Δαδιά: Εγκατάσταση 15 νέων τεχνητών φωλιών για μαυρόγυπες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ | xronos.gr

Δαδιά: Εγκατάσταση 15 νέων τεχνητών φωλιών για μαυρόγυπες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

21/12/25 - 8:00
Δαδιά: Εγκατάσταση 15 νέων τεχνητών φωλιών για μαυρόγυπες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Στόχος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής η περαιτέρω ενίσχυση του πληθυσμού

Στην εγκατάσταση 15 επιπλέον τεχνητών φωλιών για μαυρόγυπες προχώρησε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς, τρία έτη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2025, τα καμένα δέντρα έχουν αρχίσει να καταρρέουν με γοργούς ρυθμούς, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης για το είδος.

Άμεσα μετά την πυρκαγιά, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είχε ανταποκριθεί στην ανάγκη ενίσχυσης των διαθέσιμων θέσεων  φωλεοποίησης, κατασκευάζοντας το φθινόπωρο του 2023 συνολικά 15 τεχνητές φωλιές. Η αύξηση του αναπαραγόμενου πληθυσμού του μαυρόγυπα από 36 σε 47 ζευγάρια, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα του 2025, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση των διαθέσιμων ώριμων δέντρων, καθιστά την ύπαρξη κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης κρίσιμη για τη διατήρηση του είδους στην περιοχή. Η κατασκευή των 15 επιπλέον φωλιών αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Οι παραπάνω δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Rhodope Vulture, το οποίο έχει ως στόχο την αποκατάσταση του πληθυσμού και της τροφικής βάσης του μαυρόγυπα στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr

ΑΡ. ΜΗΤ: 232265

mit-logo