Τα «Θρακικά Μετέωρα» της Ανατολικής Ροδόπης

Κ. Στογιαννίδου: «Ο σχεδιασμός μας για την τουριστική δράση του δήμου σχετίζεται και με την οργάνωση των παραλιών»
Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται οι αρμόδιοι του δήμου Κομοτηνής για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, η οποία κατά κύριο λόγο αφορά το παραθαλάσσιο κομμάτι του δήμου, όπως επεσήμανε και η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Κομοτηνής, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΜΕΑ
Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, η κα Στογιαννίδου είπε: «Υπάρχει ένα πρόγραμμα -μια επιχορήγηση δηλαδή- μέσω του ΕΠΑΝΕΚ (επιχειρησιακό πρόγραμμα: ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, καινοτομία) που κάθε δήμος δικαιούται, εάν επιθυμεί να υποβάλλει σχετική πρόταση. Αυτό θα πράξει ο δήμος Κομοτηνής, θα υποβάλει πρόταση για μια χρηματοδότηση της τάξεως των 120.000 ευρώ έτσι ώστε δυο ακόμα σημεία στις παραλίες μας να γίνουν απολύτως προσβάσιμα σε άτομα με κινητικά προβλήματα».
Η κα Στογιαννίδου σημείωσε ακόμα ότι το seatrac του Φαναρίου έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμο, όμως αντίστοιχο μηχάνημα δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε όλες τις παραλίες του νομού, λόγω γεωμορφολογίας των παραλιών: «Πράγματι υπάρχει επισκεψιμότητα στις παραλίες από άτομα τα οποία χρειάζονται αυτό τον ειδικό εξοπλισμό για να απολαύσουν το μπάνιο τους στη θάλασσα. Να θυμίσω ότι πέρυσι ο δήμος Κομοτηνής προμηθεύτηκε το σύστημα seatrac. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα, όπως λένε οι χρήστες, επιτυχημένο τρόπο πρόσβασης στην παραλία, τον οποίο εγκαταστήσαμε μέσα στον οικισμό του Φαναρίου και θα παραμείνει εκεί. Δυστυχώς δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα άλλο, γιατί έχει ειδικές προδιαγραφές βάθους της παραλίας, που σημαίνει ότι δεν μπορεί σε κάθε παραλία να εγκατασταθεί ένας τέτοιος μηχανισμός. Εκεί όμως που ήταν επιτρεπτό το κάναμε.
Στο πλαίσιο της νέας χρηματοδότησης που διεκδικούμε των 120.000 ευρώ θα τοποθετηθούν άλλου είδους εργαλεία, μηχανισμοί δηλαδή προσβασιμότητας, όπως είναι οι ειδικές ράμπες, πλωτά αμφίβια, ειδικά κιόσκια, ειδικές τουαλέτες για άτομα με κινητικά προβλήματα και όλος αυτός ο απαραίτητος εξοπλισμός που καθιστά προσβάσιμη μια παραλία. Είναι σημαντικό ότι διεκδικούμε αυτή την επιχορήγηση και νομίζω ότι θα βοηθήσει στο να γίνουν ακόμα δυο σημεία, ένα στην Αρωγή και ένα στη Μέση, ακόμα πιο προσβάσιμα».
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η οργάνωση των παραλιών, είπε η κα Στογιαννίδου είναι το μείζον θέμα αναφορικά με την τουριστική προβολή και οργάνωση του δήμου Κομοτηνής, όμως δεν είναι το μοναδικό. Έτσι, σημείωσε «έχουμε πολλές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία πάντοτε με την ΔΚΚΕΠΑΚ, τον αρμόδιο δηλαδή φορέα υλοποίησης του προγραμματισμού από πλευράς δήμου Κομοτηνής. Και φέτος προγραμματίζουμε να κάνουμε και κάποιες δράσεις δικτύωσης και τουριστικής ανάπτυξης για το δήμο μας, όπως την κατάρτιση μιας μελέτης για το τουριστικό μας προϊόν μέσα από την οποία θα προκύπτει μια στρατηγική στόχευση και ανάπτυξη των αντίστοιχων εργαλείων ώστε ο δήμος Κομοτηνής να μπορεί να αναδειχθεί και να προβληθεί ακόμα περισσότερο από τουριστικής πλευράς».
80.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ INTERREG
Επιπλέον, η πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο δήμος Κομοτηνής έχει και μέσω του INTERREG εξασφαλίσει χρηματοδότηση 80.000 περίπου ευρώ που έχει πάλι τουριστική πτυχή. «Με τη χρηματοδότηση αυτή θα δημιουργηθεί προωθητικό τουριστικό υλικό, θα ενισχυθεί η σήμανση στο οδικό δίκτυο, πρόκειται να ανακαινιστεί και το αρχοντικό Ταμαρέση.
Ο δήμος Κομοτηνής το τελευταίο διάστημα και με την ένταξη στο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΟΧΕ Εγνατία όλων των υποέργων για την ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα του δήμου Κομοτηνής αλλά και με την προσπάθεια που γίνεται με την ανακαίνιση αρχοντικών για την ανάδειξη δηλαδή διαφόρων σημείων ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη, προσπαθεί να δημιουργήσει και να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν και στη συνέχεια να το προβάλει με δράσεις που προγραμματίζουμε να γίνουν», είπε συγκεκριμένα.
"ΒΟΛΕΣ" ΠΡΟΣ ΚΑΖΑΚΟΥ
Εμφανίστηκε αισιόδοξη ως προς το γεγονός ότι η Κομοτηνή θα καταφέρει να ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της περιφέρειας, έστω και ως προορισμός «Σαββατοκύριακου», ενώ μέσα από τη συνέντευξή της αυτή, θέλησε να στείλει και ένα πολιτικό μήνυμα προς την επικεφαλής της παράταξης «Εμείς η πόλη» Φελίνα Καζάκου. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την Κομοτηνή ως έναν τόπο που μπορεί οποιοσδήποτε να τον επισκεφτεί για ένα σαρανταοκτάωρο τουλάχιστον.
Για ένα Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να είναι ένας επιλέξιμος προορισμός και όλα αυτά θέλω να πιστεύω ότι θα τα προβάλουμε ακόμη περισσότερο μέσα στο 2018 με τις δράσεις που έχουμε προγραμματίσει και οι οποίες ψηφίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο και πρόκειται να υλοποιηθούν.
Και οι περσινές δράσεις έτσι όπως είχαν προγραμματιστεί κατά το μεγαλύτερό τους μέρος υλοποιήθηκαν, γιατί κάποια στιγμή γίναμε δέκτες μιας κριτικής η οποία ήταν τουλάχιστον αβάσιμη από την κυρία Καζάκου. Θα πω ότι ήταν ανακριβές το ότι από τον προϋπολογισμό τον περσινό της τάξεως των 120.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν μόνο δράσεις των 10.000 ευρώ. Κάποια στιγμή υπέπεσε στην αντίληψή μας αυτή η δήλωσή της και δεν είναι έτσι.
Από τις προγραμματισμένες για το 2017 δράσεις των 112.000 ευρώ πραγματοποιήθηκαν περί τις 70.000 ευρώ και μας έμεινε απόθεμα το οποίο εντάσσουμε και στο 2018», είπε χαρακτηριστικά η κα Στογιαννίδου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News