Από το Λονδίνο στην Καβάλα με τα κοσμήματά της να «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο | xronos.gr
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Από το Λονδίνο στην Καβάλα με τα κοσμήματά της να «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο

03/04/25 - 13:20
Από το Λονδίνο στην Καβάλα με τα κοσμήματά της να «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο

Μοιραστείτε το

Η Νουρ (Noor Neiroukh) είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη, όμως ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα εγκατέλειπε το πολύβουο Λονδίνο για να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην ήσυχη Καβάλα, μια μικρή πόλη στη βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση ήρθε σχεδόν απρόσμενα το 2018, όταν ο σύζυγός της αποφάσισε να σπουδάσει πιλότος σε μια σχολή της Καβάλας. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η Νουρ τον ακολούθησε, αφήνοντας πίσω της το Ηνωμένο Βασίλειο και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της.

Στην Καβάλα, με την παραλία και τη γραφική παλιά πόλη να δεσπόζει στη χερσόνησο της Παναγίας, με την πλούσια ιστορία και τους καθημερινούς ρυθμούς της ζωής να είναι διαφορετικοί, η Νουρ έκανε μια νέα αρχή, βρίσκοντας έναν καινούριο τρόπο να εκφράσει τη δημιουργικότητά της. Το ξεκίνημα ήταν γεμάτο προκλήσεις. Η γλώσσα που δεν γνώριζε, οι τοπικές συνήθειες, οι άνθρωποι, όλα ήταν καινούργια και διαφορετικά. Όμως, η Νουρ δεν απογοητεύτηκε. Μετέτρεψε τις προκλήσεις σε δύναμη δημιουργίας και ξεκίνησε να σχεδιάζει κοσμήματα.

Εμπνευσμένη από τη φύση, τη θάλασσα, την αρχαία ιστορία της Παλαιστίνης και μια συλλογή παλαιών νομισμάτων του 1927, που αποτελούσαν οικογενειακό κειμήλιο και της εμπιστεύτηκε ο πατέρας της, άρχισε να σχεδιάζει κοσμήματα που συνδύαζαν μοντέρνα στοιχεία με παραδοσιακές τεχνικές.

Γεννημένη στην Ιορδανία και μεγαλωμένη στο Λονδίνο, με παλαιστινιακή καταγωγή, η Νουρ προέρχεται από μια πολύτεκνη οικογένεια με έξι κορίτσια και ένα αγόρι. Σπούδασε Γεωλογία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Γεωχημεία, εστιάζοντας στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα μαλάκια. Ωστόσο, η τέχνη είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στη ζωή της και με κάθε ευκαιρία αναζητούσε τρόπους να εκφραστεί δημιουργικά.

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά την εγκατάστασή της στην Ελλάδα, τα κοσμήματα που σχεδιάζει και κατασκευάζει με τη βοήθεια του στενού φίλου της, Νίκου Παπαδόπουλου, ταξιδεύουν από την Καβάλα σε όλο τον κόσμο μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος που δημιούργησε το 2019. Από την Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συλλογές της αποκτούν συνεχώς νέους πελάτες. Τα κοσμήματα της Νουρ δεν είναι απλώς αξεσουάρ, αλλά έργα τέχνης που αφηγούνται ιστορίες – τις ιστορίες του τόπου, της ίδιας και της ζωής που επέλεξε να ακολουθήσει.

«Νιώθω ότι πλέον η Καβάλα δεν είναι το δεύτερο σπίτι μου, αλλά το σπίτι μου», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Εδώ βρήκα ό,τι λείπει από το Λονδίνο. Η φύση, η ηρεμία, οι χαλαροί ρυθμοί ζωής, η θάλασσα – όλα αυτά με έκαναν να αγαπήσω την Ελλάδα και την Καβάλα. Αν και ήμουν άγνωστη σε μια νέα πόλη, χωρίς να ξέρω τη γλώσσα, δεν ένιωσα απομονωμένη. Εδώ μπόρεσα να εκφραστώ δημιουργικά μέσα από μια μορφή τέχνης».


Σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης

Η συνάντηση με τη Νουρ έγινε στο εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων του Νίκου Παπαδόπουλου στην «καρδιά» της παλιάς πόλης, στη χερσόνησο της Παναγίας. Συνεχιστής μιας μακράς οικογενειακής παράδοσης, που ξεκίνησε το 1922 από τον παππού Γιάννη, όταν ήρθε πρόσφυγας από τη Σαμψούντα στην Καβάλα, ο Νίκος Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μύησε τη Νουρ στις τεχνικές κατασκευής του κοσμήματος και αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρώτο φίλο της στη μέχρι τότε άγνωστη πόλη.

«Η γνωριμία με τη Νουρ ήταν απροσδόκητη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει: «Σε μια βόλτα είδε το κατάστημα, μπήκε μέσα και ρώτησε τον γιο μου, τον Πέτρο, αν κατασκευάζουμε κοσμήματα. Αυτή ήταν η αρχή μιας όμορφης και ξεχωριστής συνεργασίας. Από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε, πίστεψα σε αυτόν τον άνθρωπο. Είχε μια φοβερή ενέργεια, ένα πείσμα, μια όρεξη για ζωή και δημιουργία. Ήμουν σίγουρος πως ό,τι έβαζε στο μυαλό της θα το πετύχαινε. Δεν έπεσα έξω. Σήμερα, η συνεργασία μας δεν έχει μόνο μια επαγγελματική διάσταση, αλλά αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή φιλία».

Η Νουρ θεωρεί τον Νίκο Παπαδόπουλο οικογένεια. «Είναι ο μέντοράς μου, ο δάσκαλός μου και θα έλεγα ακόμα πως είναι ένας παππούς για την κόρη μου» σημειώνει και προσθέτει: «Εκείνο που επιδιώκω μέσω της εταιρείας που δημιούργησα είναι να υποστηρίξω τις τοπικές επιχειρήσεις και την τέχνη παραγωγής κοσμημάτων από γενιά σε γενιά. Ο Νίκος είναι κοσμηματοπώλης τρίτης γενιάς και αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλές παραδοσιακές τέχνες και χειροτεχνίες πεθαίνουν λόγω της μαζικής παραγωγής. Εκτιμώ ιδιαίτερα, λοιπόν, τη διαδικασία κατασκευής και την ιστορία του κοσμηματοπώλη, που εμπλουτίζει τα προϊόντα μου με τη δική του τέχνη και τα προσωπικά του στοιχεία».

Ζώντας και δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια στην Καβάλα, δεν ένιωσε απομονωμένη από την τοπική κοινωνία. Η θρησκεία δεν αποτέλεσε εμπόδιο να έρθει σε επαφή με τους ντόπιους, να αποκτήσει νέους φίλους, να συνεργαστεί μαζί τους. Η ίδια τονίζει πως χριστιανισμός και ισλαμισμός έχουν κοινά στοιχεία, ενώ επισημαίνει πως οι ντόπιοι σέβονται τον κάθε πολιτισμό και τη διαφορετικότητα. «Το σπίτι μου είναι εδώ», υπογραμμίζει με έμφαση, «όσο και αν ακούγεται περίεργο, νιώθω πιο άνετα ζώντας στην Καβάλα παρά στο Λονδίνο».

Τα παλιά νομίσματα της Παλαιστίνης και τα κοχύλια της θάλασσας

Προσπαθεί να μάθει όσο καλύτερα μπορεί την ελληνική γλώσσα, ενώ η κόρη της πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο. Απολαμβάνει τη θάλασσα, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα κοσμήματα που σχεδιάζει. Όπως ορισμένα ασυνήθιστα κοχύλια στρειδιών, που βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Καβάλας, τα οποία συχνά συλλέγει η ίδια. Λεία στη μία πλευρά τους και με περίπλοκη υφή από την άλλη, οι δύο αυτές φυσικές υφές αποτυπώνονται τέλεια σε μια από τις συλλογές κοσμημάτων που έχει σχεδιάσει.

Αυτή την περίοδο, μάλιστα, παρουσιάζει στο Άμπου Ντάμπι μια νέα συλλογή κοσμημάτων, που σχεδίασε για λογαριασμό μεγάλης αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων, εμπνευσμένη από κελύφη κοχυλιών που βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εταιρεία της διαθέτει σήμερα επτά διαφορετικές συλλογές. Ορισμένα νομίσματα που κόπηκαν στην Παλαιστίνη το 1927 και αναγράφουν πάνω το όνομα της χώρας στα αγγλικά, τα αραβικά και τα εβραϊκά αποτέλεσαν την έμπνευση για την πρώτη συλλογή της. Ακολούθησαν συλλογές εμπνευσμένες από την αρχαία αλλά και πιο πρόσφατη ιστορία της Παλαιστίνης, με μια επιλογή από σπάνια νομίσματα από τη Φιλιστία του 5ου - 4ου αιώνα π.Χ. και μεταγενέστερα από τον ελληνικό, ρωμαϊκό και φοινικικό πολιτισμό, αλλά και από σύμβολα όπως το κλειδί της επιστροφής και το φύλλο ελιάς.

Μια ατμοσφαιρική γκαλερί κοντά στο μεσαιωνικό υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες), μαζί με το ηλεκτρονικό της κατάστημα, προβάλλουν σήμερα τη δουλειά της. Η ποιότητα και η αυθεντικότητα των κοσμημάτων που σχεδιάζει, σε συνδυασμό με τον χειροποίητο τρόπο κατασκευής τους, κέρδισαν την προτίμηση εκατοντάδων πελατών σε Ευρώπη και Αμερική.

Η Νουρ βρήκε πλέον το σπίτι της στην Καβάλα αλλά και στην τέχνη της. Κάθε νέο σχέδιο είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία της, γεμάτη όνειρα, πάθος και μια ατελείωτη αγάπη για δημιουργία.

Πηγή: amna.gr | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr