Στους λαχανόκηπους Κομοτηνής! | xronos.gr
ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

Στους λαχανόκηπους Κομοτηνής!

25/03/17 - 11:00

Παραγωγός Χρήστος Βασιλείου: «Δε λέει ...να κάθεσαι στην πλατεία και να πίνεις καφέ κάθε μέρα»

Καλομάθαμε στα σουπερμάρκετ, στα έτοιμα, αλλά και στα ανθυγιεινά. Λίγα μέτρα όμως από το κέντρο της πόλης, κάποιοι άνθρωποι έχουν δώσει τη δική τους λύση.


Η ιστορία αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας, καλά κρατεί στην Κομοτηνή από το 2011, όταν η ΚΟΙΝΣΕΠ Σπάρτακος πήρε πρωτοβουλία να διανείμει ...γη, σε όσους θέλουν να καλλιεργήσουν το δικό τους λαχανόκηπο. Σε 50 τμ ο κάθε παραγωγός, βάζει μεράκι στο μικρό του μπαχτσέ κι αυτός του αποδίδει σε ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλια, σπανάκια, κι άλλα πολλά. Από την παραγωγή στην κατανάλωση, λοιπόν, οι καλλιεργητές παίρνουν θέση, οικολογικά, γεμίζουν το στομάχι τους υγιεινά, περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο διαφορετικά και κάνουν οικονομία! 


Αυτές τις ημέρες, ο καιρός βελτιώθηκε στην Κομοτηνή, και περίπου 100 παραγωγοί έπιασαν εργαλεία και πήραν θέση. «Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά, όπως και οι περισσότεροι παραγωγοί, γιατί ακόμη από κάτω το χώμα είναι υγρό», μας εξηγεί ένας από αυτούς, ο Κωνσταντίνος Καρβούνης και προσθέτει τα τεχνικά, δηλαδή ότι «το χώμα πρέπει να μην είναι λασπερό αλλά όχι και ...τούβλο».

 

Αναφορικά με το τι κερδίζει, απαντάει με τις έννοιες οικονομία και υγεία. «Δεν έχουμε κέρδος, από την άποψη ότι θα πουλήσουμε και θα κερδίσουμε. Αλλά βγάζουμε τα απαραίτητα για την οικογένειά μας και για φίλους. Επίσης, ξέρεις τι τρως, γιατί απαγορεύονται τα λιπάσματα και τα φάρμακα. Επιτρέπεται μόνο κοπριά, κι αυτή από μικρές μονάδες. Τα πάντα είναι όσο πιο οικολογικά γίνεται», λέει ο παραγωγός.


Να σηκωθείτε από τις ...καφετέριες, σας προτρέπει ο δραστήριος συνταξιούχος Χρήστος Βασιλείου, για τέταρτη συνεχή χρονιά παραγωγός στους λαχανόκηπους. «Είναι ένα καλό «εισόδημα» για την οικογένεια, με την έννοια ότι τρως τα δικά σου πράγματα. Ξέρεις τι είναι αυτά που βάζεις», μας εξηγεί. Ο ίδιος μιλάει με μεράκι για την ασχολία του και παραδέχεται ότι «χρειάζεται φροντίδα. Αυτό τον καιρό ξεκινάμε να ετοιμάζουμε το χώμα, και στα μέσα του Μάη θα γίνει η σπορά. Βεβαίως, μερικοί παρατάνε τον χώρο τους. 


Πρέπει να είσαι και λίγο ...μερακλής, δηλαδή να ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο, να μην το ξεχνάς. Χωρίς κόπο δε γίνεται τίποτα. Δε λέει ...να κάθεσαι στην πλατεία και να πίνεις καφέ κάθε μέρα, γιατί θα είσαι ...να σε κλαίνε και οι ρέγκες», καταλήγει ο παραγωγός, που εκτός από ...δεινός καλλιεργητής, απαντάει με χιούμορ και χαμόγελο! Ο κ. Βασιλείου διατηρεί και κτήμα στη Γρατινή, όπου καλλιεργεί διάφορα είδη ζαρζαβατικών, και πάνω από όλα, όπως μας λέει, βρίσκει την ηρεμία του.


Το παράδειγμα των λαχανόκηπων Κομοτηνής, μας δείχνει ότι δεν χρειάζεται να τα βρίσκουμε όλα έτοιμα, ειδικά όταν έχουμε αφθονία χρόνου αλλά και στενότητα στο πορτοφόλι. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr