Λίγες μέρες μετά νομίζω είμαστε σε θέση ψύχραιμα και αντικειμενικά να κάνουμε μια αποτίμηση των πραγμάτων σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο.

Καταρχήν σε ανθρώπινο επίπεδο μου έμεινε η αίσθηση ότι ο εκλιπών είχε δημιουργήσει μια μεγάλη και όμορφη οικογένεια που τον τίμησε και άσχετα με τις πολιτικές διαφωνίες, που και εγώ έχω, ήταν δυνατή και συγκινητική η εικόνα που τα παιδιά του και τα εγγόνια του μετέφεραν το φέρετρο του στην τελευταία του κατοικία.

Ειλικρινά πολλοί από εμάς θα εύχονταν να τους αποδώσει το συγγενικό τους περιβάλλον τέτοια αγάπη και τιμές την ύστατη στιγμή.

Επίσης, σε ανθρώπινο επίπεδο η όλη διοργάνωση της κηδείας απέπνεε τάξη και παιδεία και δεν υπήρξαν προκλητικά σημεία που να έδιναν λαβές σε σχόλια και παρερμηνείες.

Αναφορικά τώρα με τα όποια πολιτικά συμπεράσματα έχω να πω τα ακόλουθα:

Το πρώτο και βασικό πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι το πολιτειακό ζήτημα της χώρας μας είναι λυμένο εδώ και μισό αιώνα και δε χρειάζεται κανείς να είναι φοβικός απέναντι σε τίποτα, γιατί η χώρα μας είναι μια ισχυρή δημοκρατία.

Το δεύτερο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η επιλογή της κυβέρνησης να διεξαχθεί ιδιωτικά η κηδεία ήταν απόλυτα σωστή και εκ του αποτελέσματος όλα πήγαν καλά καθώς και ο εκλιπών τιμήθηκε δεόντως από τους οικείους του και δεν υπήρξαν παρατράγουδα, που θα μπορούσαν να χαλάσουν αυτή τη μοναδική και κορυφαία για τον κάθε άνθρωπο στιγμή.

Το τρίτο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας μας καταφέρνει να γίνεται «μικρόψυχο» ακόμα και στις κορυφαίες ανθρώπινες στιγμές.

Για να ανακεφαλαιώσω θα ήθελα να μείνω περισσότερο στο ανθρώπινο στοιχείο και να επισημάνω ότι άσχετα με το τι έκανε στον πολιτικό του βίο ο εκλιπών, για τον οποίο αρμόδια είναι η ιστορία, κατάφερε να κάνει μετά θάνατον πολλούς να «ζηλέψουν» τη «δεμένη» οικογένεια που δημιούργησε και προσωπικά εάν με ρωτάτε στη διαδρομή ενός ανθρώπου πέρα από τα προσωπικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά του θεωρώ κορυφαίο να μπορέσει να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια «δεμένη» οικογένεια.

Πιθανόν να ακούγονται λίγο μικροαστικά αυτά που γράφω περί «δεμένης» οικογένειας αλλά υπενθυμίζω ότι η μικρή μας χώρα επιβίωσε και προχώρησε και εξαιτίας του θεσμού της οικογένειας, που μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο υπερβολικός αλλά προσωπικά προτιμώ να έχω ανθρώπους που ενδιαφέρονται υπερβολικά παρά να μην έχω κανένα.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr