Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» που επικαλούταν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταργούν τη «Βάση» τους (εννοώντας τη στρατιωτική παρουσία) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με ένα «όχι, δεν πρόκειται για σωστό ρεπορτάζ» απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτημα δημοσιογράφου, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, αφότου ζήτησε ενημέρωση από τους υπουργούς του
«Όχι, δεν πρόκειται για σωστό ρεπορτάζ». Με αυτό τον λιτό και ιδιαίτερα τηλεγραφικό τρόπο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε δημοσίευμα της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Δημοκρατία», η οποία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ, με απόφαση προέδρου Τραμπ, καταργούν τη «Βάση» της Αλεξανδρούπολης.
Αρχικά, να διευκρινίσουμε προς τους μη γνωρίζοντες την περιοχή ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «Στρατιωτική Βάση» στην Αλεξανδρούπολη, αλλά στρατηγική στρατιωτική παρουσία στο λιμάνι. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αναφορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ότι «οι ΗΠΑ αποσύρονται από την βάση της Αλεξανδρούπολης», με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντάει ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει», αφού ζήτησε πρώτα σχετική διαβεβαίωση από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αλλά και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, που αποκρίθηκαν αρνητικά στο ενδεχόμενο απόσυρσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη, υποτίθεται μετά από σχετικά αιτήματα της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενοι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ξεδιπλωθεί η πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Και μόνο το γεγονός ότι ο Ντ. Τραμπ πρώτα ρώτησε τον Μ. Ρούμπιο για να απαντήσει στην ερώτηση, έρχεται ως συνέχεια της στρατηγικής των ΗΠΑ για περικοπή των αμυντικών δαπανών σε περιοχές της Ευρώπης που δεν έχουν στρατηγική σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την Παρασκευή η συνάντηση Γεραπετρίτη – Ρούμπιο
Την Παρασκευή αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάρκο Ρούμπιο. Η Αθήνα προσέρχεται στη συζήτηση, επιθυμώντας να επιβεβαιωθεί η συμμαχική δέσμευση της Ουάσιγκτον έναντι της Ελλάδας, ενώ παράλληλα αποτελεί την πρώτη θεσμική συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Αμερικανική Προεδρία, όπου αναμένεται να γίνουν γνωστές τυχόν αλλαγές προτεραιοτήτων των ΗΠΑ στη σχέση της με την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News