Αποδεσμεύονται 411,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα του ΔΟΕ | xronos.gr

Αποδεσμεύονται 411,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα του ΔΟΕ

16/03/26 - 9:18
Αποδεσμεύονται 411,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα του ΔΟΕ

Οι 32 χώρες-μέλη επιδιώκουν να στηρίξουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας και να περιορίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Σε μια αποφασιστική κίνηση προχωρούν οι χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), αποφασίζοντας την αποδέσμευση συνολικά 411,9 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα — τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει διατεθεί ποτέ — προκειμένου να σταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, οι κυβερνήσεις των χωρών του ΔΟΕ θα διαθέσουν 271,7 εκατομμύρια βαρέλια από κρατικά αποθέματα. Ακόμη,116,6 εκατομμύρια βαρέλια θα προέλθουν από υποχρεωτικά αποθέματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ενώ επιπλέον 23,6 εκατομμύρια βαρέλια θα διατεθούν από άλλες πηγές.

Όπως διευκρινίζεται, το μεγαλύτερο μέρος της αποδέσμευσης αφορά αργό πετρέλαιο, το οποίο αντιστοιχεί στο 72% της συνολικής ποσότητας, ενώ το υπόλοιπο 28% αφορά πετρελαϊκά προϊόντα.

Τα αποθέματα από χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμα, ενώ εκείνα από την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο θα αρχίσουν να διατίθενται προς το τέλος Μαρτίου.

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από τις 32 χώρες-μέλη του ΔΟΕ, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με βασικό στόχο τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή παγκοσμίως.

Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ - amna.gr

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr

ΑΡ. ΜΗΤ: 232265

mit-logo