Έφυγε από την ζωή η ομότιμη καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Ελένη Ζέτου-Μουντάκη
Αυξημένη, σε σχέση με την καθημερινότητα, όπως αναμενόταν, ήταν η κίνηση στην αγορά της Κομοτηνής κατά την εορταστική περίοδο - Μερίδα καταστηματαρχών αναγνώρισε πως η κατάσταση θα ήταν καλύτερη χωρίς τα προβλήματα του αγροτικού τομέα
Ομ. Ομέρ: «Όταν οι αγρότες έχουν λεφτά, θα έχει και η αγορά»
Φ. Χατζηαντωνίου: «Θα ήταν καλύτερη η κίνηση, αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας»
Αυξημένη, σε σχέση με την καθημερινότητα, όπως αναμενόταν, ήταν η κίνηση στην αγορά της Κομοτηνής κατά την εορταστική περίοδο, με τους περισσότερους επαγγελματίες να δηλώνουν συγκρατημένα ικανοποιημένοι.
Πολλοί καταστηματάρχες και υπεύθυνοι καταστημάτων που μίλησαν στον «Χ» συμφωνούν πως ο κόσμος βγήκε να ψωνίσει, με μερίδα αυτών να παρατηρούν, ωστόσο, πως η αγοραστική δύναμη παραμένει άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία του αγροτικού τομέα, σε μία πόλη που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν.
Φ. Χατζηαντωνίου: «Θα ήταν καλύτερη αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας»
Ο Φίλιππος Χατζηαντωνίου, ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο των υποδημάτων και των δερμάτινων ειδών, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εικόνα της αγοράς, σημειώνοντας: «Ήταν καλή. Όπως συνήθως περισσότερη από της καθημερινότητας». Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών αυτή την περίοδο, προσθέτοντας πως η κίνηση θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη «αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας».
Ομ. Ομέρ: «Όταν οι αγρότες έχουν λεφτά, θα έχει και η αγορά»
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Ομέρ Ομέρ, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης, ο οποίος επεσήμανε ότι «τα πράγματα ήταν δύσκολα», υπογραμμίζοντας τη στενή σχέση της τοπικής αγοράς με την αγροτική οικονομία. «Δεν είμαστε βιομηχανική περιοχή, αγροτική είμαστε. Όταν οι αγρότες έχουν λεφτά, θα έχει και η αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, φέτος τόσο τα βαμβάκια όσο και τα σιτάρια δεν απέδωσαν, ενώ ούτε η κτηνοτροφία έφερε τα αναμενόμενα έσοδα, γεγονός που επηρέασε άμεσα την κατανάλωση.
Γ. Κασάπης: «Κύλισαν ομαλά»
Θετική εικόνα με επιφυλάξεις περιέγραψε και ο Γιώργος Κασάπης, ιδιοκτήτης του καταστήματος ένδυσης Kasapis, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος ψώνισε και οι γιορτές κύλησαν ομαλά», παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά η αγορά, αλλά και τις προσωπικές ή επαγγελματικές πιέσεις πολλών πολιτών, καθώς και τις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη πανελλαδικά.
Ο χώρος του βιβλίου
Ικανοποιητική ήταν η κίνηση και στον χώρο του βιβλίου. Η Ελένη Βασιλάκη, υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου Bookstop του Δημήτρη Μπασδάνη, ανέφερε ότι «υπήρχε κίνηση, με πολλά βιβλία να επιλέγονται για δώρα», επισημαίνοντας πως φέτος κινήθηκαν ιδιαίτερα τόσο τα παιδικά βιβλία όσο και εκείνα για ενήλικες, σε όλες τις κατηγορίες. Μεταξύ των πιο δημοφιλών επιλογών βρέθηκαν πρόσφατες εκδόσεις, όπως τα νέα βιβλία του Dan Brown και του Αλέξη Τσίπρα.
Συνολικά, η εορταστική περίοδος άφησε θετικό πρόσημο για την αγορά της Κομοτηνής, με τους επαγγελματίες να τονίζουν πως η πραγματική ανάκαμψη περνά αναπόφευκτα μέσα από τη στήριξη και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Πότε ξεκινούν οι εκπτώσεις
Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων 2026 ξεκινάει τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, με την τελευταία ημέρα να ορίζεται η Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου. Πάντως, πριν την επίσημη περίοδο, δίνεται η δυνατότητα προσφορών, τις οποίες έχουν αρκετά καταστήματα.
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές και ενημερώνει: Κατά τη διενέργεια των χειμερινών εκπτώσεων και γενικά, των προσφορών, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News