Λειψυδρία στη Ροδόπη: Χωράφια που πλημμυρίζουν τον χειμώνα, «διψούν» το καλοκαίρι
Αφορά τους δικαιούχους Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για το έτος 2025
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τον Διονύση Κλάδη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να ψηφίζει «παρών», η ετήσια καταβολή ποσού 300€ ανά δικαιούχο Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για το 2025.
Το θέμα εισηγήθηκε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας Λάμπρος Τσούργιαννης, ως έκτακτο πριν την έναρξη της ημερήσιας διάταξης. Αναλυτικά, θα δίνονται 300€ ανά εργαζόμενο αντί για την παροχή ενός λίτρου γάλακτος ημερησίως σε άτομα που εργάζονται σε ΜΑΠ, στους μόνιμους υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου των Περιφερειακών Ενοτήτων και της Έδρας της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Αναλυτικά σύμφωνα με την εισήγηση:
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.5143(ΦΕΚ.161Α ́/11-10-2024), παρέχεται ετήσια καταβολή ποσού σε εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών τους προσώπων που είναι δικαιούχοι παροχής γάλακτος όπου ρητά αναφέρεται:
Στους μόνιμους υπαλλήλους, στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, καθώς και στους συμβασιούχους μίσθωσης έργου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, οι οποίοι είναι δικαιούχοι 1 λίτρου γάλακτος σε ημερήσια βάση, σύμφωνα με την περ. ΙΙΙ. της υπ’ αρ.43726/8.6.2019 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών «Παροχή μέσων ατομικής προστασίας σε υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών και μέτρα προληπτικής ιατρικής» (Β’ 2208), μπορεί να καταβάλλεται. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή του περιφερειακού συμβουλίου ή του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου, αντίστοιχα, αντί του 1 λίτρου γάλακτος σε ημερήσια βάση, ποσό 300 ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο προβληματισμός του Διονύση Κλάδη και η ψήφος του
Ο Διονύσης Κλάδης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, μετέφερε τους προβληματισμούς του κατά την εισήγηση. «Βλέπω ότι παραλείπονται συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως αυτές των γιατρών κι οδοντιάτρων δημόσιας υγείας, κοινωνικών λειτουργών, μεταξύ άλλων». Αυτός ο προβληματισμός τον οδήγησε στο να ψηφίσει «παρών» δείχνοντας την ουδέτερη θέση του.
Παρά τη θετική του ψήφο, ο Στέργιος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Αρχής, δήλωσε πως «οι υπάλληλοι δεν πρέπει να παίρνουν χρήματα για τα γάλατα, πρέπει να παίρνουν το γάλα».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News