Πλεύρης από Έβρο: «Βασική μας προτεραιότητα η πάταξη της λαθρομετανάστευσης και η δημιουργία αντικινήτρων» | xronos.gr
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ

Πλεύρης από Έβρο: «Βασική μας προτεραιότητα η πάταξη της λαθρομετανάστευσης και η δημιουργία αντικινήτρων»

06/09/25 - 9:00
Πλεύρης από Έβρο: «Βασική μας προτεραιότητα η πάταξη της λαθρομετανάστευσης και η δημιουργία αντικινήτρων»

Μοιραστείτε το

Εξήγγειλε αύξηση των αντισταθμιστικών παροχών του Υπουργείου προς τον Δήμο Ορεστιάδα λόγω λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο. «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε μια ακριτική περιοχή, η οποία πλήττεται και αυτή από το ζήτημα της μετανάστευσης», υποσχέθηκε ο υπουργός

Προειδοποίησε πως «όποιος εισέρχεται παράνομα θα γνωρίζει ότι οι συνέπειες πλέον περιλαμβάνουν φυλάκιση, εφόσον δεν επιστρέψει πίσω», κάνοντας λόγο για μία αυστηρή μεν αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

Μήνυμα πάταξης της παράνομης μετανάστευσης και δημιουργίας αντικινήτρων προς τους αλλοδαπούς που δεν δικαιούνται άσυλο, μετέφερε από τον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, ολοκληρώνοντας το βράδυ της Πέμπτης 4 Σεπτεμβρίου την περιοδεία του με κεντρική ομιλία στην Αλεξανδρούπολη.

Η περιοδεία του υπουργού ξεκίνησε με επίσκεψη στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κκ Άνθιμο. Στη συνέχεια, μετέβη στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κκ Δαμασκηνό, καθώς και με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Διαμαντή Παπαδόπουλο.

Υπόσχεση στήριξης στην ακριτική Ελλάδα

Κατά τη συνάντηση με τον Μητροπολίτη, ο υπουργός συζήτησε για τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή, όπως έργα κοινωνικού χαρακτήρα και περιεχομένου, τα οποία μπορούν να υποδειχθούν από την τοπική κοινωνία. Ο Θ. Πλεύρης υποστήριξε μάλιστα το εξής: «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε μια ακριτική περιοχή, η οποία πλήττεται και αυτή από το ζήτημα της μετανάστευσης. Πρωτίστως, όμως, είναι ένα σημείο όπου βρίσκεται όλη η Ελλάδα, όσο μακριά κι αν είναι από την Αθήνα».

Μήνυμα για «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική

Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, ο υπουργός δήλωσε: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισκεπτόμαστε όλες τις περιοχές και να στηρίζουμε έμπρακτα τους κατοίκους, οι οποίοι επίσης επηρεάζονται από τη μεταναστευτική πίεση. Με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε, επιδιώκουμε την πιο αυστηρή -αλλά δίκαιη- μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο πλαίσιο αυτό, «όποιος εισέρχεται παράνομα θα γνωρίζει ότι οι συνέπειες πλέον περιλαμβάνουν φυλάκιση, εφόσον δεν επιστρέψει πίσω», ισχυρίστηκε ο υπουργός.

«Όταν επισκεπτόμαστε ακριτικές περιοχές όπως αυτή, νιώθουμε και ένα δέος για τον κόσμο που ζει εδώ. Βρίσκομαι εδώ και με έναν ακόμη σκοπό: να συζητήσουμε για τα αντισταθμιστικά έργα που παρέχει το Υπουργείο μας σε περιοχές που πλήττονται, και να διασφαλίσουμε στενή συνεργασία ώστε να συνδράμουμε ουσιαστικά και οικονομικά σε έργα που μπορούν να υλοποιηθούν στην περιοχή», σημείωσε γενικότερα.

«Ή φυλακή ή επιστροφή» για τους μη νόμιμους μετανάστες

Στη συνέχεια, ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Θάνος Πλεύρης επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου Έβρου όπου συνομίλησε με το διοικητικό προσωπικό και τα στελέχη της δομής και ενημερώθηκε για τις διαδικασίες. Αμέσως μετά, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Επιτηρητικού φυλακίου στις Καστανιές.

Σε δηλώσεις του από το σημείο, ο Θ. Πλεύρης δήλωσε ότι «βασική μας προτεραιότητα είναι η πάταξη της λαθρομετανάστευσης και η δημιουργία αντικινήτρων, ώστε ο κόσμος ο οποίος έρχεται παράνομα στην Ελλάδα να γνωρίζει ότι πλέον οι δυνατότητες του είναι ή φυλακή ή επιστροφή. Οι κοινωνίες δεν μπορούν άλλο να πιέζονται, η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, η Ευρώπη συνολικά έχει συγκεκριμένες δυνατότητες άρα έχουμε ένα δόγμα το οποίο το εφαρμόζουμε από το 2019 αλλά δεν ακουγόμασταν και πλέον ακουγόμαστε στην Ευρώπη. Όσοι έρχονται παράνομα θα γνωρίζουν ότι έχουν συνέπειες, δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι».

Αναφερόμενος στην παρουσία του στο ΚΥΤ Φυλακίου, σημείωσε ότι «υπάρχει ένας επιπλέον έντονος συμβολισμός, μιλάμε για μία περιοχή που βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο και πρέπει να είμαστε δίπλα της και γι’ αυτό το λόγο και στη συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο αναφέραμε με ένα ξεκάθαρο τρόπο ότι θέλουμε να αυξήσουμε τα ποσά αντισταθμιστικών παροχών του Υπουργείου προς την Ορεστιάδα, διότι οι ακρίτες θα πρέπει να αισθάνονται ότι το βάρος το οποίο λαμβάνουν, η πολιτεία το αντιλαμβάνεται».

Η περιοδεία του κ. Πλεύρη συνεχίστηκε στη Νέα Βύσσα όπου επισκέφθηκε το Τοπικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη Μονή Αγίας Παρασκευής. Τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου συνόδεψε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Δημήτρης Γλυμής.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr

ΑΡ. ΜΗΤ: 232265

mit-logo