Ανακαλύψτε το ιχθυοτροφείο πέστροφας στην ορεινή Ροδόπη! | xronos.gr
ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΠΟΥ "ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ" ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Ανακαλύψτε το ιχθυοτροφείο πέστροφας στην ορεινή Ροδόπη!

05/05/18 - 10:00

Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η παραγωγή θα αγγίξει τους δύο τόνους και προετοιμάζουν την πρώτη "ψαριά" 

Μεταξύ των οικισμών Δρανιά και Κάρδαμος, δυτικά της Οργάνης βρίσκεται το πρώτο ιχθυοτροφείο πέστροφας στη Ροδόπη. Το εγχείρημα που "αναβιώνει" δύο δεκαετίες μετά, έχει ως πρωτεργάτες τον Χαλήτ Ιμπράμ και τον Χουσεΐν Γιολούτς. "Το ιχθυοτροφείο πέστροφας το είχαμε ξεκινήσει πριν 22 χρόνια. Ουσιαστικά είναι μια επανεκκίνηση. Οι δεξαμενές κατασκευάστηκαν από τότε, είναι 8 δεξαμενές. 


Τότε το είχαμε δουλέψει το ιχθυοτροφείο για 3-4 χρόνια, όμως για κάποιους λόγους δεν προχώρησε η δουλειά και δεν μπορούσαμε να το συνεχίσουμε και τώρα ουσιαστικά είναι μια επανεκκίνηση", θα πει στον "Χ" ο υπεύθυνος παραγωγής Χουσεΐν Γιολούτς.


Η πρώτη μονάδα εκτροφής πέστροφας στην ορεινή Ροδόπη ήδη κλείνει έναν χρόνο ζωής και οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η παραγωγή θα αγγίξει τους δύο τόνους. Ως προς την ποιότητα των ψαριών, τα καθαρά νερά που πηγάζουν από τα βουνά της Ροδόπης αποτελούν το εχέγγυο, όπως λένε, το νερό στη θέση «Κάτω πηγές Καρδάμου».


Από την περιοχή της Κόνιτσας, από τις εκεί μονάδες παραγωγής πέστροφας, μεταφέρθηκε ο γόνος στο ιχθυοτροφείο στην ορεινή Ροδόπη, ενώ πρόθεση των ιδιοκτητών όπως την μεταφέρει ο κος Γιολούτς "στο μέλλον σχεδιάζουμε να βγάλουμε δικό μας γόνο γιατί με αγορασμένο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, έχει μεγάλο κόστος γιατί έρχονται από μακριά, μόνο η μεταφορά κοστίζει πολύ".


Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες "τον χειμώνα με τα κρύα δεν έχουμε πρόβλημα γιατί με τις παγωνιές το δικό μας νερό αχνίζει, είναι στους 14 βαθμούς η θερμοκρασία στην πηγή και το χειμώνα μπορεί να πέσει στους 5 βαθμούς, παρακάτω δεν πέφτει". 


Τουλάχιστον ένας χρόνος πρέπει να περάσει για την μαζική παραγωγή πέστροφας, όπως μας πληροφορεί ο κος Γιολούτς και κάνει γνωστό πως "αυτήν την εποχή έχουμε ψάρια για φάγωμα, στους επισκέπτες μας δίνουμε τα ψάρια μας, απλά επειδή δεν έχουμε πολύ μεγάλη ποσότητα δεν βγάζουμε έξω, όσοι μας επισκέπτονται εδώ έχουμε ψάρια". 


Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος, ο ιδιοκτήτης Χαλήτ Ιμπράμ και ο υπεύθυνος παραγωγής, Χουσεΐν Γιολούτς στις οκτώ δεξαμενές των 90 τ.μ. έκαστη που είχαν κατασκευάσει προ είκοσι και πλέον ετών, σε υψόμετρο 470 μέτρων κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε ένα υπέροχο τοπίο μεταξύ των οικισμών Δρανιά, Κάρδαμος, δυτικά της Οργάνης, παράγουν την πέστροφα Ροδόπης. Εσείς ανακαλύψτε την αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα στο facebook «πέστροφα Ροδόπης».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr