2021: Αποφεύχθηκε το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων στη Ροδόπη | xronos.gr
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

2021: Αποφεύχθηκε το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων στη Ροδόπη

23/02/22 - 9:00

Εγράφησαν στο ΕΒΕΡ και έκαναν έναρξη 185 επιχειρήσεις, ενώ διεγράφησαν λόγω παύσης δραστηριότητας 51 επιχειρήσεις

Αποφεύχθηκε ένα μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων στο Νομό Ροδόπης ακόμη και την πανδημική χρονιά 2021. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το οποίο μάλιστα καταγράφει περισσότερες εγγραφές επιχειρήσεων παρά διαγραφές. 


185 επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο και διαγράφηκαν 51 
Συγκεκριμένα το περασμένο έτος εγράφησαν στο ΕΒΕΡ και έκαναν έναρξη 185 επιχειρήσεις, ενώ διεγράφησαν λόγω παύσης δραστηριότητας 51 επιχειρήσεις. «Πολύ θετικό» χαρακτήρισε το παραπάνω ισοζύγιο, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης σε ένα πρώτο σχόλιο επί των παραπάνω δεδομένων μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87.5 fm. 

Ο κος Γραβάνης διαπιστώνει πως «ο κόσμος στρέφεται προς την επιχειρηματικότητα», χωρίς όμως να παραγνωρίζει τις δυσκολίες. «Το ότι δεν κλείνουν οι επιχειρήσεις δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα» και αναδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ που ήδη έχει γίνει. 


«Αδικία» στις ενισχύσεις
Με αφορμή τη συζήτηση για την στήριξη της επιχειρηματικότητας μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο κος Γραβάνης επανέλαβε την πάγια θέση του ΕΒΕΡ οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές να γίνουν μη Επιστρεπτέες για τις επιχειρήσεις. 

Όμως με δεδομένο ότι αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, τουλάχιστον προς το παρόν, κάνει γνωστό ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τις  Επιστρεπτέες Προκαταβολές: «όλες αυτές οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές επειδή δόθηκαν με τη μορφή επιχορήγησης φαίνονται ως σώρευση επιχορηγήσεων στο De Minimis. 

Σύμφωνα με το De Minimis κάθε επιχείρηση μπορεί να λάβει ως επιχορήγηση κάθε τριετία έως 200.000 ευρώ. 

Πρόκειται για αδικία, καθώς ενώ οι επιχειρηματίες θα επιστρέψουν συγκεκριμένο ποσοστό από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, επομένως αυτό το ποσοστό δεν είναι επιχορήγηση αλλά δάνειο, εντούτοις φαίνεται ως σώρευση στο deminimis των επιχειρήσεων. Αυτό προκαλεί προβλήματα στις επιχειρήσεις με άλλες επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις που δικαιούνται να λάβουν». 

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης ζητά τη μη επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, αλλά αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ζητά το επιστρεπτέο ποσό, από πλευράς των επιχειρήσεων, να λαμβάνεται υπόψιν στον υπολογισμό του De Minimis.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr