Ολοκληρώθηκε το «PD Week» της ELSA Komotini | xronos.gr

Ολοκληρώθηκε το «PD Week» της ELSA Komotini

16/03/26 - 16:52
Ολοκληρώθηκε το «PD Week» της ELSA Komotini

Εβδομάδα δράσεων επαγγελματικής καθοδήγησης και δικτύωσης για τους φοιτητές νομικής

Ολοκληρώθηκε το «PD Week», μια εβδομάδα δράσεων αφιερωμένη στην επαγγελματική ενδυνάμωση φοιτητών και νέων νομικών, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Κομοτηνή και διοργανώθηκε από την ELSA Komotini (Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Κομοτηνής).

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των δράσεων περιελάμβανε:                               

  • πρακτικό εργαστήριο (Workshop) προετοιμασίας για μια επιτυχημένη επαγγελματική συνέντευξη (Πέμπτη 12 Μαρτίου)
  • Ημερίδα Καριέρας(CareerDay), όπου καταξιωμένοι επαγγελματίες του νομικού χώρου μοιράστηκαντις γνώσεις και εμπειρίες τους (Σάββατο 14 Μαρτίου)
  • Έκθεση Εργασίας (JobFair), όπου κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες και νομικές υπηρεσίες προσέφεραν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα δικτύωσης (networking), σύντομων συνεντεύξεων και διεκδίκησης θέσεων μαθητείας (Κυριακή 15 Μαρτίου)

Στον «Χ» μίλησε ο πρόεδρος του ELSA Komotini, Κωνσταντίνος Σιταράς κατά την διεξαγωγή της Ημερίδας Καριέρας.

«Είναι μεγάλη μας χαρά να καλωσορίζουμε στην πόλη της Κομοτηνής διακεκριμένους επαγγελματίες του νομικού κλάδου, όπως είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Μιχάλης Πικραμένος, οι οποίοι θα μας εξηγήσουν τη πραγματική φύση του νομικού επαγγέλματος σε όλες τις πτυχές του, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, αλλά και τι πρέπει να έχουμε στο νου μας πριν πάρουμε την πολύ σημαντική απόφαση για τη δική μας καριέρα» δήλωσε.

Η ημερίδα περιλάμβανε μια γκάμα ομιλητών από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους του νομικού επαγγέλματος, καλύπτοντας «όλο το πεδίο δράσης και πιθανών επιλογών ενός φοιτητή νομικής» όπως ανέφερε ο κ. Σιταράς.

Μ. Πικραμένος: «Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες ως εργαλείο και όχι να είμαστε εμείς το εργαλείο των νέων τεχνολογιών»

Δηλώσεις σχετικά με το αντικείμενο της τοποθέτησής του, παραχώρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος. Όπως ανέφερε, επίκεντρο της ομιλίας του αποτέλεσαν οι προκλήσεις που δημιουργούν οι σύγχρονες τεχνολογίες για το νομικό επάγγελμα, ενώ τόνισε πως παρά τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται, βασικές δεξιότητες όπως η μελέτη και η γραφή παραμένουν θεμελιώδεις για έναν σύγχρονο νομικό.

«Αποδέχτηκα αυτή την πρόσκληση με πολύ χαρά γιατί πιστεύω ότι πρέπει εμείς οι παλαιότεροι να έχουμε άμεση επικοινωνία με τη νέα γενιά. Θέλησα με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρω κάποιους προβληματισμούς, σκέψεις για το μέλλον καθώς και ποια στοιχεία πρέπει να έχει ένας σύγχρονος νομικός» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε πως προσπάθησε να εντοπίσει τα προβλήματα που μπορεί να γεννηθούν από τις νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας ότι «δημιουργείται ένας νέος τύπος ανθρώπου ο οποίος δουλεύει περισσότερο με την ακρόαση και θέαση και λιγότερο με τη μελέτη και το γράψιμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος νομικός είναι να μπορεί να μελετά και να γράφει. Να εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες τεχνολογίες με έναν τρόπο παραγωγικό ώστε να μην γίνεται υποχείριο των νέων τεχνολογιών», ενώ υπογράμμισε πως είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες ως εργαλείο «και όχι να είμαστε εμείς το εργαλείο των νέων τεχνολογιών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τις νεότερες γενιές» κατέληξε.

Το επίπεδο των νέων δικαστικών λειτουργών

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο επίπεδο των νέων που εισέρχονται στο δικαστικό σώμα, υποστήριξε πως «ένα μεγάλο μέρος των νέων συναδέλφων είναι πάρα πολύ καλό. Είναι συνάδελφοι με διάθεση, αφοσίωση, γνώση και έχω να πω τα καλύτερα. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες». Ωστόσο, όπως ανέφερε «ακόμα κι αν αυτό το ποσοστό είναι μικρό, η επίδραση στην κοινωνία είναι μεγάλη. Οι δυσμενείς συνέπειες μιας δυσλειτουργίας ενός μέρους έστω του δικαστικού σώματος, επιφέρει αρνητικότατες συνέπειες συνολικά στην κοινωνία και το κράτος».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr

ΑΡ. ΜΗΤ: 232265

mit-logo