Ελληνοβουλγαρικοί δεσμοί φιλίας που πρέπει να καλλιεργηθούν | xronos.gr
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΓΧΙΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ

Ελληνοβουλγαρικοί δεσμοί φιλίας που πρέπει να καλλιεργηθούν

08/06/12 - 12:00
ellinoboulgarikoi_desmoi.jpg

Μοιραστείτε το

Υπάρχουν κοινές αφετηρίες που πρέπει να αναζητηθούν Αυτοδιαχείριση της Καπναποθήκης από πολιτιστικούς συλλόγους προτείνει ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών Αντάμωμα των Εβριτών Αν. Μακεδονιας Θράκης την Κυριακή στην Δαδιά

Επέστρεψε γεμάτος εντυπώσεις και φρέσκιες ιδέες από την Βουλγαρία όπου μετείχε στις εκδηλώσεις της 20ετίας του συλλόγου ελληνοβουλγαρικής φιλίας  της Αγχιάλου ο πρόεδρος του συλλόγου Εβριτών Χρήστος Χατζηπέμου που εκπροσώπησε επάξια την Θράκη και την Ελλάδα, ενώ στήθηκαν χοροί , οργανώθηκαν γλέντια, αναθερμάνθηκαν σχέσεις, μπήκαν οι βάσεις για περεταίρω συνεργασίες.

Στην συνάντησή μας στα γραφεία του «Χ» ήταν και η αφορμΉ να καταγράψουμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την ανάδειξη και αξιοποίηση  της Καπναποθήκης Κομοτηνής, του  ιστορικού αυτού χώρου ώστε να αποτελέσει τη στέγη πολιτισμού των συλλόγων της περιοχής μας. Βαδίζοντας στα πρότυπα άλλων χωρών, ο Χρήστος Χατζηπέμου είπε πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Βιρτζίνια, όπου ένα παλιό εργοστάσιο που κατασκεύαζε τορπίλες πλέον είναι ο πιο ζωντανός πολιτιστικός χώρος αυτοδιαχειριζόμενος της περιοχής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί απλά στην περιοχή μας, εφόσον υπάρχει ο χώρος και οι πολιτιστικοί φορείς που μπορούν να τον αξιοποιήσουν, καλύπτοντας με τις δράσεις τους και το κόστος λειτουργίας. «Θα μπορούσαμε για παράδειγμα και στη δική μας Καπναποθήκη να συγκεντρωθούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες, να γίνει ένα μικρό στούντιο ώστε να μαζεύονται οι μουσικοί και να κάνουν πρόβες. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να ζωντανεύουν το χώρο τα θεατρικά εργαστήρια τα οποία υπάρχουν και γενικά οτιδήποτε εικαστικό θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σ’ αυτό το χώρο. Αφού μπορέσει ο καλλιτεχνικός κόσμος να βρει εκεί ένα αποκούμπι, μέσω της αυτοδιαχείρισης ο χώρος ταυτόχρονα να βγάζει και τα έξοδα του, μέσω για παράδειγμα συναυλιών, εκθέσεων, πωλήσεων των έργων τους από την μεριά των καλλιτεχνών» Ταυτόχρονα θα μπορούσε στον προαύλιο χώρο του, να διοργανώνονται συναυλίες και το ΔΗΠΕΘΕ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, να λειτουργεί ως ένας βοηθητικός χώρος για τα θεατρικά εργαστήρια. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Εβριτών να ζωντανέψει πολιτιστικά την συγκεκριμένη περιοχή, «πάντοτε στην βάση της αυτοδιαχείρισης, γιατί έχουμε μάθει όλοι οι σύλλογοι να επαιτούμε, να αναζητούμε ουσιαστικά από τον δήμο την στήριξη, τις περισσότερες φορές, για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι δημιουργικό». Η πρόταση της αυτοδιαχείρισης τέτοιου είδους χώρων είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να υπάρξει για μία πόλη όπως και η Κομοτηνή, υποστήριξε.


ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ 

Αυτή τη στιγμή, την ευθύνη λειτουργίας της Καπναποθήκης έχει ο δήμος Κομοτηνής ο οποίος και επωμίζεται τα έξοδα του. Στην περίπτωση αυτοδιαχείρισης θα αποδεσμεύονταν από αυτή την οικονομική επιβάρυνση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε. Ο κ. Χατζηπέμου εξήγησε πως αν διάφοροι καλλιτέχνες είχαν τη δυνατότητα να παραδίδουν μαθήματα στην Καπναποθήκη, μέρος των εσόδων αυτών θα κατευθύνονταν προς τη διαχείριση του κτιρίου. « Αμέσως ο δήμος θα αποδεσμεύονταν από ένα βαρίδιο και ταυτόχρονα η περιοχή θα κέρδιζε ένα δημιουργικό πολιτιστικό κέντρο γιατί σήμερα βαλτώνουμε σε μια κατάσταση όπου όλοι αναζητούμε από το δήμο βοήθεια και λόγω των πενιχρών οικονομικών του μέσων αδυνατεί να προσφέρει αυτά τα οποία όλοι οι σύλλογοι φανταζόμαστε ότι θα μπορούσε να προσφέρει».

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 

Πάντως ο δραστήριος σύλλογος Εβριτών της Ροδόπης, επιμένει πολιτιστικά ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Μία από τις τελευταίες εξορμήσεις του, ήταν η επίσκεψη στη Βουλγαρία με σκοπό, τη συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις του εκεί συλλόγου Ελληνοβουλγαρικής φιλίας. Είναι από τους πλέον δραστήριους και ενεργούς ανέφερε ο κ. Χατζηπέμου μιλώντας για τους δεσμούς φιλίας που έχουν αναπτύξει. «Είναι από πιο δραστήριους, όχι μόνο στα μαθήματα παραδοσιακών χορών, στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας αλλά γενικότερα αναπτύσσει ένα πολιτιστικό και κοινωνικό έργο στη περιοχή στήριξης του ελληνισμού και των Ελλήνων που έχουν απομείνει εκεί». Στη γειτονική χώρα ο σύλλογος της Ροδόπης, κλήθηκε να μετέχει στον εορτασμό των 20 ετών του συλλόγου Ελληνοβουλγαρικής φιλίας όπως και άλλα πολιτιστικά σωματεία της χώρας. «Νομίζω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να στηρίζονται από εμάς τους ίδιους τους συλλόγους, έχουμε πολλές κοινές αφετηρίες και πολλά κοινά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε. Για παράδειγμα οι σύλλογοι Ανατολικορωμυλιωτών δεν έχουν αναφορά στα παράλια, τα Ελληνικά παράλια του Ευξείνου Πόντου, υπήρχε ένας ακμαίος Ελληνισμός και υπάρχουν ακόμη στοιχεία του Ελληνισμού εκεί, γιατί αυτά τα στοιχεία να μην τα αναδείξουμε – να τα διατηρήσουμε ? να τα καλλιεργήσουμε, στην βάση πολιτισμικής ανταλλαγής; Ο πολιτισμός είναι στοιχείο που ενώνει τους λαούς, δεν τους χωρίζει και αυτό τον πολιτισμό αν τον αναζητήσουμε από τις ρίζες του θα δούμε ότι έχει πάρα πολλά κοινά στοιχεία που μπορούν να προσδώσουν ένα καλύτερο αύριο για όλους τους λαούς».

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΙΤΩΝ 

Τέλος ο  σύλλογος της Ροδόπης ετοιμάζεται για το περιφερειακό αντάμωμα των Εβριτών  που θα φιλοξενηθεί στη Δαδιά. Εκεί αναμένεται να πάρουν μέλος όλα τα σωματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ένα παραδοσιακό γλέντι, όπως μόνο οι ακρίτες Εβρίτες ξέρουν να κάνουν. «Είπαμε να κάνουμε ένα αντάμωμα με μουσική, τραγούδι, κέφι, χορό, ένα αντάμωμα στην Δαδιά, συμβολικό αντάμωμα εκεί όπου η Δαδιά αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς όλων των Εβριτών. Την Κυριακή στις 11.00 θα βρισκόμαστε εκεί. Από την Κομοτηνή θα ξεκινήσει λεωφορείο στις 09.00 όπου θα μας οδηγήσει εκεί στην Δαδιά». 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr