Γ. Γκαράνης: Στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας | xronos.gr
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Γ. Γκαράνης: Στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας

14/03/23 - 8:00
Γ. Γκαράνης: Στην Κομοτηνή το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας

Συμμετείχε μαζί με τον Θ. Τζενετίδη σε ημερίδα της ΚΕΔΕ

Στην ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Δήμου Βοΐου που πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα, με θέμα «Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Πολιτική Προστασία’ για την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων της χώρας» συμμετείχε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας Θέμη Τζενετίδη.

Η ημερίδα ξεκίνησε στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και κατά την έναρξη των εργασιών κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

«Ακούσαμε πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε όλες τις ενότητες, καθώς έγινε αναφορά σε πολύ κρίσιμα ζητήματα για την αυτοδιοίκηση που συνδέονται με την ασφάλεια των πολιτών. Εξετάστηκε η δυνατότητα ενδυνάμωσης των τοπικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών, καινοτόμων εφαρμογών και τη διάδοση καλών πρακτικών που εφαρμόζουν συνάδελφοι άλλων δήμων» σημείωσε ο δήμαρχος για τη συμμετοχή του στην ημερίδα.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε στη γενική κινητοποίηση που γίνεται στο θέμα των σεισμών. Οι Δήμοι κλήθηκαν να στείλουν τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση σεισμού στην ΚΕΔΕ ώστε να συγκεντρωθούν σε μια γενική πλατφόρμα. Επιπλέον, με τη βοήθεια του ΤΕΕ, θα γίνει προσεισμικός έλεγχος των σχολείων κάθε Δήμου και των δημοτικών κτιρίων, ο οποίος έχει «κολλήσει» στην έλλειψη προσωπικού στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, αλλά και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Πολύ σημαντική ήταν η θεματική για την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων και τα ανοιχτά θεσμικά και διοικητικά ζητήματα σε σχέση με την Πολιτική Προστασία, καθώς συνδέει τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους σε συμβάντα φορείς.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής στάθηκε σε κάτι που είχε γίνει πρόσφατα γνωστό από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, ότι η Κομοτηνή επελέγη ως επιχειρησιακό κέντρο Πολιτικής Προστασίας για την ΑΜΘ. Αναλυτικά, ο κος Γκαράνης δήλωσε τα εξής: «Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ενδυναμώνει και βελτιστοποιεί την παρεχόμενη πληροφόρηση για όλους τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας καθώς επίσης για τους πολίτες σε έκτακτα συμβάντα. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Κομοτηνής συμπεριέλαβε στην εφαρμογή του τα έκτακτα συμβάντα. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της εφαρμογής “Safe ΑΜΕΑ app” που εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά ατόμων με αναπηρία σε περιπτώσεις πολιτικής προστασίας. Επίσης, ενημερωθήκαμε με αυξημένο ενδιαφέρον για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν το έργο της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι μεγάλη ικανοποίηση για τη Δημοτική Αρχή το γεγονός ότι επελέγη η Κομοτηνή για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, για τα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Από την πλευρά μας, έχουμε υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τα αιτήματα για προμήθεια με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό που θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει τον υπάρχοντα και περιμένουμε θετική ανταπόκριση».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr