Έφυγε από την ζωή η ομότιμη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Ελένη Ζέτου-Μουντάκη
Η Στέγη Πολιτισμού Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» Κομοτηνής και η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής διοργάνωσαν εικαστική έκθεση με τίτλο «Διάλογοι τέχνης - ζωγραφική και φωτογραφία σε διάλογο»
Η έκθεση θα βρίσκεται στην Καπναποθήκη μέχρι και το Σάββατο 18 Απριλίου, με ώρες λειτουργίας 10:30- 13:00 το πρωί και 18:00-21:00 το απόγευμα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, η Στέγη Πολιτισμού Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» Κομοτηνής και η Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής διοργάνωσαν εικαστική έκθεση με τίτλο «Διάλογοι τέχνης - ζωγραφική και φωτογραφία σε διάλογο» στο ισόγειο της Καπναποθήκης, το απόγευμα της Τετάρτης 15 Απριλίου, στην Καπναποθήκη.
Η έκθεση θα βρίσκεται στην Καπναποθήκη μέχρι και το Σάββατο 18 Απριλίου, με ώρες λειτουργίας 10:30- 13:00 το πρωί και 18:00-21:00 το απόγευμα.
Φίλοι της τέχνης επισκέφθηκαν την έκθεση την ημέρα των εγκαινίων, βλέποντας τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο συνδέθηκαν οι θεματικές και τα χρώματα μεταξύ τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έκθεση αφιερώθηκε στην σύνδεση φωτογραφίας και ζωγραφικής.
«Τα έργα δεν παρουσιάζονται ως ξεχωριστές ενότητες αλλά ως συνομιλητές μέσα στον ίδιο χώρο. Οι εικόνες αλληλεπιδρούν, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα στη φαντασία και την παρατήρηση, στη ζωγραφική σύνθεση και στη φωτογραφική ματιά» αναφέρουν οι Φιλοτέχνες.
Ο κοινός στόχος ζωγραφικής και φωτογραφίας
Η συνάντηση ζωγραφικής και φωτογραφίας στον ίδιο εκθεσιακό χώρο δεν αποτελεί απλώς μια παράθεση διαφορετικών έργων, αλλά μια ουσιαστική εμπειρία διαλόγου. Τα δύο μέσα, αν και διαφέρουν ως προς τα εκφραστικά τους εργαλεία, μοιράζονται έναν κοινό στόχο: την αποτύπωση και την ερμηνεία της πραγματικότητας.
«Η ζωγραφική μεταφέρει το προσωπικό ύφος του καλλιτέχνη, την υποκειμενική ματιά και το συναίσθημα. Αντίθετα, η φωτογραφία ξεκινά από την καταγραφή του πραγματικού, αποκαλύπτοντας όμως μέσα από την επιλογή της στιγμής, του κάδρου και του φωτός μια εξίσου δημιουργική προσέγγιση» όπως εξήγησε εκπρόσωπος διοργανωτών της έκθεσης.
Μέσα από αυτή τη συνύπαρξη, ο θεατής καλείται να ανακαλύψει ομοιότητες και αντιθέσεις.
Παράλληλα, η κοινή έκθεση λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας — όχι μόνο μεταξύ των έργων, αλλά και μεταξύ των ίδιων των δημιουργών και του κοινού. Ενθαρρύνει τον διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών και την εξερεύνηση νέων τρόπων έκφρασης.
Σε μια εποχή όπου τα όρια μεταξύ των τεχνών γίνονται όλο και πιο ρευστά, η συνύπαρξη ζωγραφικής και φωτογραφίας αναδεικνύει την τέχνη ως ένα ενιαίο, ζωντανό πεδίο δημιουργίας.
«Να δούμε, να συγκρίνουμε, να αισθανθούμε — και τελικά, να επαναπροσδιορίσουμε»
Ανέφεραν επίσης πως «η έκθεση αυτή αποτελεί μια πρόκληση: να δούμε, να συγκρίνουμε, να αισθανθούμε — και τελικά, να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εικόνα».
Οι εικαστικές εκθέσεις δεν αποτελούν απλώς χώρους παρουσίασης έργων, αλλά ζωντανά πεδία ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην καλλιτεχνική δημιουργία, την εκπαίδευση και τη συνοχή της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της τέχνης στη σύγχρονη ζωή.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News