Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
«Σπάσαμε κάθε ρεκόρ» είπε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κολγιώνης, προσκαλεί τον κόσμο να γευτεί την τοπική γαστρονομία
Τηρήθηκε και φέτος το έθιμο που ξεκίνησε στις Φέρες προ μίας δεκαετίας, ως ιδέα ενός κτηνοτρόφου, να σουβλίζουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή ένα μεγάλο μοσχάρι στην πλατεία κι έπειτα να στήνεται μεγάλο γλέντι. Έτσι κι έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου στο ακριτικό χωριό, όπου γεγονός ήταν η μεγαλύτερη σούβλα της χρονιάς, την οποία απόλαυσαν Φεριώτες κι επισκέπτες, μαζί με άφθονο κρασί, μουσική, κέφι και παραδοσιακό χορό.
Την εκδήλωση των ντόπιων κτηνοτρόφων στήριξαν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης κι η Δημοτική Ενότητα Φερών, με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Κολγιώνη να εξηγεί μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ότι από την Τετάρτη έγιναν όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες, ώστε το μοσχάρι να ψηθεί την Πέμπτη με πολλούς εθελοντές ψήστες για πολλές ώρες, μέχρι να καλομαγειρευτεί. «Με ένα διάλειμμα δύο ετών (λόγω κορωνοϊού) είμαστε όλοι εδώ σήμερα» είπε κι έδωσε τα εύσημα στους κτηνοτρόφους για το αποτέλεσμα και στον Γιώργο Ζαφειρόπουλο που το 2012 είχε την ιδέα να ξεκινήσει αυτή η εκδήλωση κτηνοτροφίας, που τελικά καθιερώθηκε ως νέο τοπικό έθιμο, που κάθε χρόνο βελτιώνεται με τη στήριξη όλων.
«Φέτος σπάσαμε κάθε ρεκόρ» εκτίμησε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε ότι κάτι αντίστοιχο τέτοια εποχή «δεν γίνεται αλλού ανά την Ελλάδα, γι’ αυτό θα το διατηρούμε το έθιμο και θα το βελτιώνουμε κάθε χρόνο». Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συνέβαλε στην αγορά του μοσχαριού και σε ό,τι άλλο ζητήθηκε από τους κτηνοτρόφους.
Στις Φέρες για καλή ταβέρνα
Η εκδήλωση αυτή, πάντως, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους τους Εβρίτες να σπεύσουν στις Φέρες, αλλά και για το ίδιο το χωριό να διαφημιστεί πανελλαδικά για τα βιολογικά κρέατά του και την τοπική γαστρονομία.
Το συγκεκριμένο μοσχάρι 350 κιλών ήταν βιολογικό ελευθέρας βοσκής που μεγάλωσε στις εύφορες κοιλάδες στο Δέλτα του ποταμού Έβρου κι «αυτό κάνει ξεχωριστό το κρέας της περιοχής μας, γι’ αυτό θέλουμε να αναδείξουμε το βόειο κρέας της περιοχής μας» όπως είπε ο κος Κολγιώνης, ο οποίος προσκάλεσε Εβρίτες αλλά και τουρίστες-επισκέπτες να επιλέγουν τις ταβέρνες των Φερών για αποδράσεις, καθώς στις ταβέρνες της περιοχής θα γευτούν βιολογικά μοσχάρια από τοπικές φάρμες.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News