Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Έγινε και φέτος, ενώ μοιράστηκαν 1000 περίπου μερίδες στους πιστούς που πλημμύρισαν το πρωί την εκκλησία και το μεσημέρι το προαύλιο τηρώντας το έθιμο
Τον πολιούχο Άγιο Αθανάσιο τίμησε η Αίγειρος την παραμονή της 18ης Ιανουαρίου με την καθιερωμένη περιφορά της εικόνας την παραμονή της γιορτής, την πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του ιερέα Ιωάννη Δίγγα με κατάληξη το παραδοσιακό κουρμπάνι ανήμερα, όπου βρέθηκε ο φακός του Χρόνου κι αποτύπωσε την προσπάθεια να ετοιμαστούν τα δέκα καζάνια με βραστό προσφορά των πιστών μετά από έρανο, αλλά και των κτηνοτρόφων. Όλο το βραστό, αφού διαβαστεί από τον παπά, μοιράζεται υπέρ υγείας των πιστών το μεσημέρι, μέσα από μια διαδικασία που φέρνει όλον τον κόσμο κοντά, ανταλλάσσουν ευχές και αποδεικνύουν το δέσιμο που υπάρχει στις μικρότερες κοινωνίες.
Κάποιοι επιμένουν να το λένε τράπεζα αγάπης, οι πρόγονοί μας όμως που έφεραν το έθιμο από την Ανατολική Θράκη, το αποκαλούν κουρμπάνι
Όπως θα πει Μαριάνα Καρυώτου που είχε το γενικό πρόσταγμα φέτος: «την εικόνα του Αγίου Αθανασίου την έφεραν κάτοικοι του χωριού, πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Όταν έφυγαν, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους με τα κάρα και ερχόμενοι προς την Ελλάδα μετέφεραν τις δύο εικόνες του Αγίου, τις οποίες έκρυψαν μέσα στα τσουβάλια. Κατάφεραν να τις περάσουν στην Ελλάδα και όταν εγκαταστάθηκαν οριστικά στην Αίγειρο και έκτισαν την πρώτη εκκλησία, τις τοποθέτησαν μέσα και έτσι η εκκλησία ονομάσθηκε του Αγίου Αθανασίου».
Στην προετοιμασία του εθίμου, που ξεκινά από τον έρανο μέχρι και την ολοκλήρωση της σχετικής τελετουργίας του μαγειρέματος, που τώρα δε γίνεται με ξύλα, αλλά με φιάλες γκαζιού, συνέδραμαν ουσιαστικά οι Θανάσης Μανάκας, Δαμιανός Τζατζανάς, Τούλα Μανάκα, Αθανασία Καραμανλή και Σουλτάνα Τζατζανά. Για έναν ανεξήγητο λόγο το βραστό δε μοιράζεται μετά την πανηγυρική λειτουργία, αλλά στις δυόμιση η ώρα το μεσημέρι όπου προσέρχονται όλοι σχεδόν οι κάτοικοι για να γευτούν λίγο από το ευλογημένο κρέας που είναι νοστιμότατο.
ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ
Με πανηγυρικές εκδηλώσεις και κεράσματα ολοκληρώθηκε χθες το πρωί ο εορτασμός του Αγίου Αθανασίου σε Κόσμιο και Σάλπη.
Μ.Μ.
Κάποιοι επιμένουν να το λένε τράπεζα αγάπης, οι πρόγονοί μας όμως που έφεραν το έθιμο από την Ανατολική Θράκη, το αποκαλούν κουρμπάνι
Όπως θα πει Μαριάνα Καρυώτου που είχε το γενικό πρόσταγμα φέτος: «την εικόνα του Αγίου Αθανασίου την έφεραν κάτοικοι του χωριού, πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Όταν έφυγαν, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους με τα κάρα και ερχόμενοι προς την Ελλάδα μετέφεραν τις δύο εικόνες του Αγίου, τις οποίες έκρυψαν μέσα στα τσουβάλια. Κατάφεραν να τις περάσουν στην Ελλάδα και όταν εγκαταστάθηκαν οριστικά στην Αίγειρο και έκτισαν την πρώτη εκκλησία, τις τοποθέτησαν μέσα και έτσι η εκκλησία ονομάσθηκε του Αγίου Αθανασίου».
Στην προετοιμασία του εθίμου, που ξεκινά από τον έρανο μέχρι και την ολοκλήρωση της σχετικής τελετουργίας του μαγειρέματος, που τώρα δε γίνεται με ξύλα, αλλά με φιάλες γκαζιού, συνέδραμαν ουσιαστικά οι Θανάσης Μανάκας, Δαμιανός Τζατζανάς, Τούλα Μανάκα, Αθανασία Καραμανλή και Σουλτάνα Τζατζανά. Για έναν ανεξήγητο λόγο το βραστό δε μοιράζεται μετά την πανηγυρική λειτουργία, αλλά στις δυόμιση η ώρα το μεσημέρι όπου προσέρχονται όλοι σχεδόν οι κάτοικοι για να γευτούν λίγο από το ευλογημένο κρέας που είναι νοστιμότατο.
ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ
Με πανηγυρικές εκδηλώσεις και κεράσματα ολοκληρώθηκε χθες το πρωί ο εορτασμός του Αγίου Αθανασίου σε Κόσμιο και Σάλπη.
Μ.Μ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News