Λειψυδρία στη Ροδόπη: Χωράφια που πλημμυρίζουν τον χειμώνα, «διψούν» το καλοκαίρι
Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με θέρμη στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής στην ετήσια εκδήλωση στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νεολαίας Ορεστιάδας «οι Θράκες»
Τα «Θρακών Μελίσματα» δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση, ήταν ένας ύμνος στην πολιτιστική ταυτότητα της Θράκης και στους ανθρώπους που την κρατούν ζωντανή
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και γέμισε το βράδυ της Πέμπτης 3 Ιουλίου το Θερινό Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο στην ετήσια εκδήλωση του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής με τίτλο «Θρακών Μελίσματα», η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στον Χρόνη Αηδονίδη, τον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη και τον π. Παναγιώτη Νικίδη για την τεράστια συμβολή τους στο παραδοσιακό τραγούδι. Μάλιστα, φέτος είχαμε την ευκαιρία να δούμε μία πολύ ωραία πολιτιστική συνεργασία των δικών μας Θρακών, με τον Σύλλογο Νεολαίας Ορεστιάδας «οι Θράκες».

Σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και των δυο Συλλόγων, ενώ πάνω από είκοσι ερμηνευτές, μεταξύ αυτών η Αντριάνα και η Θεοπούλα Δοϊτσίδη, κόρες του αείμνηστου ερμηνευτή ήταν εκεί για να τιμήσουν τον πατέρα τους. Παρών ήταν και ο εγγονός του Νίκος Αγγούσης.
Χόρεψαν, από τους Θράκες Ορεστιάδας το τμήμα παραστάσεων, ενώ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής τέσσερις χορευτικές ομάδες, δύο εκ των οποίων παιδικές, μία εφηβική καθώς και μία που αποτελούνταν από το τμήμα παραστάσεων του Συλλόγου.
Μεγάλη η χαρά για την συνεργασία
Ο Δημήτρης Σπανός, πρόεδρος του Συλλόγου Νεολαίας Ορεστιάδας «οι Θράκες», ενθουσιασμένος με την προσέλευση του κοινού στο Θερινό Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, τόνισε τη σημασία τέτοιων συνεργασιών, όπως των δύο Συλλόγων, ενώ για την εκδήλωση ανέφερε: «Όλο το έργο και η συμβολή τους ταξιδέψει το μέσα από τους δύο Συλλόγους και να φέρει το χθες στο σήμερα. Πολύ σημαντικό να συμβαίνει και μέσα από καλές συνεργασίες».
Εμπειρία ζωής χαρακτήρισε την εκδήλωση κι ο Γιάννης Τζερνικούδης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής. «Θα το έχω ως εμπειρία ζωής. Με ικανοποίησε ιδιαίτερα όλο αυτό που έγινε κα το υπέροχο κλίμα. Δεν νομίζω να καταφέρει να γίνει πάλι με όλους αυτούς τους αξιόλογους συντελεστές κάποια αντίστοιχη εκδήλωση τόσο μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά.
Κάθε χρόνο τέτοιες επιτυχίες ευχήθηκαν επίσημοι παρευρισκόμενοι
Κατά την έναρξη, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Νέας Γενιάς Δήμος Κομοτηνής Κομοτηνής Γιάννης Κυριαζής, ο οποίος δεν έκρυψε τη χαρά του για την εκδήλωση ευχόμενος «να γίνονται τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις για να τιμάμε τα σημαντικά πρόσωπα του τόπου μας».
Παρών και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο οποίος ευχήθηκε: «μακάρι κάθε χρόνο να έχουμε τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις και αφιερώσεις για τόσο σημαντικούς ανθρώπους».
Επίσης, ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού & Καθημερινότητας Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης σε χαιρετισμό του συνεχάρη για αυτή τη πρωτοβουλία ευχόμενος «κάθε χρόνο να γίνονται τέτοιες δράσεις».
Ο Μητροπολίτης Μαρώνειας Κομοτηνής κκ Παντελεήμων έκανε λόγο για το πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται η πορεία σημαντικών ανθρώπων, αναφέροντας ειδικά για τον π. Παναγιώτη Νικίδη, ο οποίος ήταν παρών «να σας έχει πάντα ο Θεός καλά και εμείς να σας τιμάμε για την συμβολή σας».
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιδήμαρχος Ορεστιάδας Χριστίνα Γκιλιλούδη, ευχαριστώντας όλους όσους παρευρέθησαν στη σημαντική αυτή εκδήλωση. «Είχαμε την τιμή να καταφέρουμε να τιμήσουμε τον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη όσο ήταν εν ζωή, και τώρα το ίδιο συμβαίνει με τον π.Παναγιώτη Νικίδη», είπε.
Ένα πολιτιστικό κόσμημα για τη Θράκη!
Η βραδιά αυτή και το πλήθος κόσμου που την παρακολούθησε με προσήλωση, επιβεβαίωσε πως όταν η παράδοση συναντά την αγάπη και τη συνεργασία, μπορεί να γεννηθεί κάτι εξαιρετικό. Τα «Θρακών Μελίσματα» δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση, ήταν ένας ύμνος στην πολιτιστική ταυτότητα της Θράκης και στους ανθρώπους που την κρατούν ζωντανή.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News