Αντιπαράθεση Γκαράνη - Γραβάνη για την ανακύκλωση | xronos.gr
ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ, ΣΧΟΛΕΙΑ & ΠΑΙΔΕΙΑ

Αντιπαράθεση Γκαράνη - Γραβάνη για την ανακύκλωση

26/10/22 - 8:00
Αντιπαράθεση  Γκαράνη - Γραβάνη  για την ανακύκλωση

Εκτενή συζήτηση προκάλεσε η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο της διοίκησης» η ανακύκλωση, υποστήριξε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εισάγοντας σχετικό θέμα προς συζήτηση.

Ο αυτοδιοικητικός άφησε να εννοηθεί πως η δημοτική αρχή περιορίζεται σε εκδηλώσεις ανακύκλωσης, ωστόσο στην ουσία του πράγματος, δηλαδή στην προμήθεια επαρκών μπλε κάδων της πόλης και των οικισμών, πάσχει, ενώ συγχρόνως παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Ο κος Γραβάνης έφερε διάφορα παραδείγματα σε πόλη και οικισμούς, προκειμένου να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, όπως την ανακύκλωση στον Ροδίτη ή έξω από τα Δικαστήρια Κομοτηνής.

Αναγνώρισε ως θετική κίνηση την καθιέρωση σχολικού μαραθωνίου από τον Δήμο Κομοτηνής, αλλά κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως ενώ βγήκαν οι απαραίτητες φωτογραφίες υπάρχει σχολείο από το οποίο εδώ κι ενάμιση χρόνο δεν έχουν περισυλλέγει υλικά προς ανακύκλωση.

Αναγνώρισε πρόοδο αλλά και δυστοκίες ο δήμαρχος
Πρόοδο αλλά και δυστοκίες στην ανακύκλωση, αναγνώρισε στην απάντησή του ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης. Ο Δήμος Κομοτηνής έχει ξεκινήσει την ανακύκλωση εδώ και πολλά χρόνια, σημείωσε, και πρόσθεσε πως πλέον γίνεται για όλα τα υλικά και πιλοτικά ως πρώτος Δήμος στην ΑΜΘ εισήγαγε την κομποστοποίηση.

«Δυστοκίες μπορεί να υπάρχουν» δεν έκρυψε, αποδεχόμενος τη μη επάρκεια μπλε κάδων σε πόλη και οικισμούς. Υποστήριξε όμως πως, εάν κι η δημοτική αρχή γνωρίζει το πρόβλημα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αυτό που πρέπει να προμηθεύσει τον Δήμο με κάδους, αλλά την ίδια ώρα ο Δήμος Κομοτηνής προσπαθεί και μέσω της ΔΙΑΑΜΑΘ να προμηθευτεί νέους. Παρόλα αυτά «η ανακύκλωση δουλεύει και ο όγκος ανακυκλώσιμων μεγαλώνει» υποστήριξε ο δήμαρχος. Αναφορικά με τον σχολικό μαραθώνιο ανακύκλωσης, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί μαθαίνει στα παιδιά να ανακυκλώνουν από μικρή ηλικία στην πηγή.


Λεβέντ: «Η ανακύκλωση είναι παιδεία»
«Η ανακύκλωση είναι παιδεία» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ισμαήλ Λεβέντ, τοποθετούμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο αυτοδιοικητικός επέρριψε ευθύνες σε μερίδα επαγγελματιών και δημοτών που δεν έχουν εντάξει στην κουλτούρα τους την ανακύκλωση, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Λευκή Νύχτα, όπου δεν έδειξαν όλοι οι επαγγελματίες το καλύτερο πρόσωπό τους. Πως έχουν γίνει πολλές φορές κρούσεις στους επαγγελματίες, για παράδειγμα, να μην πετούν τις κούτες ολόκληρες αλλά πρώτα να τις “πατούν” προκειμένου να μειώνεται ο όγκος απορριμμάτων, μετέφερε ο κος Λεβέντ, υποστηρίζοντας πως δεν ανταποκρίνονται όλοι στις παρακλήσεις.

«Η ανακύκλωση ξεκινάει από τον καθένα μας» πρόσθεσε και αναγνώρισε πως η δημοτική αρχή έχει αφαιρέσει μπλε κάδους από σημεία που παρατηρήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου μη ανακυκλώσιμων υλικών μέσα στους μπλε κάδους από δημότες.

Αναφορικά με την καταγγελία Γραβάνη για μη απομάκρυνση ανακυκλώσιμων υλικών από σχολείο του Δήμου, ο αντιδήμαρχος στην ουσία της την αποδέχθηκε, έδωσε όμως μία άλλη διάσταση.

Το συγκεκριμένο σχολείο αιτήθηκε αυτά τα υλικά να μετρήσουν ως όγκος στον σχολικό μαραθώνιο ανακύκλωσης. Ωστόσο, επειδή ήταν βιβλία πολύ παλαιότερων ετών, εάν τα κιλά τους προσμετρούνταν, θα ήταν άδικο για τους μαθητές άλλων σχολείων.

Γιατί δεν απομακρύνθηκαν χωρίς να προσμετρηθεί στο διαγωνισμό, δηλαδή με τη συνήθη διαδικασία, ρώτησε προσθετικά ο Αντώνης Γραβάνης, με τον αντιδήμαρχο να απαντά πως πρέπει να γίνει σχετικό αίτημα. Άμεσα να βρεθεί λύση και να απομακρυνθούν τα υλικά, ζήτησε παίρνοντας θέση ο Γιάννης Γκαράνης.

Έρχονται οι γωνίες ανακύκλωσης
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθούν στην πόλη γωνίες ανακύκλωσης, υπενθύμισε στο Σώμα ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου. Πρόκειται για χρηματοδοτούμενο έργο προϋπολογισμού 2,3εκ ευρώ, μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν γωνίες ανακύκλωσης σε πολλά σημεία της πόλης, με δέκα γραμμές ανακύκλωσης, ενώ συγχρόνως θα τοποθετηθούν εξωτερικά σημεία ανακύκλωσης σε 30 σχολεία του Δήμου. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί αυτές τις ημέρες.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr