Έληξε η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου | xronos.gr
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Έληξε η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου

03/02/23 - 8:00
Έληξε η διαβούλευση  του νομοσχεδίου για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου

Είναι ένα θέμα που απασχολεί την Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια, εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δ. Λουρίκας

Χθες έληξε η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις». Την διαβούλευση είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την 19η Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας τόνισε στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm, ότι σαφώς είναι ένα θέμα που αποτελεί “πονοκέφαλο” για την Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια και τώρα με ένα πιο σύγχρονο πλαίσιο επιδιώκεται να βρεθεί οριστική λύση.

Όπως είπε ο κος Λουρίκας «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί να επιλύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα που ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών. Από το 1939 ξεκίνησαν κάποιες διαδικασίες και μέχρι το 1996 υπάρχουν συνεχόμενοι νόμοι που προσπαθούσαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα». Με το παρόν νομοσχέδιο που αναμένεται να γίνει Νόμος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης γίνεται προσπάθεια να συνταχθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα λύσει το θέμα, «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί». Εξήγησε για παράδειγμα πως το κτίσμα που βρίσκεται σε έκταση του Δημοσίου κοστολογείται με την αντικειμενική του αξία 100% και υπάρχουν μάλιστα εκπτωτικές προϋποθέσεις.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου.

Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr