Αποκατάσταση του μεταλλείου της Κίρκης με 5,5 εκ. ευρώ | xronos.gr
ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αποκατάσταση του μεταλλείου της Κίρκης με 5,5 εκ. ευρώ

15/11/17 - 11:00

Το έργο σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο αν. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος από την Κομοτηνή εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Την αποκατάσταση του μεταλλείου της Κίρκης, ανακοίνωσε από το 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Κομοτηνή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.  Το έργο σύμφωνα με τον υπουργό εντάχθηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ με 5,5 εκ. ευρώ.


Για την ιστορία η εκμετάλλευση του μεταλλείου ξεκίνησε γύρω στο 1932 από βρετανική εταιρεία. Ήταν όμως οι Γερμανοί, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι ανήγειραν και εξόπλισαν ένα μοντέρνο για την εποχή εργοστάσιο εμπλουτισμού, σκοπεύοντας στην εγκατάσταση μιας εκτεταμένης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας στη περιοχή Kίρκης. Μετά το τέλος του πολέμου οι εγκαταστάσεις περιήλθαν στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους και εγκαταλείφθηκαν στη φθορά του χρόνου.


Το 1973, τα μεταλλευτικά δικαιώματα παραχωρήθηκαν σε κάποιον ιδιώτη, ο οποίος ίδρυσε μια μικρή "εταιρεία" και άρχισε να εξορύσσει το κοίτασμα άλλοτε υπόγεια και άλλοτε επιφανειακά, με πρωτόγονες μεθόδους και χωρίς να τηρεί απολύτως κανένα μέτρο ασφαλείας. Τα απόβλητα του εργοστασίου εμπλουτισμού διοχετεύονταν στο γειτονικό ποτάμι Ειρήνη, από το οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα εξαφανίστηκε κάθε μορφή ζωής. Οι κάτοικοι της περιοχής μας πληροφορούν για το θάνατο των ψαριών και την κατά το διάστημα 1975-1980 απόλυτη νέκρωση του ποταμού. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, διενήργησε στην περιοχή ερευνητικές εργασίες το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), χωρίς να ενδιαφερθεί για το περιβάλλον περισσότερο από τον ιδιώτη μεταλλειοκτήτη. Το 1989 τα μεταλλευτικά δικαιώματα δόθηκαν πάλι στον ίδιο ιδιώτη, ο οποίος συνέχισε την ίδια ανεύθυνη εκμετάλλευση, μέχρι το 1995 που το μεταλλείο εγκαταλείφθηκε οριστικά.


Σήμερα «Προσοχή κίνδυνος» γράφει η προειδοποιητική πινακίδα στα εγκαταλειμμένα μεταλλεία και θυμίζει ότι είναι ιδιοκτησία του δημοσίου. Οξειδωμένες όλες οι εγκαταστάσεις, σπασμένες οι πόρτες των κτιρίων σκουριασμένα και λεηλατημένα τα πάντα συνθέτουν σήμερα τις εγκαταστάσεις που ποτέ το δημόσιο, αν και είναι περιουσία του, δεν τις περιφρούρησε. Όπως θα πουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος το μεταλλείο της Κίρκης είναι ένα απτό παράδειγμα του τρόπου εφαρμογής των περιβαλλοντικών νόμων στην Ελλάδα και της παντελούς αδιαφορίας των ελληνικών αρχών για το περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων. 


Η εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού ίσως να σημαίνει πως πλέον ήρθε η ώρα αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης να μείνει στο παρελθόν και η περιοχή να αποκατασταθεί.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr