Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Εποχιακά, βιολογικά και με brand name από τον τόπο μας
Λίγο έξω από την Κομοτηνή βρίσκεται ένα αγρόκτημα πιστό στις αρχές της αγροδιατροφής, της εντοπιότητας, της βιολογικής καλλιέργειας. Το Βιολογικό Αγρόκτημα Ροδόπης!
Εκεί συναντήσαμε, στο πλαίσιο του έργου Interreg SCD., τον ιδιοκτήτη του, αγρότη Χρήστο Ντινιτσούδη, για να μας κάνει μία σύντομη περιήγηση, να μας μιλήσει για τα προϊόντα με κορωνίδα τις πεντανόσιμες βιολογικές φράουλες, και να συμβουλεύσει τους νεότερους αγρότες να παράξουν με σεβασμό στην εποχιακότητα, στον κύκλο της φύσης, το περιβάλλον και το κλίμα.
«Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός όπως εμείς, γι’ αυτό το τρέφουμε σωστά. Τα προϊόντα μας είναι και βιολογικά και νόστιμα» θα μας πει μεταξύ πολλών στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη γνωριμίας που ακολουθεί.
Ο λόγος στον ίδιο…
Ερ. Σε ποιο σημείο του Νομού Ροδόπης βρισκόμαστε και τι παράγετε εσείς εδώ στο αγρόκτημα;
Απ. Βρισκόμαστε την Ιτέα Κομοτηνής, είμαστε λίγο έξω από την πόλη περίπου 3 χλμ. Πρόκειται για ένα αγρόκτημα βιολογικών προϊόντων. Εδώ παράγουμε φράουλες, όλα τα εποχικά λαχανοκομικά και κάποια δενδροκομία που έχουμε από σύκα, ροδάκινα και αχλάδια.
Ερ. Πως ξεκίνησε η ιδέα του βιολογικού αγροκτήματος και πότε τη βάλατε μπρος μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα;
Απ. Η ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη μας για τα βιολογικά προϊόντα, ξεκίνησε σε πολύ μικρό βαθμό, σε πολύ μικρή έκταση. Για να καταλάβετε όταν ξεκινήσαμε εδώ πέρα το 2014 δουλέψαμε σε μισό στρέμμα πειραματικά, κάναμε τα πειράματά μας, είδαμε ότι πράγματι μπορούμε να παράγουμε βιολογικά, βέβαια όχι στις ποσότητες που παράγουν σε συμβατικό τρόπο. Δώσαμε στον κόσμο να δοκιμάσει, το αγάπησε, το αγκάλιασε κι έτσι μας έδωσε το έναυσμα να προχωρήσουμε και να μεγαλώσουμε σιγά-σιγά την παραγωγή μας. Έτσι κάθε χρόνο μεγαλώνουμε και μεγαλώνουμε.
Ερ. Στο σήμερα ποια είναι η παραγωγή; Δηλαδή για παράδειγμα πόσα κιλά φράουλας παράγετε; Σε πόσους πουλάτε; Και πως μπορεί κάποιος να σας βρει;
Απ. Όπως προανέφερα η ποσότητα παραγωγής μας είναι σχετικά μικρή, σε σχέση πάντα με τα συμβατικά. Αν αναλογιστούμε ότι στη Μανωλάδα παράγουν 6 με 8 τόνους φράουλα ανά στρέμμα εμείς εδώ παράγουμε κοντά στον 1,5 τόνο μετά βίας. Σε μία καλή χρονιά έχουμε 1,5 τόνο. Αλλά όπως είδατε, δοκιμάσατε και γευτήκατε αυτή η ποιότητα δεν έχει καμία σχέση με τις συμβατικές φράουλες. Από εκεί και πέρα το προϊόν το δίνουμε εδώ στο Νομό, αλλά εδώ και 2 χρόνια έχουμε ανοίξει το πελατολόγιο μας σε όμορους νομούς και κυρίως στη Θεσσαλονίκη.
Ερ. Τι είναι αυτό που καθιστά τα προϊόντα σας βιολογικά και πως μπορεί κάποιος να παράξει ένα προϊόν στο οποίο να μη βάζει πρόσθετα χημικά σεβόμενος και το περιβάλλον αλλά και παράγοντας ένα τελικό φρούτο ή λαχανικό το οποίο να είναι θετικό στην κατανάλωσή του;
Απ. Βιολογικό το καθιστά η μη χρήση χημικών προϊόντων και χημικών σκευασμάτων Πως λειτουργούμε εμείς: Μετά από πειραματισμούς είδαμε ότι, επειδή το φυτό ουσιαστικά είναι ένας ζωντανός οργανισμός και είναι όπως εμείς, αν τραφεί σωστά και έχει όλα τα ιχνοστοιχεία θα μπορέσει να έχει άμυνες σε κάθε παθογόνο. Οπότε αυτό που κάνουμε είναι να τρέφουμε πολύ σωστά τα φυτά μας με πολύ οργανική ύλη και ουσία. Από την πρώτη στιγμή δουλέψαμε με εκχύλισμα φυκιών. Κάθε εβδομάδα ταΐζουμε με εκχύλισμα φυκιών κι επίσης δουλεύουμε κάποια φουλβικά οξέα. Όλα αυτά που σας λέω είναι βιολογικά σκευάσματα. Όπως επίσης κάποιες μυκόρριζες. Υπάρχουν διάφορα τέτοια προϊόντα που τα δουλεύουμε και είναι εντελώς άφοβα και για τον καρπό.
Ερ. Το βιολογικό και συνάμα ποιοτικό είναι κάτι που αναζητά κι ο ίδιος ο καταναλωτής, το βλέπουμε να συμβαίνει Ευρωπαϊκά σιγά-σιγά και στην Ελλάδα ο καταναλωτής ψάχνει τη βιολογική τροφή και μερικές φορές δεν κοιτάει μόνο πόσο κοστίζει μία τροφή αλλά και τι του προσφέρει;
Απ. Σαφώς και είναι έτσι. Εμείς κάνουμε μια διαφορά εδώ. Παράγουμε βιολογικά αλλά και νόστιμα. Γιατί πολλές φορές κάποιοι καταναλωτές, επειδή κουβεντιάζω, ναι μεν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα από άλλες επιχειρήσεις αλλά δεν είναι γευστικές. Εμείς ποντάρουμε σε αυτό. Ότι είμαστε και βιολογικοί και είμαστε απαλλαγμένοι από κάθε χημικό σκεύασμα αλλά κυρίως έχουμε πάρα πολύ καλή ποιότητα. Και προσπαθούμε να προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο.
Ερ. Πιστεύετε ότι το μέλλον της αγροδιατροφής είναι σε αυτό που κάνετε εσείς;
Απ. Ναι βεβαίως, πλέον ο κόσμος έχει βαρεθεί να τρώει “το άχυρο”. Τρώει μία φράουλα που είναι εντελώς άγευστη αλλά τρώει μία φράουλα που είναι πολύ όμορφη στο μάτι. Σε εμάς θα δείτε ότι οι φράουλες μπορεί να μην είναι στην εικόνα τους πολύ καλές, αλλά είναι πάρα πολύ γευστικές.
Ερ. Αναφορικά με τις υπόλοιπες καλλιέργειες είπατε ότι έχετε και κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες. Εξηγήστε μας λίγο περισσότερο, τι άλλο βάζετε στα στρέμματα σας και πως επιλέγετε τα προϊόντα;
Απ. Η ανάγκη μας έφερε να κάνουμε αυτό το πράγμα, επειδή έχουμε επισκέψιμο το κτήμα. Δηλαδή αυτό μας έχει παρακινήσει ο κόσμος να το κάνουμε. Επειδή δοκίμαζε τα προϊόντα, τη φράουλα και μας ρωτούσε τι άλλο υπάρχει για να αγοράσουμε, να προμηθευτούμε. Μας “ανάγκασαν” και βάλαμε πριν κάποια χρόνια, λίγα λαχανοκομικά, είδαμε ότι τραβούσε αυτό το πράγμα, βγάζαμε πάρα πολύ καλό προϊόν και προσπαθήσαμε και μεγαλώσαμε την ποικιλία στο αγρόκτημά μας. Προσπαθούμε να έχουμε σχεδόν τα πάντα. Πιστεύουμε στην εποχικότητα των προϊόντων και αυτό είναι ένα κομμάτι συν που δίνει και τη γεύση στα προϊόντα μας. Δεν βιάζουμε κανένα φυτό να παράγει πριν την ώρα του. Και προσπαθούμε να βάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ποικιλία σαν φυτά μέσα στο αγρόκτημα.
Ερ. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του βιολογικού αγροκτήματος Ροδόπης που είπατε ότι σταδιακά τα τελευταία χρόνια επεκταθήκατε σε άλλες περιοχές όπως στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει σκέψη για περαιτέρω επέκταση είτε κάτι παραπάνω αναφορικά με τις βιολογικές σας καλλιέργειες;
Απ. Ο κάθε επαγγελματίας, επιχειρηματίας πάντα έχει βλέψεις παραπάνω, γιατί αν δεν έχεις βλέψεις δεν μπορείς να προχωρήσεις. Πάντα στοχεύουμε ένα σκαλί παραπάνω για την επόμενη χρονιά αλλά δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με τον καιρό και η αλήθεια είναι ότι φέτος μας πήγε πάρα πολύ στραβά. Έχει αλλάξει το κλίμα μας, έχει βροχές την εποχή που δεν περιμένουμε, έχει ζέστη την εποχή που δεν περιμένουμε, κρύο την εποχή που δεν περιμένουμε. Μας έχει πάει λίγο ανάποδα. Προσπαθούμε έστω και με αυτή την κατάσταση να προχωρήσουμε. Αν προχωρήσουμε θα δείτε και τα φυτά είναι λίγο ταλαιπωρημένα αλλά τι να κάνουμε, έχουμε να κάνουμε με τα καιρικά φαινόμενα οπότε προσπαθούμε να είμαστε συμβατοί με αυτό το γεγονός.
Ερ. Η αλλαγή στο κλίμα είναι μία πραγματικότητα και ο παραγωγός πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή για να βγάλει ένα εποχιακό προϊόν;
Απ. Η προσαρμογή αυτή είναι στο ότι πρέπει να έχουμε τα πάντα. Το δικό μου σκεπτικό είναι ότι σε κάθε Νομό και σε κάθε πόλη υπάρχει έλλειψη στο διατροφικό τομέα. Μπορεί ο καθένας, παραγωγός, νέος παραγωγός να μπει σε αυτό το κομμάτι, να παράγει και να διοχετεύει στην τοπική αγορά. Δεν είναι δύσκολο αλλά δεν είναι και εύκολο. Εγώ παρακινώ όλους τους νέους αγρότες, όλα τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το κομμάτι, αλλά για να μπορέσουν να προχωρήσουν θα πρέπει να κάνουν και να πιστοποιήσουν ένα προϊόν, να έχουν μία ταυτότητα, ένα brand name. Δεν μπορεί να προχωρήσει μία τέτοια δουλεία πλέον στα σημερινά χρόνια, με το ανώνυμο προϊόν. Χωρίς brand name, χάνουμε την προστιθέμενη αξία, τα προϊόντα δεν μπορούν να σταθούν σε ένα σοβαρό ράφι. Γι’ αυτό μακροπρόθεσμα έρχονται και παρατάνε τη δουλεία γιατί ουσιαστικά δεν βγαίνει.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου "Υποστήριξη για την συνεργασία και την ανάπτυξη" του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A "Greece-Bulgaria 2014-2020 το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους. Στους σκοπούς του έργου περιλαμβάνεται η προβολή καλών επιχειρηματικών πρακτικών με κοινωνική και οικολογικά βιώσιμη συνεισφορά. Εταίρος του έργου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου είναι ο κ. Ι. Δόκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ., Email: [email protected]
The interview was carried out in the framework of the project "Support for Cooperation and Development" - SCD, of the Cooperation Programme INTERREG V-A "Greece - Bulgaria 2014-2020", which is co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF) and national funds of the countries participating in it. The project aims, among others, to promote good entrepreneurial practices with a social and sustainability impact. A project partner is the Democritus University of Thrace, Department of Civil Engineering under the scientific coordination of Ass. Professor I. Dokas. Email: [email protected]
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News