Μικροκομοτηναίικα 21-01-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 21-01-2023

21/01/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 21-01-2023

Αντί να επαινούν συνεχώς την ανεπαρκή πρωτοβουλία για το καλάθι του νοικοκυριού,  που υποτίθεται συγκράτησε τις τιμές σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, καλύτερα να έκαναν  μία πραγματική και όχι επικοινωνιακή αυτοψία οι ίδιοι στην αγορά,  επισκεπτόμενοι διάφορα market, αγοράζοντας τα ίδια προϊόντα,  για να δουν τις διαφορές που υπάρχουν στις τιμές.

Όλα τα προϊόντα έχουν πάρει ήδη την ανηφόρα σε ένα ράλι ακρίβειας και φαίνεται αυτό στον τελικό λογαριασμό. Συνεπώς κάποιοι μας εμπαίζουν και παίζουν με τους αριθμούς και τους κωδικούς. Με τιμές που κινούνται ανοδικά,  σε διπλάσια η τριπλάσια επίπεδα από τον πληθωρισμό.

Που αυτό πλήττει κυρίως τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους το δίνουν για τη διατροφή τους.  Άρα από πού δικαιολογούνται αυτές οι αυξήσεις; Από την άνοδο των καυσίμων,  των  μεταφορικών και του βιομηχανικού κόστους;

Οπότε να υποθέσουμε τώρα που έπεσαν οι τιμές στην ενέργεια, ότι θα κατεβούν κι οι τιμές των προϊόντων; Μα ήδη πολλοί βιάστηκαν και έκαναν πολλές αυξήσεις από την αρχή και συνεχίζουν. Και εκτός αυτού προχώρησαν και σε άλλες αθέμιτες πρακτικές,  που παγιδεύουν τον καταναλωτή.

Έχει επισημανθεί και καταγγέλθηκε πολλές φορές η πρακτική κάποιων μεγάλων εταιριών να διατηρούν τις ίδιες συσκευασίες και να ελαττώνουν τις ποσότητες, ενώ αυξάνουν και τις τιμές, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους.

Ούτε αυτό το γνωρίζουν  προκειμένου να προχωρήσουν σε σοβαρούς ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα; Που το ξέχασαν τελευταία, μετά από κάποια επικοινωνιακά στην αρχή πρόστιμα; Θαρρείς και συνετίστηκαν όλοι και εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας οι παραβάσεις;

Σαφώς και τα γνωρίζουν όλα αυτά, αλλά όταν για τη διατροφή των Ελλήνων ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ, ας μην επαίρονται κάποιοι ότι συγκρατούν δήθεν τις τιμές. Γιατί την πραγματικότητα τη γνωρίζουν όλοι και την αντιλαμβάνονται στις αγορές της εβδομάδας στο ταμείο, που χρειάζεται να πληρώσουν το λιγότερο ένα 30% παραπάνω από το παρελθόν.

------------

Μία επίσκεψη στο Μητροπολίτη και στον Τοποτηρητή μουφτή,   του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, για να κρατηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες, προφανώς δεν θεωρείται περιοδεία.

Και με μια ομιλία του σε ένα μάλλον κομματικό ακροατήριο,  στη μικρή αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, δεν βγάζει το συμπέρασμα  κάποιος, ότι επετεύχθη η επαφή με το λαό.

Γιατί προφανώς οι περιοδείες αυτές εντάσσονται σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, η οποία  όμως έχει ξεκινήσει κανονικά και  ουσιαστικά για πολλούς. Εκτός και αν το ποθούμενο ήταν να συσπειρωθούν οι σύντροφοι, η να προετοιμάσει το έδαφος για κάποια επίσκεψη του προέδρου του κόμματος.

Θα έπρεπε όμως να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις ενημέρωσης,  για τα προγράμματα και   τις θέσεις τους.  Ίσως και περισσότερες επαφές με επαγγελματικούς φορείς,  με συλλόγους,  με περιοδείες  στην πόλη και στα χωριά.

Και φυσικά να δραστηριοποιούνται και τα τοπικά στελέχη, ειδικά  όταν βλέπουν τελευταία να πέφτουν και τα δημοσκοπικά   ποσοστά του κόμματος τους. Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει κινητικότητα.

Προς το παρόν οι σύντροφοι και τα στελέχη τα λένε και τα ακούνε μεταξύ τους. Καταστρώνοντας τα εκλογικά τους σχέδια.  Όταν όμως θέλουν και υπολογίζουν να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα εκλογικά αποτελέσματα, ίσως θα έπρεπε  να δραστηριοποιηθούν περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο.

-----------

Τα σενάρια και οι αναφορές στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων καναλιών, ότι παύεται ήδη από τα καθήκοντα του ο δήμαρχος Ιάσμου Μουμίν Οντέρ, με απόφαση υπουργού όπως αναφέρουν, προς το παρόν δεν ισχύουν.  Άλλο η πληροφόρηση και διαφορετική η αλήθεια.

Κανείς  δεν μπορεί να προκαταλάβει την  απόφαση ενός υπουργού,  όταν ήδη έχει δρομολογηθεί όλη η τυπική και νόμιμη διαδικασία. Που κατά πάσα πιθανότητα θα τον οδηγήσουν σε παύση. Αλλά προς τα παρόν η αλήθεια είναι ότι χθες έπρεπε να παραστεί στο πειθαρχικό συμβούλιο αιρετών,  που συστάθηκε πρόσφατα.

Και όπως πληροφορηθήκαμε επί διημέρου στην πόλη μας και στα γραφεία της Αποκεντρωμένης   βρίσκονταν ο διοικητής της Αποκεντρωμένης, κάνοντας κατ’ ιδίαν επαφές  με πολλούς, για να σχηματίσει την τελική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο.

Ώστε να συνταχθεί ο τελικός φάκελος για την επιτροπή.  Φαίνεται όμως ότι είναι θέμα ημερών για να πάρουν την τελική απόφαση. Η πολιτεία βέβαια  επέδειξε χαλαρά αντανακλαστικά για να δει τα τεκταινόμενα στο δήμο Ιάσμου,  έως ότου πήρε μεγάλη δημοσιότητα και αναγκάστηκαν να ενεργοποιηθούν  με γρήγορους ρυθμούς.

Προχωρώντας στις νόμιμες διαδικασίες μετά την εντολή του υπουργού, να ελεγχθεί ο δήμαρχος Ιάσμου για τυχόν έκνομες πράξεις. Για αυτό και από την Αποκεντρωμένη  έρχονται απανωτά τις τελευταίες ημέρες οι ακυρώσεις στις προηγούμενες αποφάσεις του δημάρχου για μετακινήσεις,  ή  παύσεις υπαλλήλων.

Ας περιμένουμε όμως την εισήγηση  της επιτροπής στον υπουργό, να μη  βιάζονται κάποιοι να τον δικάσουν από την αρχή, γιατί υπάρχει και το δικαίωμα της ένστασης  και ίσως και πολλά ακόμα παραθυράκια στην ερμηνεία του νόμου.

------------

Να επισημάνουμε επίσης ότι χαλαρά αντανακλαστικά δεν επέδειξε μόνο η κυβέρνηση μέχρι να δημοσιοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο το θέμα, αλλά ενώ η κατάσταση εξελίσσονταν  με γρήγορους ρυθμούς, το τοπικό πολιτικό μας σύστημα αδρανούσε.

Όταν ακόμα  βουλευτές και αυτοδιοικητικοί στοχοποιήθηκαν,  ότι δήθεν είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Τώρα που πληροφορούνται όλοι ότι οδεύει η κατάσταση αυτή προς το πειθαρχικό και θα παρθούν αποφάσεις, αρχίζουν και παίρνουν θέση.

Όπως σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η επερώτηση που κάνει πλέον ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών,  με βάση τις καταγγελίες που υπάρχουν της ΠΟΕ-ΟΤΑ και  του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων.

Καλώντας τον Υπουργό να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Φυσικά η εύρυθμη λειτουργία του δήμου δεν μπορεί να έρθει,  με την κατάσταση που επικρατεί. Και με μαθηματική ακρίβεια γνώριζαν ότι θα  φθάναμε εκεί εδώ και πολύ καιρό.

Πάντως παρόλα αυτά θετική είναι η ενέργεια του να δημοσιοποιήσει και να φέρει το θέμα στη βουλή,  μιας υπόθεσης που ταλαιπωρεί εδώ και πολύ καιρό υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δήμου.

Όταν όλοι περιμένουν να λυθεί υπηρεσιακά, ή με  μηνύσεις και αγωγές που έχουν κατατεθεί. Δεν θα έπρεπε όμως να το πράξουν και οι άλλοι βουλευτές και να φέρουν το θέμα στη βουλή για να επισπεύσουν τις διαδικασίες; Έπρεπε να φύγουν οι μισοί υπάλληλοι και τα σχολεία να μην έχουν  πετρέλαιο;

Και εντύπωση μας κάνει το γεγονός που οι πολιτικοί του αντίπαλοι  από τη μειονότητα,  ούτε μία ανακοίνωση δεν έχουν βγάλει για αυτά τα ζητήματα που ταλαιπωρούν το δήμο,  τους υπαλλήλους,  ή στοχοποιούνται και οι ίδιοι πολλές φορές.

Μήπως πολιτεύονται σε άλλο δήμο και δεν το αντιληφθήκαμε; Υπάρχει καμία εντολή για να μη διαμαρτύρονται και δεν το γνωρίζουμε; Θέλουν να παραμένουν αμέτοχοι γιατί επιδιώκουν  κάτι; Φοβούνται και δεν παίρνουν θέση,  για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στο δήμο; Και αν  κληθούν να αναλάβουν, με αυτό το πνεύμα θα διοικήσουν;

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr