Κόντρα Σκυλακάκη - Χαρίτου για τα δάνεια των παλιννοστούντων στη Θράκη | xronos.gr
ΒΟΥΛΗ

Κόντρα Σκυλακάκη - Χαρίτου για τα δάνεια των παλιννοστούντων στη Θράκη

23/11/22 - 8:00
Κόντρα Σκυλακάκη -  Χαρίτου για τα δάνεια των  παλιννοστούντων στη Θράκη

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι για κάποια κατηγορία του πληθυσμού ισχύουν μονίμως άλλα κριτήρια» απάντησε ο αν. υπουργός στην κριτική

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι για κάποια κατηγορία του πληθυσμού ισχύουν μονίμως άλλα κριτήρια και για άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι μπορεί να είναι εξίσου ευάλωτοι, δεν ισχύουν αυτά τα κριτήρια. Το βασικό κριτήριο που πρέπει να ισχύει, είναι εάν είσαι ευάλωτος ή όχι».

Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στα δάνεια παλιννοστούντων στη Θράκη, κατόπιν σχετικής ερώτησης του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου. Οι δύο πολιτικοί μετέφεραν μία εντελώς διαφορετική εικόνα, με τον μεν αναπληρωτή υπουργό να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των δανειοληπτών, τον δε βουλευτή να καταγγέλλει ξεσπίτωμα δανειοληπτών από την πρώτη τους κατοικία.


Δ. Χαρίτου: Πικρία και αγανάκτηση των παλιννοστούντων
«Είναι γνωστό ότι τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες στους παλιννοστούντες ομογενείς, δόθηκαν πρωτίστως με κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια και δευτερεύοντος με τραπεζικά. Γι’ αυτό και χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου» είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Ροδόπης, ο οποίος περιέγραψε τις πραγματικές αδυναμίες αποπληρωμής των δανείων που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία δανειοληπτών, οι οποίες επιδεινώθηκαν μέσα στην κρίση. Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε το τραπεζικό σύστημα για «έγκλημα εις βάρος τους» και την κυβέρνηση για εμπαιγμό.

«Ετοιμάζονται να ξεσπιτώσουν τους δανειολήπτες ομογενείς για πρώτη μάλιστα κατοικία […]. Ο κόμπος έχει φτάσει και έχει ξεπεράσει το χτένι. Στο έκτακτο συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ομογενών για τα στεγαστικά δάνεια, ξεχείλιζε η πικρία και η αγανάκτηση» τόνισε κατηγορηματικά.

Ο βουλευτής έθεσε αρκετά ερωτήματα στον αν. υπουργό Οικονομικών, μεταξύ των οποίων: Τί μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για να προστατεύσετε τους ανθρώπους αυτούς από τον άμεσο κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους; Θα προχωρήσετε σε ρυθμίσεις προς τις τράπεζες αλλά και προς το δημόσιο για ρύθμιση των χρεών που μεταβιβάστηκαν;


Θ. Σκυλακάκης: 120 δόσεις και εξωδικαστικός μηχανισμός
Την πραγματικότητα ότι υπάρχουν αρκετοί δανειολήπτες που δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, επιβεβαίωσε στην απάντησή του ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ωστόσο, τόνισε πως τα χρήματα που δόθηκαν ήταν δάνεια, δηλαδή πρέπει να επιστραφούν και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι αν και ήταν σχεδόν πέντε χρόνια στην εξουσία δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει τη φύση των δανειακών υποχρεώσεων.

Αντιθέτως η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας «έθεσε μία καινούργια ρύθμιση, με την οποία –εάν καταπέσει ένα δάνειο και χρειαστεί ο φορολογούμενος να πληρώσει την τράπεζα- στη συνέχεια δίνει άλλα δέκα χρόνια σε 120 δόσεις για να αποπληρωθεί το ποσό που έχει απομείνει και πλέον έχει περάσει στο Δημόσιο. Δηλαδή το Δημόσιο έχει πληρώσει την τράπεζα για τα χρήματα αυτά». Σε αυτό το σημείο ο αν. υπουργός εξήγγειλε πως εάν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που για λόγους κακής πληροφόρησης έχασαν τις προθεσμίες για να ενταχθούν στις 120 δόσεις, η κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να επανεξετάσει το θέμα.


Προσθετικά, εάν δεν πληρούνται τα κριτήρια για τις 120 δόσεις, όπως είπε υπάρχει ο δρόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού μεταξύ Δημοσίου-δανειολήπτη. Κι εδώ πάντως χρειάζονται συγκεκριμένα κριτήρια φερεγγυότητας.


Καμία εξέλιξη
Στη δευτερολογία δεν προστέθηκε στην ουσία της συζήτησης κάτι περαιτέρω, με τον βουλευτή από θέσης του να καυτηριάζει ότι δεν έλαβε απάντηση στο βασικό του ερώτημα, δηλαδή τι θα γίνει με τα σπίτια των δανειοληπτών για τα οποία προχωράει η διαδικασία εκποίησης.

«Ούτε οι ίδιοι δεν θα καταλάβουν μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ότι θα βρεθούν στο δρόμο. Λυπάμαι γιατί δεν είπατε ούτε λέξη, ενώ ανακυκλώσατε ρυθμίσεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Πόσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του 2020; Στη Θράκη η φορολογική διοίκηση δεν εφαρμόζει καν τη ρύθμιση των 120 δόσεων» σημείωσε αναλυτικά, ενώ για τον εξωδικαστικό υποστήριξε πως δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής στην πλειοψηφία των δανειοληπτών. Σε άλλη αποστροφή του υπερασπίστηκε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι επί θητείας της δεν υπήρξε ούτε μια έκδοση ή αποστολή διαταγών πληρωμής. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία, που ανέχεται συμπεριφορές εξαγοράς κόκκινων δανείων όπως η υπόθεση Πάτση, την ίδια ώρα δεν στηρίζει τους παλιννοστούντες που εγκαταστάθηκαν στη Θράκη, κατήγγειλε ο βουλευτής.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν η κυβέρνηση που ανέλαβε τα δάνεια, ύψους 2δις€ συνολικά και τα μισά φυσικών προσώπων, στο Δημόσιο ως δημοσιονομικό κόστος, για να μην χρωστούν οι δανειολήπτες στις τράπεζες αλλά στο Δημόσιο, τόνισε κατηγορηματικά ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στην απάντησή του. «Φέραμε δύο ρυθμίσεις, 120 δόσεις και εξωδικαστικό μηχανισμό, που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν μία διέξοδο» επανέλαβε.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr