Σε Ίασμο και Σάπες την Παρασκευή ο Άδωνις Γεωργιάδης
Την σημασία του τμήματος Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και προβλήματα που υπάρχουν στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ανέλυσε ο καθηγητής Οικονομικών
Υπάρχουν προβλήματα στους ρυθμούς ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που οφείλονται και στις επιλογές που έγιναν στο παραγωγικό μοντέλο σε πράσινη ανάπτυξη και στην ψηφιακή μετάβαση που δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εκτίμησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Δεν παρέλειψε να τονίσει την συμβολή του τμήματος Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Από την αρχή της συνέντευξής του ανέφερε πως «το Τμήμα Οικονομικών μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής οικονομίας», δήλωση την οποία ανέπτυξε και παρακάτω. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εκδήλωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα για την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στις 9 Οκτωβρίου. Ο ίδιος τόνισε πως «είναι σημαντικό το ότι επιλέξαμε να γίνει στην Αθήνα, στην Αθηναϊκή Λέσχη, στο κέντρο των οικονομικών εξελίξεων» υπογράμμισε.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το δικό μας Τμήμα Οικονομικών έχει μεγαλύτερο λόγο απ’ όσο πιστεύουμε στα δημόσια οικονομικά τεκταινόμενα. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαστε 600χλμ μακριά από τις εξελίξεις και την Αθήνα». Αυτή ήταν εξ αρχής η δήλωση του Διονύση Χιόνη για την εξέλιξη του Τμήματος Οικονομικών της Θράκης, ενώ προσέθεσε πως πολλοί καθηγητές συζητούν, λειτουργούν συμβουλευτικά, αρθρογραφούν, αναφέροντας καταληκτικά πως «έχουμε μεγάλη συμμετοχή στην διαμόρφωση της οικονομικής σκέψης».
Βασικό πλαίσιο ελληνικής οικονομικής πολιτικής
Σύμφωνα με τον Διονύση Χιόνη, τόσο στην χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία πέντε χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα πλαίσιο οικονομικής πολιτικής το οποίο βασίζονταν στην πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μεταρρύθμιση. «Τώρα, πρέπει να δούμε κατά πόσο η αύξηση της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής μεταρρύθμισης έφεραν τα ζητούμενα», ανέφερε και προσέθεσε: «Δηλαδή υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεγάλη ανταγωνιστικότητα η οποία θα απεικονίζεται στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, θέσεις εργασίας, οι οποίες να έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία». Γενικότερα, όπως ανέφερε ο Διονύσης Χιόνης, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές που θα φέρουν αύξηση στο παραγωγικό μέλλον της χώρας.
Ο καθηγητής Οικονομικών παρατήρησε πως αυτές οι οικονομικές πολιτικές δεν έφεραν τα ζητούμενα αποτελέσματα, «άρα μήπως θα πρέπει να αλλάξουμε οικονομική λογική;» διερωτήθηκε.
«Όπως ήταν το οικονομικό περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια, όπου βασικός προσδιοριστικός παράγοντας ήταν η κατανάλωση, κι όχι οι επενδύσεις, όχι οι εξαγωγές, το ίδιο παραμένει» υπογράμμισε.
Καταληκτικά, ο Διονύσης Χιόνης ξεκαθάρισε πως η βιώσιμη εξέλιξη του βιοτικού μας επιπέδου μπορεί να γίνει «μόνο μέσα από τις επενδύσεις, την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News