Αλιεία και καινοτομία στη Ροδόπη | xronos.gr
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ»

Αλιεία και καινοτομία στη Ροδόπη

20/05/25 - 9:00
Αλιεία και καινοτομία  στη Ροδόπη

Μοιραστείτε το

Ευχαριστημένοι οι παρευρισκόμενοι της εκδήλωσης εξέφρασαν την ανάγκη για βιωσιμότητα και καινοτομία  

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 8 Μαΐου υπέρ της επικύρωσης της συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Θάλασσα (γνωστή και ως Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των Ωκεανών) με σημαντική πλειοψηφία 225 ψήφων υπέρ.

Η Αναπτυξιακή Ροδόπης σε συνεργασία με τον κόμβο κοινωνικής επιχειρηματικότητας Impact Hub Athens ανακοίνωσαν την έναρξη του καινοτόμου προγράμματος «Ανάπτυξη Συνεργατισμού» που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργατικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός ζωντανού οικοσυστήματος κοινωνικής καινοτομίας στις κοινότητες των αλιέων και ιχθυοκαλλιεργητών του Θρακικού κόλπου και των λιμνοθαλασσών της Ροδόπης. Η επίσημη έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μαΐου, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Η Ελλάδα γίνεται μόλις η τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικυρώνει τη Συνθήκη, ενώ αποτελεί μέλος, μαζί με άλλα 52 κράτη και την ΕΕ, της συμμαχίας Υψηλών Προσδοκιών για τη Συμφωνία, η οποία παροτρύνει όλα τα κράτη να προβούν σε ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και στην υιοθέτηση της Συμφωνίας.

Ο σκοπός της Συμφωνίας είναι η διασφάλιση της διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας, ενώ ορίζονται οι περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας ως πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας. Η Συμφωνία έχει υπογραφεί από 112 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον έχει επικυρωθεί από 22 κράτη. Για να τεθεί η Συνθήκη σε εφαρμογή, απαιτείται επικύρωση από 60 χώρες.

Δηλώσεις και γνώμες των παρευρισκόμενων
Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού & Καθημερινότητας Δημήτρης Πολιτειάδης, ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης Στάθης Κεφαλίδης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Wortheat Κωνσταντίνα Καλημάνη και ο πρόεδρος Αλιευτικού Συντονισμού Βιστωνίδας Γιώργος Γκίλης σε δηλώσεις τους μίλησαν για την εκδήλωση.


Αναλυτικά ο Μανώλης Ταπατζάς ανέφερε πως «σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει την σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή μας». Ο Δημήτρης Πολιτειάδης με την σειρά του, ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Leader Ροδόπης Ξάνθης ανέφερε πως «με το προηγούμενο leader είχαμε εξαιρετικές επιδόσεις σε Ροδόπη και Ξάνθη. Ενισχύθηκαν περίπου 130 επιχειρήσεις». Στη συνέχεια ο Στάθης Κεφαλίδης ανέφερε πως «υπάρχει μία βούληση της περιφέρειας να στηρίξει τον τομέα της αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας». Έπειτα, η Κωνσταντίνα Καλημάνη ανέφερε πως «με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ» ενώ, παρέθεσε την γνώμη της αναφέροντας πως η καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων από τους επωφελούμενος θα ήταν στην καινοτομία και την βιωσιμότητα. Τέλος ο Γιώργος Γκίλης ανέφερε για την συγκεκριμένη προσπάθεια πως «κάθε τέτοια δράση είναι μόνο για καλό και βοηθά».

Πρόταση της Greenpeace για επικύρωση της συνθήκης
Η Greenpeace παγκοσμίως προτρέπει τις χώρες να επικυρώσουν τη συνθήκη το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να εφαρμοστούν άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα θαλάσσιας προστασίας. Οι ειδικοί φοβούνται ότι εάν η συνθήκη ακολουθήσει την απογοητευτική τροχιά προηγούμενων παραδειγμάτων πολυμερών περιβαλλοντικών συμφωνιών με παρόμοια διεθνή εμβέλεια, θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο το 2031, όταν οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να προστατεύσουμε το 30% του ωκεανού μέχρι το 2030.

Το γραφείο της Greenpeace στην Ελλάδα
Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, χαιρετίζει την επικύρωση της συνθήκης από την Ελλάδα και καλεί την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών που δημιούργησε με τις δεσμεύσεις της στο Our Ocean Conference που έλαβε χώρα στην Ελλάδα το 2024: «Να προχωρήσει σε διεύρυνση και ουσιαστική προστασία των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν θα μείνουν στα χαρτιά» αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο. Πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό το παρατηρητήριο “weseayou”, το οποίο είναι η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης της υλοποίησης των εθνικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, το WWF Ελλάς και το Vouliwatch, με την υποστήριξη των ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Ίδρυμα Thalassa/ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, Blue Marine Foundation, Cyclades Preservation Fund (CPF), iSea και MEDASSET.

«Καλούμε τους πολίτες να επισκεφθούν το “weseayou”, να ενημερωθούν για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σχετικά με την προστασία των θαλασσών και να παρακολουθούν τις εξελίξεις» αναφέρει το γραφείο της Greenpeace στην Ελλάδα.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr

ΑΡ. ΜΗΤ: 232265

mit-logo