30/08/2013 | xronos.gr
Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

30/08/2013

31/08/13 - 0:00

Μοιραστείτε το

Αναφέραμε πολλές φορές ότι ζούμε σε μια κοινωνία της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας, με σεβασμό ο ένας για τον άλλον για τα ήθη, τα έθιμα και τις θρησκευτικές μας παραδόσεις. 

-Δεν κατανοούμε όμως γιατί πρέπει ο κάθε ιμάμης  να μας ξυπνά όλους τις πέντε το πρωί, καλώντας με τα μεγάφωνα στην διαπασών συγκεκριμένους πιστούς. 

-Θα μπορούσε αυτό να γίνεται πιο διακριτικά και με λιγότερα ντεσιμπέλ, αφού οι μουσουλμάνοι πιστοί γνωρίζουν ποια ώρα πρέπει να πάνε στο τζαμί για να κάνουν το ναμάζι τους. 

-Εξάλλου τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις και τα μεγάφωνα ούτε κανένα κοράνι τα αναφέρει, ούτε ο προφήτης Μωάμεθ τα ανακάλυψε, ούτε εκατοντάδες χρόνια πριν υπήρχαν και όλα λειτουργούσαν μια χαρά για τους πιστούς. 

-Άρα προφανώς με τα μεγάφωνα στη διαπασών άλλους σκοπούς θέλουν να  εξυπηρετήσουν ορισμένοι ιμάμηδες. Για να ξυπνήσουν όμως οι συμπολίτες μας στις 5 το πρωί, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που είναι ανοικτά όλα τα παράθυρα,  προφανώς πρέπει να κοιμηθούνε νωρίς το βράδυ.  

-Έλα όμως που τώρα το καλοκαίρι όπως και χθες βράδυ, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, τα νταούλια και οι πίπιζες καθώς και τα πυροτεχνήματα με τις μουσικές στη διαπασών, μας ενημερώνουν καθημερινά ότι πολλοί γάμοι γίνονται στις γειτονιές της μειονότητας καθώς και στο Αλάνκογιου,  αλλά και στην συνοικία Ηφαίστου.

-Και για να χαρεί πολύ ο γαμπρός η νύφη αλλά και τα πεθερικά, πρέπει εμείς να είμαστε στην τσίτα και ξύπνιοι μέχρι τις δύο το βράδυ. Ακούγοντας …φιλαρμονικές  με άσματα αμφιβόλου ποιότητας. 

-Και «τσαλκιτζήδες» μουσικούς που βαράνε στου κουτρούλη το γάμο, για να πάρουν κανένα φράγκο παραπάνω. Ευτυχώς που μας μένει το τρίωρο αυτό για να κοιμηθούμε και να παρακαλάμε και τον Θεό να μην βρεθεί και άλλο έθιμο μεταξύ 3 και 5 το πρωί.

Με αφορμή τον Σύριο κρατούμενο που πήρε άδεια από τις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής όπως ορίζει ο νόμος,  παρόλο που είχε καταδικαστεί για διακίνηση παράνομων μεταναστών, αλλά δεν επέστρεψε στο κελί του, μαθαίνουμε ότι ενώ η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων είναι για 90 κρατουμένους οι εγκλεισμένοι τώρα από 342 έγιναν 341. 

-Αν είναι να αποσυμφορηθούν έτσι οι φυλακές, ας δώσουν άδεια και σε άλλους που με μαθηματική ακρίβεια δεν θα επιστρέψουν πίσω. Ένα άλλο γεγονός που μας έκανε εντύπωση,  είναι η ανθρωπογεωγραφία των κρατουμένων στις δικαστικές  φυλακές Κομοτηνής,  που περιλαμβάνει κρατουμένους από 28 χώρες. 

-Είπαμε ότι είμαστε πολυπολιτισμική  κοινωνία, αλλά τώρα αποκτήσαμε και πολυεθνικές φυλακές. Γιατί από τους 342 κρατουμένους οι γηγενείς Έλληνες είναι μόνο 49, οι Έλληνες Ρομά 51 και οι παλιννοστούντες 27. Σειρά έχουν οι Τούρκοι με 32 κρατουμένους παίρνοντας το αργυρό μετάλλιο των φυλακών και το χάλκινο οι Βούλγαροι με 28 κρατουμένους. -Οι Ιρακινοί βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 26 κρατουμένους, έχοντας κατά πόδας τους Πακιστανούς με 23 άτομα και τους Αφγανούς με 19. Οι Σύριοι είναι 14 με 10 Ρουμάνους και Αλβανούς αντίστοιχα, 8 Γεωργιανούς,  7 Αλγερινούς,  6 Ιρανούς και 4 Μπαγκλαντεσιανούς.  -Από τα υπόλοιπα κράτη οι κρατούμενοι ανέρχονται από 1 έως 4 και για να μην μακρηγορούμε αναφέρουμε ότι υπάρχουν και Μαροκινοί, Παλαιστίνιοι, Ουκρανοί,  Μολδαβοί, αλλά και Νιγηριανοί, καθώς και κρατούμενοι από την Μιανμάρ.

-Δηλαδή για να καταλάβουμε αφού αναλύσαμε την εθνικότητα των κρατουμένων, εμείς ως Έλληνες δουλεύουμε όλοι για να ταΐζουμε μετανάστες εντός και εκτός φυλακής. 

Εντύπωση όμως προκάλεσε το γεγονός μια που αναφερθήκαμε στους μετανάστες και τους λαθρομετανάστες, η είδηση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο  ότι οι 400 κρατούμενοι μετανάστες που κρατούνται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ορεστιάδας,  προχώρησαν σε απεργία πείνας. -Αρνήθηκαν να φάνε, φώναζαν και μάλιστα κάποιοι  έραψαν το στόμα τους με κλωστή. Οι ανακοινώσεις  αυτές που μακράν απέχουν από την αλήθεια δόθηκαν από την «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» την Τέταρτη. 

-Και έτσι τα δημοσιεύματα και οι αναδημοσιεύσεις κατέκλυσαν το διαδίκτυο. Χωρίς να μπει κανένας στον κόπο να κάνει ρεπορτάζ αν όντως υπήρχε απεργία πείνας. Γιατί απεργία πείνας δεν έγινε.

-Παρά κάποιες διαμαρτυρίες γιατί έμαθαν οι  κρατούμενοι μετανάστες ότι ο χρόνος κράτησης τους όπως έγινε πανελλαδικά  παρατάθηκε από 12 σε 18 μήνες και επόμενο ήταν να αντιδράσουν προσωρινά. 

-Αρνήθηκαν να φάνε και φώναζαν και δυο μετανάστες προχθές και 16 χθες  για του λόγου του αληθές, καρφίτσωσαν συρματάκια  στο κάτω χείλος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και τα συγκεκριμένα άτομα απείχαν από το φαγητό. 

-Στο τέλος όμως όλοι οι υπόλοιποι προσέτρεξαν στο συσσίτιο, έφαγαν κανονικά  επειδή το φαγητό ήταν πολύ καλό, ζήτησαν μάλιστα και περίσσευμα. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Φωτιές άναψε η ερώτηση που κατέθεσε  στον υπουργό Εξωτερικών ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ.  Τέρενς  Κουίκ, ζητώντας του να αντιδράσει άμεσα για την μεγάλη και ανιστόρητη, αλλά συγχρόνως προκλητική εκδήλωση, για την ίδρυση των 100 χρόνων της?«Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης».

-Η προβοκατόρικη αυτή εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα στη Κωσταντινούπολη και δήθεν ειδικοί επιστήμονες και ιστορικοί  θα αναλύσουν την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα  του ανεξάρτητου τότε για λίγες ημέρες κρατιδίου της δυτικής Θράκης το 1913, για να αποφευχθεί ως γνωστό η ενσωμάτωση στην Βουλγαρία.

-Βέβαια η κίνηση αυτή των Τούρκων δεν γίνεται τυχαία τώρα και προσπαθεί να πετύχει άλλα αποτελέσματα, για αυτό κλήθηκαν διάφοροι μειονοτικοί από την περιοχή μας, που ορέγονται να δραματοποιήσουν την θεωρία του «κομμένου  χεριού»  κατά τον  Μουεζίνογλου και να υψώσουν την γνωστή σημαία της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης. 

-Θα γνωρίζουμε βέβαια την Δευτέρα ποιοι θα δώσουν το παρόν από την περιοχή μας σε αυτή την εθνικιστική εκδήλωση και ποιοι προσκυνούν ξεκάθαρα την Άγκυρα κάνοντας τα παιχνίδια της. 

-Πάντως μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν δήλωσε στην Ξανθιώτικη εφημερίδα «Θράκη», ότι δεν έχει στο πρόγραμμα του μια τέτοια επίσκεψη και όλα τα έμαθε από τα ΜΜΕ, όπως και την επίθεση που εξαπέλυσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνος Ουζουνίδης εναντίον του.

-Και  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ δήλωσε ότι δεν προσκλήθηκε και δεν σκοπεύει να παραστεί σε αυτή την εκδήλωση ?επιστημονικού χαρακτήρα. Μάλιστα για να απενοχοποιήσει και άλλους, ανέφερε ότι η εκδήλωση δεν συνδέεται με οργανώσεις Δυτικοθρακιωτών σε Ελλάδα και Τουρκία. Ιδωμεν βέβαια, κοντός ψαλμός αλληλούια.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr