Κ. Μπαμπασίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θέλει να συμβάλλει στην ψηφιοποίηση των αγροτών | xronos.gr
ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Κ. Μπαμπασίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θέλει να συμβάλλει στην ψηφιοποίηση των αγροτών

21/10/22 - 8:00
234234535.jpg

Αναλύει τις πληρωμές και την σημαντικότητα της ψηφιοποίησης

Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) με καταγωγή από την Κομοτηνή ανέλυσε το έργο που επιτελείται από τον Οργανισμό και τον στόχο που έχει ώστε να συμβάλλει στην περαιτέρω ψηφιοποίηση του Έλληνα αγρότη.

Την Τρίτη 18/10 ολοκληρώθηκαν, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, οι διαδικασίες ελέγχου για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων για τη χορήγηση της προκαταβολής (ύψους 70%) της βασικής ενίσχυσης έτους 2022, με βάση τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2022, οι οποίες για πρώτη φορά υποβλήθηκαν στο δημόσιο νέφος, gov.gr.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου, 533.921 παραγωγοί (έναντι 521.657 το 2021) κρίθηκαν δικαιούχοι καταβολής ποσού ύψους 657.348.067,63 € (έναντι 633.434.763,44 το 2021). Στην πληρωμή περιλαμβάνονται και 26.000 κάτοχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που προέρχονται από μεταβιβάσεις δικαιωμάτων έτους 2022, οι οποίες εξετάσθηκαν και εγκρίθηκαν. Το αρχείο πληρωμής έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια Τράπεζα και στις 19/10, αργά το απόγευμα, ξεκίνησε σταδιακά, η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων παραγωγών.

Στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022 δεν περιλαμβάνεται η κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2022, καθώς αυτή την στιγμή διεξάγεται εκτεταμένος έλεγχος, με τη διασταύρωση στοιχείων από εξωτερικές πηγές όπως η Α.Α.Δ.Ε. και η Κτηματολόγιο Α.Ε., με σκοπό την αξιολόγηση της νόμιμης κατοχής των αιτούμενων εκτάσεων (κυρίως βοσκοτόπων). Για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που εντοπίσθηκαν και την διόρθωση σφαλμάτων κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, από 01 Νοεμβρίου θα ανοίξει το σύστημα υποβολής διοικητικών πράξεων μέσω του gov.gr. Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα 21/10 οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τις λεπτομέρειες της πληρωμής τους και για τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν κατά τον υπολογισμό της, στο gov.gr, με χρήση των κωδικών τους στο taxisnet.

Ο Κ. Μπαμπασίδης στο ράδιο Χρόνος
Ο Κομοτηναίος αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κος Μπαμπασίδης μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm για τις πληρωμές που έγιναν, γίνονται και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ψηφιοποίησης.

Για τις πληρωμές βασικής ενίσχυσης είπε πως «δόθηκε το 70% και το υπόλοιπο 30% μαζί με το “πρασίνισμα” θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Υποβλήθηκαν για το έτος 2022 650.000 αιτήσεις ΟΣΔΕ με το καινούργιο σύστημα. Με την ηλεκτρονική διαδικασία διευκολύνθηκε η διαδικασία των αιτήσεων. Πληρώθηκαν γύρω στις 534.000 έναντι 521.000 που πληρώθηκαν πέρσι. Το ύψος της πληρωμής έφτασε τα 658 εκ., έναντι 633 εκ. ευρώ που ήταν πέρσι».

Όσο για τις πληρωμές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επισήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν πληρωμές που σχετίζονται με τον πόλεμο που γίνεται στην Ουκρανία και πως «ήδη έχουν γίνει κάποιες, ενώ έγιναν ακόμη πληρωμές σε βιολογικά προϊόντα και διάφορα προγράμματα».

Στον επίλογό του στάθηκε στην έκθεση Agrotica λέγοντας πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ συμμετέχει μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και θα ενημερώσει το κοινό για τις νέες συνθήκες της ψηφιοποίησης. «Τα επόμενα χρόνια ο στόχος είναι η ψηφιοποίηση όλου του συστήματος και σε αυτό θα συμμετέχει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Να προλαμβάνουμε δηλαδή τα λάθη πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αίτησης του αγρότη και εν τέλει απορριφθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr