Σε Ίασμο και Σάπες την Παρασκευή ο Άδωνις Γεωργιάδης
Πρέπει να βρεθεί μία νόμιμη λύση για να μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα - Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί ότι η εικόνα της πλατείας είναι πιο ωραία με περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, ενώ συγχρόνως δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών, εκτός από «κραυγαλέες» μεμονωμένες περιπτώσεις
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν αναπτύσσοντας τραπεζοκαθίσματα επί της πλατείας Ειρήνης «σάρωσε» κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. τα περασμένα εικοσιτετράωρα, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα για παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις.
Τα πρόστιμα επεβλήθησαν ανάλογα με τα τετραγωνικά κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου, όπως ορίζει η νομοθεσία. Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται πως έγιναν μετά από ανώνυμες καταγγελίες στο Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής. Έπειτα, τα τραπεζοκαθίσματα απομακρύνθηκαν από τους ιδιοκτήτες και παραμένουν μέχρι σήμερα «μαζεμένα».
Ένα σύνθετο ζήτημα κι ένα σύντομο ιστορικό
Μπορεί να μιλάμε απλώς για τραπεζοκαθίσματα, όμως το ζήτημα είναι αρκετά σύνθετο, αφού σε αυτό «συναντώνται» η γραφειοκρατία, η νομιμότητα και η τοπική οικονομία.
Θυμίζουμε τα χρόνια των υγειονομικών περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, όταν τα καταστήματα καφέ-εστίασης άρχισαν ξανά να λειτουργούν σε κοινόχρηστους χώρους, δόθηκαν από την Κυβέρνηση μεγαλύτεροι χώροι, για να μπορέσουν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Μετά την παύση των μέτρων του κορωνοϊού, τα τραπεζοκαθίσματα διατηρήθηκαν στην πλατεία Ειρήνης, αφού υπήρξε «σιωπηρή» συμφωνία όλων των μερών, πως η κεντρική πλατεία της πόλης έχει μία καλύτερη εικόνα έτσι, τόσο για τους επισκέπτες, όσο για τους θαμώνες και φοιτητές, αφού φαίνεται πιο «ζωντανή». Σε κάθε περίπτωση, ο κεντρικός διάδρομος της πλατείας παρέμενε ελεύθερος για πεζούς, ενώ σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις παρατηρήθηκε περιμετρικά «παρεμπόδιση» της κυκλοφορίας.
Πάντως, η περαιτέρω ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων δεν έγινε με τη νόμιμη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει την τροποποίηση της Κανονιστικής του Δήμου Κομοτηνής για τον κοινόχρηστο χώρο. Γι’ αυτό, η Δημοτική Αρχή καλείται μία και καλή να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: τί πλατεία θέλουμε; Και να πράξει ανάλογα με την απάντηση, τροποποιώντας κατάλληλα την Κανονιστική.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News