Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Πολύ μεγάλη η κινητικότητα στους φούρνους ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας
Την τιμητική τους είχαν για ακόμη μία Καθαρά Δευτέρα τα τοπικά αρτοποιία της πόλης, με τους Κομοτηναίους να σπεύδουν μαζικά για να προμηθευτούν παραδοσιακή, χειροποίητη και ζεστή λαγάνα.
Τις ευχές του για καλή Σαρακοστή με υγεία, μετέφερε ο Σωματείου του Συλλόγου Αρτοποιών & Κλιβανέων Ν. Ροδόπης Γιώργος Δαλθανάσης. Όπως σημείωσε, παρά τα αυξημένα ενεργειακά κόστη που επωμίζονται τα τοπικά αρτοποιία όλο το προηγούμενο διάστημα, η λαγάνα παρέμεινε περίπου στο 1,80 ευρώ η μικρή και στα 3,50 ευρώ η μεγάλη. Ο Γ. Δαλθανάσης ζήτησε από τους Κομοτηναίους να στηρίξουν τα αρτοποιία της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, όπου θα μπορούν να προμηθεύονται νηστίσιμα προϊόντα.
Τι είναι η λαγάνα
Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), χωρίς προζύμι ή μαγιά, ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρά Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση «λαγάνα πέττετται» δηλαδή λαγάνες γίνονται. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.





Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News