Σε Ίασμο και Σάπες την Παρασκευή ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ανοικτές μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου και ώρα 15:00 οι αιτήσεις – Στο δάσος Οργωμενού Κρωβύλης και στην παραλία Ιμέρου
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Μαρώνειας, στο πλαίσιο πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ)» στο πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021 – 2027», η οποία συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ+) και από εθνικούς πόρους, και σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του σχολικού έτους 2025–2026, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, τις Επόπτριες Ποιότητας Εκπαίδευσης Π’/θμιας & Δ’/θμιας Ροδόπης και τις Διευθύνσεις Π’/θμιας & Δ’/θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης (δια μέσου των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων), πρόκειται να διοργανώσει μονοήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο την Κυριακή 3 Μαΐου 2026 και ώρα 10:00–15:30, με θέμα: «Από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6 στο Δάσος που αναγεννάται: Βιωματικές προσεγγίσεις στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»
Το σεμινάριο είναι βιωματικό και απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς Π’/θμιας & Δ’/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ (ΠΕ Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας), χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.
Βιωματικό σεμινάριο
Το σεμινάριο είναι αμιγώς βιωματικό και επικεντρώνεται στην παρουσίαση και πρακτική εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιεί το ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας, με έμφαση στις θεματικές:
1.«Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε6» Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη γνωριμία με την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε ένα βιωματικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στον παραδοσιακό οικισμό της Μαρώνειας. Με τη χρήση χάρτη και πυξίδας, θα κληθούν να εντοπίσουν σημεία ενδιαφέροντος και πληροφορίες, ανακαλύπτοντας πώς η πλοήγηση και ο προσανατολισμός μπορούν να μετατρέψουν μια απλή επίσκεψη σε μια συναρπαστική εκπαιδευτική εμπειρία.
2.«Δάσος και Πυρκαγιά» Κατανόηση του δασικού οικοσυστήματος, του ρόλου της φωτιάς, των αιτιών και των συνεπειών των πυρκαγιών. Θα παρουσιαστούν βιωματικά παιχνίδια και δραστηριότητες που αφορούν την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τη διαδικασία φυσικής αναγέννησης του δάσους μετά από πυρκαγιά. Το βιωματικό εργαστήριο θα υλοποιηθεί στο δάσος Οργωμένου Κρωβύλης και στην παραλία Ιμέρου.
Διδακτικοί στόχοι
Οι συμμετέχοντες θα: Γνωρίσουν σε βάθος τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας για το Ε6 και το Δάσος/Πυρκαγιά. Εξοικειωθούν με βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας στο φυσικό περιβάλλον (εργασία πεδίου). Αποκτήσουν πρακτικά εργαλεία (δραστηριότητες, φύλλα εργασίας) για την υλοποίηση αντίστοιχων θεματικών στα σχολεία τους. Αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης και της αειφορικής διαχείρισης των δασών, ενισχύοντας τη στάση τους ως ενεργοί πολίτες. Αξιοποιήσουν τις νέες γνώσεις και πρακτικές για τον εμπλουτισμό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και των Σχολικών Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου 2026 και ώρα 15:00.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News