Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Αρτοκλασία στον Καθεδρικό Ναό και αντάμωμα σε καφετέρια της πόλης σε καλό κλίμα
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με αφορμή την εορτή του Αγίου Μοδέστου, προστάτη και θεραπευτή των ζώων, το πρωί του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής τέλεσε αρτοκλασία υπέρ ευλογίας του Θεού.
Ο Άγιος Μόδεστος θεωρείται προστάτης των ζώων και των κτηνοτρόφων. Η ημέρα αυτή αποτελούσε παραδοσιακή αργία, με προσφορές άρτων και κολλύβων στον ναό από τους γεωργούς, οι οποίοι με τον αγιασμό εκείνης της ημέρας ράντιζαν τα σπαρμένα χωράφια τους.

Κόλλυβα του Αγίου έριχναν στα χωράφια, για να εξασφαλίσουν τη γονιμότητα της γης, ενώ κόλλυβα και άρτο έδιναν και στα ζώα τους να φάνε, για να έχουν την προστασία του.
Αναβιώνουν την παράδοση
Μετά την εκκλησία, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας, του Δημοσίου και ιδιώτες, βρέθηκαν στην καφετέρια Avant Garde επί της πλατείας Ειρήνης. Όπως εξήγησε ο Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας ΑΜΘ, σύμφωνα με την παράδοση η μέρα αυτή ήταν ιδιαίτερα συμβολική, καθώς εορταζόταν από όλους τους κτηνοτρόφους, γιατί τα ζώα παρείχαν τροφή στις αγροτικές οικογένειες, βοηθούσαν στις εργασίες και ήταν μέρος του εισοδήματος.
Οι οικογένειες έφτιαχναν κόλλυβα, τα οποία έτρωγαν οι ίδιες, τα ζώα κι έσπερναν με αυτά τα χωράφια υπέρ υγείας και για καλύτερες σοδιές.
«Έτσι κι εμείς φέτος ξεκινήσαμε μετά από πολλά χρόνια αυτή τη μέρα να τη γιορτάζουμε» διαμήνυσε ο Νίκος Φωτεινιάς, γνωστοποιώντας ότι η θρησκευτική εορτή αφορά φυσικά κτηνιάτρους τόσο του δημοσίου όσο του ιδιωτικού τομέα κι αποτελεί συγχρόνως μία ευκαιρία ανταμώματος όλων.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News