Έφυγε από την ζωή η ομότιμη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Ελένη Ζέτου-Μουντάκη
Μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σάλπης με την στήριξη Δήμου Ιάσμου και ΠΑΜΘ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Καρανάσιος και ο δήμαρχος Ιάσμου Ιμάμ Τζανέρ τόνισαν την σημασία ανάδειξης της παράδοσης και του πολιτισμού
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Σάλπη το καθιερωμένο πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου, προστάτη του χωριού. Το πανηγύρι πραγματοποιήθηκε με την στήριξη του Δήμου Ιάσμου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει ριζώσει βαθιά στην ψυχή των κατοίκων του χωριού και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της περιοχής. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάλπης, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Καρανάσιο, απέδειξε για ακόμη μία χρονιά πως η αγάπη για τον τόπο και την παράδοση μπορεί να κρατήσει ζωντανή την ταυτότητα μιας μικρής αλλά δραστήριας κοινότητας.
«Ο Σύλλογος προσπαθεί να κρατήσει την πολιτιστική ταυτότητα της Σάλπης»
«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα στο χωριό», δήλωσε ο Νίκος Καρανάσιος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, τονίζοντας πως το πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου είναι κάτι παραπάνω από μια απλή γιορτή. Είναι ένας θεσμός που ενώνει τους κατοίκους, τους απόδημους που επιστρέφουν κάθε Αύγουστο στη γενέτειρά τους, αλλά και επισκέπτες από όλη την περιοχή που θέλουν να ζήσουν μια αυθεντική ελληνική εμπειρία.

«Ο Σύλλογος προσπαθεί να κρατήσει την πολιτιστική ταυτότητα της Σάλπης. Το πανηγύρι είναι μία όμορφη αφορμή να μαζευτούμε ξανά στο χωριό, να θυμηθούμε τις παραδόσεις μας και να έρθουμε σε επαφή ο ένας με τον άλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κεντρική πλατεία της Σάλπης γέμισε το βράδυ της Τρίτης 26 Αυγούστου με χαμόγελα, τραγούδια και χορούς. Μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν τον Άγιο Φανούριο, να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα, να χορέψουν στους ήχους της ζωντανής μουσικής και να γιορτάσουν όλοι μαζί, όπως μόνο τα ελληνικά χωριά ξέρουν να κάνουν. «Ένα κλασσικό ελληνικό πανηγύρι, με φαγητό, χορό και ποτό όπου ο κόσμος θα περάσει καλά», είπε με περηφάνια ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ιμ.Τζανέρ: Προσπαθούμε να στηρίξουμε κάθε Σύλλογο των περιοχών μας
Η διοργάνωση τελέστηκε με τη στήριξη του Δήμου Ιάσμου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία του θεσμού για ολόκληρη την περιοχή. Ο δήμαρχος Ιάσμου Ιμάμ Τζανέρ σε συνέντευξή του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm σημείωσε σχετικά: «Προσπαθούμε να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε κάθε Σύλλογο των περιοχών μας. Ο Δήμος Ιάσμου έχει ήδη σταθεί αρωγός και σε άλλες κοινότητες, όπως στους Αμαξάδες και τους Ασώματους, και θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους όλων των χωριών των περιοχών μας».

Άλλες δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάλπης
Η δράση όμως του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάλπης δεν περιορίζεται μόνο στο πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου. Στη διάρκεια του έτους, τα μέλη του φροντίζουν να δίνουν ζωή στο χωριό μέσα από πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα π κάλαντα που ψάλλονται από τον Σύλλογο, αλλά και η γιορτή του Αγίου Αθανασίου, προστάτη της Σάλπης, μια μικρότερη σε μέγεθος αλλά εξίσου σημαντική εκδήλωση για την τοπική κοινωνία.
Ο Νίκος Καρανάσιος δεν παρέλειψε να τονίσει και τη σημασία που έχουν τέτοιες εκδηλώσεις για τους νέους: «Ειδικά για τους νεότερους, είναι μία πολύ καλή αφορμή να θυμηθούν από πού κατάγονται, να ξαναδούν τους δικούς τους ανθρώπους που έχουν μείνει εδώ. Το χωριό μας είναι ακόμη εδώ. Κι όσο δεν το αφήσουμε, ειδικά εμείς οι νέοι, δεν θα χαθεί».
Η Σάλπη, μέσα από τις πρωτοβουλίες του Πολιτιστικού της Συλλόγου, δείχνει τον δρόμο για το πώς η τοπική παράδοση μπορεί να μετατραπεί σε ζωντανό κομμάτι του παρόντος και του μέλλοντος. Γιατί ο πολιτισμός δεν είναι απλώς μνήμη, αλλά δύναμη που ενώνει και εμπνέει.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News