Η εκπροσώπηση της Ροδόπης στη Βουλή δεν είναι θρησκευτική, είναι εθνική και ελληνική | xronos.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Η εκπροσώπηση της Ροδόπης στη Βουλή δεν είναι θρησκευτική, είναι εθνική και ελληνική

07/06/12 - 12:00
triantafyllopoulos_1.jpg

Μοιραστείτε το

Δεν είναι αισιόδοξος ότι ούτε και σε αυτές τις εκλογές ο χριστιανός θα ψηφίσει τον μουσουλμάνο και ο μουσουλμάνος τον χριστιανό Προτείνει την 18η Ιουνίου όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κόμματος ή θρησκευτικής προέλευσης να καθίσουμε και ειλικρινά και με διαφάνεια να συζητήσουμε θέματα κοινωνικής αλλαγής, της μειονότητας και της πλειονότητας

«Θα πρέπει επιτέλους από την επομένη των εκλογών, από την 18η Ιουνίου όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κόμματος ή θρησκευτικής προέλευσης να καθίσουμε και ειλικρινά και με διαφάνεια να συζητήσουμε θέματα κοινωνικής αλλαγής, της μειονότητας και της πλειονότητας, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική ένωση των δύο κοινοτήτων και να μην υπάρχει καμία αντιπαράθεση». Αφορμή για τη δήλωση αυτή στο «Χ» του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Γιώργου Τριανταφυλλόπουλου είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη μειονοτική ψήφο μετά από δηλώσεις αρχικά των υποψήφιων βουλευτών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Γιώργου Πεταλωτή και στη συνέχεια των Ιλχάν Αχμέτ και Δάμωνα Δαμιανού. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα τουλάχιστον δεν πήρε θέση σε όλα όσα ειπώθηκαν σχετικά με την προοπτική να εκλεγούν στο νομό Ροδόπης τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές. Και δεν θα μπορούσε άλλωστε αφού πρώτος στη λίστα του νομού Ροδόπης είναι ο Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο οποίος στις εκλογές της 6ης Μαΐου αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους. 

ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΙ 

Η συζήτηση όμως για τη μειονοτική ψήφο και την πλειονοτική ψήφο, όπως τη διαχωρίζουν οι πολιτικοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αυτού του τόπου, απασχολεί τους ψηφοφόρους και δίνει αφορμή για σχόλια. Είναι άλλωστε ένα ζήτημα που δεν έχει προκύψει σήμερα στην περιοχή μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, σημειώνοντας ότι «χρόνια υπάρχει αυτό το θέμα, αν θα εκλεγούν μουσουλμάνοι, αν θα εκλεγούν χριστιανοί, ποιοι έχουν το πάνω χέρι, αν αντιπροσωπεύονται καλύτερα οι χριστιανοί ή οι μουσουλμάνοι, ποιοι είναι η πλειονότητα, ποιοι η μειονότητα και λοιπά». Σήμερα όμως η κατάσταση στη χώρα μας επιβάλλει διαφορετική σκέψη, ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτές, «επιβάλλει να σκεφτούμε καλά όλοι το γενικό πλαίσιο, καθώς ετοιμάζεται μια ριζική αλλαγή σε επίπεδο χώρας για να φύγει το υφιστάμενο παρασιτικό σύστημα. Όσον αφορά στην περιοχή μας θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια στρατηγική κοινωνικής αλλαγής έτσι ώστε σε μερικά χρόνια να μην συζητάμε πάλι τα ίδια θέματα, αν έχουμε παραπάνω μουσουλμάνους ή χριστιανούς, αλλά οι χριστιανοί θα πρέπει να είναι σε θέση να ψηφίζουν μουσουλμάνους υποψηφίους και οι μουσουλμάνοι να είναι σε θέση να ψηφίζουν χριστιανούς υποψηφίους με κριτήριο την αξία του καθενός. 

Και τα κριτήρια στην κοινωνία μας θα πρέπει να αλλάξουν και να μην είναι ούτε στενά κομματικά, ούτε στενά θρησκευτικά ή τοπικιστικά ή συντεχνιακά. Θα πρέπει να αναδείξουμε τις αξίες και την προσφορά του κάθε ενός, τους αγώνες που έχει δώσει και να ανταμείβονται αντίστοιχα οι άνθρωποι που είναι άξιοι να αντιπροσωπεύσουν την κοινωνία». 

Πάντως ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δεν είναι αισιόδοξος ότι ούτε και σε αυτές τις εκλογές ο χριστιανός θα ψηφίσει τον μουσουλμάνο και ο μουσουλμάνος τον χριστιανό. «Ούτε συνέβαινε και ούτε θα συμβεί σ’ αυτές τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας. Όμως το ζήτημα δεν ξεκινάει σήμερα ούτε λύνεται στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Παρόλα αυτά όμως επισημαίνω ότι θα πρέπει να δούμε με προοπτική τον τόπο μας για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον και όλοι μαζί, πλειονότητα και μειονότητα, να καθίσουμε ενωμένοι και να σκεφτούμε το καλό του τόπου και να δούμε πως θα αλλάξει η κατάσταση». 

Άλλωστε, όπως είπε ο υποψήφιος βουλευτής, «ξ εκπροσώπηση δεν είναι θρησκευτική, είναι εθνική και ελληνική. Αυτοί που εκλέγονται ανεξαρτήτως θρησκευτικής προέλευσης εκπροσωπούν τον ίδιο το νομό. Έχω ακούσει παραδείγματα από προηγούμενες θητείες που μουσουλμάνοι βουλευτές εκπροσωπούσαν πολύ καλύτερα στα αιτήματα των πολιτών μας από ότι χριστιανοί βουλευτές. Το ζήτημα δεν είναι αν αντιπροσωπεύονται επαρκώς οι χριστιανοί ή οι μουσουλμάνοι, αλλά κατά πόσο σωστά αντιπροσωπεύουν το σύνολο του νομού». 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr