Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί ευρωπαϊκά προγράμματα και κατ’ επέκταση να στηρίξει τα μέλη του
Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης πρόσφατα αποφάσισε να κάνει «άνοιγμα» και σε άλλες καλλιέργειες της περιοχής μας, προκειμένου να μπορέσει να εκμεταλλευτεί καλύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα που «τρέχουν» και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμέτ Σινάν μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm σχετικά με αυτή την απόφαση. «Εδώ και χρόνια ο Συνεταιρισμός ήταν μόνο καπνοπαραγωγών. Τώρα πλέον ο Συνεταιρισμός θα ασχοληθεί με όλα τα προϊόντα που παράγουν τα μέλη μας. Δηλαδή σιτάρι, κριθάρι, βαμβάκι και ελαιοπαραγωγοί για παράδειγμα. Αυτό το πήραμε απόφαση πριν ένα μήνα σε συνεδρίαση που κάναμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση πάρθηκε, για να γίνεται ομαλότερη η όλη ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ παράλληλα κάλεσε όποιον ενδιαφέρεται να ενταχθεί στον Συνεταιρισμό, που πλέον θα απευθύνεται σε πολλούς περισσότερους παραγωγούς.
Ζητούμενο η ποιότητα στον καπνό
Αναφέρθηκε και στην ενασχόληση με τον καπνό, που ιδίως οι μικροκαλλιεργητές δυσκολεύονται να ζήσουν και στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες όπως αυτή της στέβια.
«Είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις από μια μόνο καλλιέργεια. Αυτοί που παρατάνε τις καλλιέργειες δεν έχουν σκοπό να πάνε σε κάτι εναλλακτικό. Ο κόσμος τώρα δοκιμάζει την στέβια, ενώ και στην πιπεριά υπάρχει κίνηση. Για την καπνοκαλλιέργεια για τη σοδειά του 2023 που ξεκίνησε πριν περίπου ένα μήνα, βγάλαμε 3.000 βεβαιώσεις. Δηλαδή 3.000 άνθρωποι θα βάλουν καπνά. Θα καλλιεργήσουν γύρω στα 30.000 στρέμματα καπνοκαλλιέργειας» ενημέρωσε.
Στα θετικά καταγράφεται ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στην τιμή του καπνού που πωλούν οι παραγωγοί σε μεταποιητικές εταιρείες. Κατά τον κο Σινάν υπάρχει περίπου μια διαφορά 60 λεπτών προς το πάνω σε σχέση με πέρσι.
Η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) πρόσφατα έδωσε έξτρα μπόνους ένα ευρώ σε παραγωγούς που είχαν καλή ποιότητα στον καπνό τους. Αυτό ήταν θετικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, καθώς οι εταιρίες άρχισαν να ξεχωρίζουν τους καλούς παραγωγούς, από τους κακούς. Ο ίδιος δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην ποιότητα, καθώς όπως υποστήριξε τα τελευταία χρόνια είναι ζητούμενο και για αυτό κατηγόρησε κυρίως τις μεταποιητικές εταιρείες, λόγω των τιμών που προσφέρουν στους παραγωγούς.
«Πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα. Εδώ και καιρό έχει χαλάσει η ποιότητα, γιατί οι μεταποιητικές εταιρείες έπαιρναν στην ίδια τιμή όλα τα καπνά. Δεν ξεχώριζαν με βάση την ποιότητα» κατέληξε.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News