Ροδόπη: Νέα λάθη σε παλιά συστήματα - Ζητούν πίσω χρήματα από αγρότες για ενισχύσεις… του 2023 | xronos.gr
ΜΑΖΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Ροδόπη: Νέα λάθη σε παλιά συστήματα - Ζητούν πίσω χρήματα από αγρότες για ενισχύσεις… του 2023

07/05/26 - 8:00
Ροδόπη: Νέα λάθη σε παλιά συστήματα - Ζητούν πίσω χρήματα από αγρότες για ενισχύσεις… του 2023

Αγρότες που έλαβαν περισσότερα χρήματα από ενισχύσεις του 2023, εξαιτίας λαθών του ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούνται τρία χρόνια μετά να τα επιστρέψουν, ενώ η ΑΑΔΕ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις πληρωμές χρωστούμενων επιδοτήσεων σε καλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης

Νίκος Μποτρότσος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής: «Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι»

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ

Σε μία χρονική συγκυρία που οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παραμένουν οικονομικά πιεσμένοι, λόγω εκτίναξης του κόστους παραγωγής και καθυστέρησης των επιδοτήσεων, ένα ακόμη ζήτημα που αποδίδεται σε αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, από το έτος 2023, έρχεται να βάλει σε νέα έξοδα τους παραγωγούς. Αυτή τη φορά, πάντως, αγρότες σε όλη την Ελλάδα καλούνται να επιστρέψουν χρήματα από παλιότερες ενισχύσεις, που καταβλήθηκαν με μεγαλύτερα ποσά, εξαιτίας προβληματικών πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όμως, καθώς το ταμείο είναι… ούτως ή άλλως μείον, η πλειοψηφία των αγροτών δεν διαθέτει ρευστότητα για να τα επιστρέψει. Εκτίμηση, μάλιστα, είναι πως κάτι αντίστοιχο θα ζητηθεί για τα έτη 2024 και 2025 από την ΑΑΔΕ.

«Ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ σε χιλιάδες αγρότες της χώρας

Το ζήτημα αφορά κυρίως πληρωμές για τα χορτολίβαδα, μια κατηγορία ενισχύσεων που από την αρχή εμφάνισε σοβαρές δυσκολίες, τόσο λόγω της ξηρασίας που επικρατούσε τότε, όσο εξαιτίας αστοχιών στο σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης (monitoring), που ακόμη μας απασχολεί. Σύμφωνα με καταγγελίες των αγροτών, στους παραγωγούς αποστέλλονται μαζικά σημειώματα επιστροφής χρημάτων, με το κράτος να ζητά την επιστροφή έως και του 15% ενισχύσεων που είχαν καταβληθεί.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους αγρότες το γεγονός ότι οι οφειλές αυτές διαβιβάζονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με αποτέλεσμα οι αγροτικές ενισχύσεις να μετατρέπονται σε ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις. Η εξέλιξη αυτή δύναται να επηρεάσει άμεσα τη φορολογική ενημερότητα και τις τραπεζικές συναλλαγές των παραγωγών, σε μια περίοδο όπου το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι αγρότες καλούνται να επιστρέψουν ποσά που θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα, ειδάλλως αυτά τα χρήματα θα συμψηφιστούν με αντίστοιχες παρακρατήσεις σε επόμενες πληρωμές. Σύμφωνα με το ισχύον ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο, τα ποσά που κρίνονται αχρεωστήτως καταβληθέντα πρέπει να επιστραφούν, ενώ στις σχετικές ειδοποιήσεις αναγράφονται αναλυτικά τα ποσά που οφείλει κάθε παραγωγός. Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν παρατηρήσεις και να καταθέσουν αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν τις ενστάσεις τους.

Πολιτική λύση λόγω έκτακτων συνθηκών αναζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες, πάντως, αναμένεται να κρατήσουν στάση αναμονής, εξετάζοντας την εύρεση πολιτικής λύσης, όπως έκανε γνωστό στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής Νίκος Μποτρότσος, με δεδομένο ότι από το 2023 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες και τα κόστη καλλιέργειας. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι για το λάθος αυτό δεν ευθύνονται οι ίδιοι, ούτε δήλωσαν ψευδώς κάποια στοιχεία για να λάβουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μποτρότσο, ήταν αδύνατο να αντιληφθεί κάποιος το ζήτημα, αφού τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον είναι 2 με 3 ευρώ ανά στρέμμα. «Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αγροτικού κόσμου και παρατήρησε: «το ελληνικό κράτος είναι εξαιρετικό, όταν είναι να εισπράξει. Τότε βρίσκει και τους υπαλλήλους και τα πληροφοριακά συστήματα, για να κάνει όλες τις διαδικασίες». Σε άλλο σημείο του λόγου του αναγνώρισε, ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο καλλιεργητές της Ροδόπης, αλλά όλης της χώρας, ενώ προειδοποίησε τους συναδέλφους του, ότι κάτι αντίστοιχο αναμένεται να ζητηθεί για τα έτη 2024 και 2025.

Έκκληση του κ. Μποτρότσου προς τους συναδέλφους του είναι να μην καταβάλλουν ακόμη τα ποσά, τα οποία ούτως ή άλλως θα παρακρατηθούν σε επόμενη πληρωμή, εάν τελικά δεν βρεθεί πολιτική λύση, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

Εκκρεμότητες στις φετινές πληρωμές λόγω monitoring

Παρότι τα «ραβασάκια» του ΑΑΔΕ για το 2023 κατέφτασαν, η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει επιλύσει ακόμη οριστικά τα λάθη στη δορυφορική καταγραφή των χωραφιών (monitoring), που έχουν πλήξει ιδιαίτερα καλλιεργητές της Ροδόπης, που ακόμη περιμένουν ενισχύσεις που δικαιούνται. Διαρροές αναφέρουν ότι θα οι αγρότες θα πληρωθούν τα χρωστούμενα μέχρι τέλη Ιουνίου, όμως έτσι κι αλλιώς αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία για την Ελλάδα, ώστε ένα μην υπάρξει γύρος κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα στη Βουλή από τον Ιλχάν Αχμέτ

Τα παραπάνω ζητήματα που έχουν προκύψει, αναμένεται να απασχολήσουν και το κοινοβούλιο, μετά από ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ. Ο πολιτικός, αφότου περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση, τόνισε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά: «H Ροδόπη, είναι ένας νομός που μεγάλο μέρος της οικονομίας βασίζεται στο αγροτικό εισόδημα. Τα τελευταία χρόνια τα έξοδα έχουν εκτοξευτεί, οι ενισχύσεις μειώνονται ή καθυστερούν και τα λάθη των συστημάτων μεταφέρονται στις πλάτες των παραγωγών».

Τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν προς τον αρμόδιο υπουργό είναι τα ακόλουθα: Α) Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες προτίθεστε να πάρετε για τους περιγραφόμενους καταλογισμούς εις βάρος των αγροτών εκ μέρους της ΑΑΔΕ, έως ότου διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα που τίθενται από τον αγροτικό κόσμο, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για τις αγροτικές ενισχύσεις έτους ενιαίας ενίσχυσης 2023 (ΕΑΕ 2023); Β) Είναι δόκιμο η ευθύνη των αστοχιών του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης (monitoring), να μετατοπίζεται στις πλάτες των αγροτών και οι αγρότες να αποτελούν πειραματόζωα πολιτικών που πλήττουν το εισόδημά τους και την ζωή τους; Γ) Αποδέχεται το ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση την πρακτική να μετατρέπονται οι αγροτικές ενισχύσεις σε ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία; Δ) Γιατί πριν την επιβολή οποιονδήποτε καταλογισμών σε βάρος τους, οι πληττόμενοι αγρότες δεν ενημερώθηκαν για τα υποτιθέμενα προβληματικά αγροτεμάχια εκ μέρους της ΑΑΔΕ; Ε) Γιατί τίθενται ασφυχτικές προθεσμίες για τις ενστάσεις, που πλήττουν ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα των αγροτών να εκφέρουν τις αντιρρήσεις τους για όσα τους καταλογίζονται;

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr

ΑΡ. ΜΗΤ: 232265

mit-logo