Σε Ίασμο και Σάπες την Παρασκευή ο Άδωνις Γεωργιάδης
Τους μικρούς δημοσιογράφους του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής για την εφημερίδα τους «Μηδενική Εστίαση», που διαβάζετε στον «Χ» και παρουσιάστηκε στο 1ο Thrace Media Hub, συνεχάρησαν η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Δημήτρης Κιρμικίρογλου
«Περηφάνια, δημιουργία και πολλή δουλειά πίσω από κάθε λέξη», σχολίασε η διευθύντρια του σχολείου Κική Παιδαράκη
Δ. Κιρμικίρογλου: «Σε έναν κόσμο γεμάτο οθόνες, τεχνητή νοημοσύνη, fake news και ρητορική μίσους, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν στο καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόγραμμα κριτικής σκέψης»
«Η δημοσιογραφία έχει μέλλον – και γράφεται στο 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής», σχολίασε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής Κική Παιδαράκη, η οποία μαζί με μαθητές και μαθήτριες της ομάδας δημοσιογραφίας του σχολείου, βρέθηκαν στην Αθήνα, για τη βράβευση της σχολικής εφημερίδας τους.

Η σχολική εφημερίδα «Μηδενική Εστίαση», ρεπορτάζ κι άρθρα από την οποία διαβάζετε στον «Χ» και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 1ο Thrace Media Hub στην Ορεστιάδα, κατέκτησε την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σχολικής Εφημερίδας του εκπαιδευτικού οργανισμού «Ορίζοντες», στην κατηγορία των Λυκείων. Η διάκριση αυτή ανήκει πρωτίστως στους μαθητές, αλλά επίσης στους εκπαιδευτικούς τους, ενώ στο εγχείρημα συμμετείχε – παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές και προσφέροντας την εμπειρία της – η πρώην δημοσιογράφος του «Χ» Δήμητρα Συμεωνίδου.

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα υπό την αιγίδα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), την οποία επισκέφθηκαν οι μαθητές και έλαβαν το βραβείο τους. «Περηφάνια, δημιουργία και πολλή δουλειά πίσω από κάθε λέξη», συνόψισε τα συναισθήματα η κ. Παιδαράκη, διευθύντρια του 1ου Λυκείου.
Απέσπασαν συγχαρητήρια από τα συναρμόδια Υπουργεία
Από τη σχολική τάξη μέχρι τον ψηφιακό κόσμο της ενημέρωσης, εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες ανέπτυξαν φέτος τη δική τους «πυξίδα» αξιολόγησης της πληροφορίας μέσα από το πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες – Γραμματισμός στις Ειδήσεις για Νέους», η πιλοτική εφαρμογή του οποίου κορυφώθηκε την Παρασκευή 8 Μαΐου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, στην Αθήνα, με ένα μεγάλο συνέδριο, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματά του. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέδειξε καλές πρακτικές και κατέδειξε τις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του Γραμματισμού στα Μέσα Ενημέρωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχε το διακριθέν 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής με τη σχολική εφημερίδα «Μηδενική Εστίαση» οι μαθητές δέχθηκαν τα συγχαρητήρια για το υψηλής ποιότητας έργο, για την ηλικία τους, από την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ – κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Δημήτρη Κιρμικίρογλου.

«Σε έναν κόσμο γεμάτο οθόνες, τεχνητή νοημοσύνη, fake news και ρητορική μίσους, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων συμμετείχαν στο καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόγραμμα κριτικής σκέψης “Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες”. Προχωράμε στην υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για την Παιδεία στα Μέσα, η οποία θέτει στο επίκεντρο τη γνώση, τον διάλογο και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των νέων», σημείωσε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο κ. Κιρμικίρογλου.

Οι Κομοτηναίοι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη σχολική τους εφημερίδα και να αναδείξουν τις καλές πρακτικές που αξιοποίησαν, προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Σε μια εποχή όπου η πληροφορία διακινείται ταχύτατα και συχνά χωρίς επαρκή έλεγχο, η ομάδα των νεαρών δημοσιογράφων του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής απέδειξε ότι υπάρχει… κι άλλος δρόμος!

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News