Αναδασώσεις σε 1.500 στρέμματα δάσους της Ροδόπης | xronos.gr
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

Αναδασώσεις σε 1.500 στρέμματα δάσους της Ροδόπης

25/04/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Παρεμβάσεις που θωρακίζουν αντιπλημμυρικά το νομό, με σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων

Στη διατήρηση, συνετή χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων του νομού Ροδόπης, αφορά μεταξύ άλλων το έργο «Προστασίας και ανόρθωσης υδατικών και δασικών πόρων του νομού Ροδόπης». Η τελευταία  ημερίδα του έργου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κομοτηνή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων.  Οι κύριοι άξονές του αφορούν στην ανάπτυξη υποδομής χωρικών δεδομένων σε επίπεδο Περιφέρειας, στην εγκατάσταση δικτύου μετεωρολογικών και υδρομετρικών σταθμών, στην προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος της λίμνης Ισμαρίδας και στην εγκατάσταση και ανόρθωση προστατευτικών δασών στον νομό Ροδόπης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρώτης ενημερωτικής συνάντησης που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή με σκοπό την παρουσίαση του έργου και μέρους των δράσεών του. 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 Με τη συμμετοχή των εταίρων του προγράμματος, παρουσιάστηκε το αποτέλεσμα του έργου. Συγκεκριμένα, η υποδομή χωρικών δεδομένων που αναπτύχθηκε σε επίπεδο Περιφέρειας και οι διαδικτυακές εφαρμογών GIS των διευθύνσεων υδάτων και δασών. Αναλύθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις εισροές λιπασμάτων στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του νομού, καθώς και τα δεδομένα που προέκυψαν από την ανάλυση των πιέσεων που ασκούνται στην λίμνη Ισμαρίδα, τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας και ανόρθωσης του οικοσυστήματός της, αλλά και οι δράσεις ανάδειξης του περιβάλλοντος της λίμνης. 


ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ 

Η διάρκεια του προγράμματος, ήταν τρία χρόνια και στόχος ήταν η συντήρηση, χρήση και ορθολογική διαχείριση των υδατικών και δασικών πόρων του νομού Ροδόπης.  Όλα αυτά επιτεύχθηκαν μέσω δράσεων που αφορούσαν στην περιοχή.  Στο πλαίσιο της δράσης για την ανάπτυξη υποδομής χωρικών δεδομένων σε επίπεδο Περιφέρειας, με διαδικτυακά δεδομένα, όλα τα στοιχεία έρχονται σε πραγματικό χρόνο από τους σταθμούς που έχουν εγκαταστήσει οι διευθύνσεις υδάτων και δασών. Αυτά, όπως είπε ο γενικός διευθυντής χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής,  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Παναγιώτης Γεωργιάδης, συλλέγουν στοιχεία,  τα οποία  «έρχονται σε πραγματικό χρόνο από τους σταθμούς που έχουμε εγκαταστήσει με τα δεδομένα που έχει τα δορυφορικά. 

Πηγαίνουν σε ένα σύστημα δεδομένων στο οποίο κάθε χρήστης που θα έχει ανάγκη να πάρει πληροφορίες, ποιοτικές ή ποσοτικές, θα μπορεί να μπει και να παίρνει τα στοιχεία που χρειάζεται. Είτε είναι αγρότες, είτε μηχανικοί που κάνουν μελέτες ή οποιοσδήποτε άλλος πολίτης ενδιαφερόμενος ή οικολογικές οργανώσεις για να παίρνουν τα στοιχεία αυτά». Στη δεύτερη δράση, ανάπτυξης μετεωρολογικών και υγρομετρικών σταθμών, εγκαταστάθηκαν οκτώ μετεωρολογικοί σταθμοί στο νομό Ροδόπης, έξι σταθμοί μέτρησης στάθμης επιφανειακών υδάτων και έξι υπόγειοι σταθμοί για την μέτρηση των υπογείων υδάτων. 

Οι σταθμοί μεταφέρουν δεδομένα, ποσοτικά και ποιοτικά των υδάτων τα οποία σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα ανά ένα λεπτό, μπορεί να είναι προσβάσιμα και οι ενδιαφερόμενοι να βλέπουν τι συμβαίνει στην λίμνη Βιστωνίδα, αν υπερχειλίζει ο Κομψάτος  ή οτιδήποτε συμβαίνει, με τα ύδατα στα σημεία όπου τοποθετήθηκε το ειδικό δίκτυο. Μέσω αυτού του συστήματος επιτυγχάνεται η έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.  

Η τρίτη δράση του προγράμματος, που είναι ακόμα σε εξέλιξη αφορά στην προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Ισμαρίδας. Η λίμνη, η τελευταία ίσως «γλυκιά» της Βόρειας Ελλάδας, δέχεται απειλή από τη βλάστηση η οποία διαρκώς αυξάνεται, με το βόρειο και ανατολικό κομμάτι της, να έχουν σχεδόν καλυφθεί. Επιπλέον δέχεται αγροτουριστικές εκμεταλλεύσεις, αφού βορειότερα της υπάρχουν χωράφια που καλλιεργούνται με αποτέλεσμα, λιπάσματα,  φυτοφάρμακα να καταλήγουν με τις βροχές στην λίμνη. Αποτέλεσμα είναι, να έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό τα καλάμια και να έχουν σχεδόν εξαφανίσει την λίμνη, γι’ αυτό «υλοποιούμε παρεμβάσεις με  βασική την κοπή των καλαμώνων, την εκβάθυνση της λίμνης και τη μελέτη του οικοσυστήματος της», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. 

ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η τέταρτη δράση είναι η ανόρθωση των υποβαθμισμένων δασών νομού Ροδόπης, ένα πολύ βασικό έργο, στην ουσία αναδάσωσης στο πλαίσιο του οποίου,  «έχουν γίνει περίπου σε 1.500 στρέμματα δάσους στις περιοχές Κρυστάλλη, Πόα και βόρεια του Ιάσμου, παρεμβάσεις αναδάσωσης». Το σημαντικό αυτό έργο, πέρα από την αποκατάσταση των δασών, συμβάλλει στον περιορισμό πλυμμυρικών φαινομένων. Με την τελευταία δράση που αφορά στη δημοσοποίηση των αποτελεσμάτων, ολοκληρώθηκε το έργο, που  συγχρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) περιόδου 2004-2009 και 2009-2014 και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Όλγα Τσιούλφα 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr