Η ώρα των αποφάσεων για τους μελλοντικούς φοιτητές | xronos.gr
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ»

Η ώρα των αποφάσεων για τους μελλοντικούς φοιτητές

29/06/19 - 10:00

Συμβουλές προς τους αποφοίτους αλλά και εξήγηση του Νέου Λυκείου και του νέου τρόπου εισαγωγής που θα ισχύσουν του χρόνου, από τον σύμβουλο σταδιοδρομίας της Employ Γιώργο Γατούδη

Με διάφορες χιουμοριστικές εικόνες και μία πλήρη παρουσίαση η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, απευθύνθηκε σε μαθητές Λυκείου και αποφοίτους Λυκείου – εν δυνάμει φοιτητές – ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της Employ Γιώργος Γατούδης. Το ΡΕΞ ήταν κατάμεστο για την εκδήλωση του φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης «Πολυδύναμο», τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Πέμπτης 27 Ιουνίου. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές Λυκείου ενημερώθηκαν για το νέο εξεταστικό σύστημα και το νέο λύκειο, ενώ οι απόφοιτοι που καλούνται να συντάξουν το μηχανογραφικό τους έλαβαν συμβουλές προς την σωστή κατεύθυνση. «Σε μία χρονιά που έχει πάρα πολλές αλλαγές σε σχέση με την εκπαίδευση, η ενημέρωση αφορά όλους τους μαθητές Λυκείου και τους τελειόφοιτους», είπε μιλώντας στον «Χ» ο κος Γατούδης.

Συμβουλές σύνταξης μηχανογραφικού
Ο Γιώργος Γατούδης ενημέρωσε τους αποφοίτους αναφορικά με το πώς έχει διαμορφωθεί ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης στην Ελλάδα, σε σχολές – τμήματα, κι ενημέρωσε τους μαθητές που φέτος δοκιμάστηκαν στις πανελλαδικές για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα ως απόφοιτοι κάθε σχολής.

Αναφορικά με την σύνταξη του μηχανογραφικού, δεν έκρυψε ότι ήδη οι απόφοιτοι θα έπρεπε να έχουν εξετάσει τις επιλογές τους, αλλά διαμήνυσε «ποτέ δεν είναι αργά, για να δουν τα προγράμματα σπουδών, το τι τους ενδιαφέρει και τις επαγγελματικές προοπτικές, ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές, με βάση τα δικά τους κριτήρια». Σύμφωνα με τον ίδιο «’κλειδί’ είναι η σωστή ενημέρωση για τα τμήματα στα οποία ενδιαφέρονται να φοιτήσουν, αλλά και για το πώς διαμορφώνεται η αγορά εργασίας». Άλλωστε, δεν κρύβει ο κος Γατούδης ότι υπάρχουν πολλοί μαθητές που μετανιώνουν την επιλογή σχολής κι αναγκάζονται να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση με κάποιο μεταπτυχιακό, με την επιλογή του 10% ή προσφεύγοντας σε άλλη επιλογή όπως και οι ιδιωτικές σχολές. «Από την άλλη υπάρχουν παιδιά που πραγματικά μπαίνουν στοχευμένα και ενημερωμένα στις σχολές κι ακολουθούν το επάγγελμα που θέλουν», είπε. Το ζήτημα, επίσης, κατά τον σύμβουλο είναι οι μαθητές να αντιληφθούν ότι στην σύγχρονη εποχή έχει διαφοροποιηθεί η αγορά εργασίας, κι έτσι κι εκείνοι, μέσα από τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές τους σπουδές, έχουν πληθώρα επιλογών.

Νέο Λύκειο και αλλαγές στις πανελλήνιες
Στο Νέο Λύκειο είναι πάρα πολλές οι αλλαγές κι εκτέθηκαν αναλυτικά στην ενημέρωση του Γιώργου Γατούδη. «Μία σημαντική διαφοροποίηση για τους μαθητές που θα δώσουν του χρόνου πανελλήνιες εξετάσεις είναι πως δεν θα έχουν το δικαίωμα επιλογής 5ου μαθήματος – υπάρχουν τέσσερα επιστημονικά πεδία και το καθένα έχει τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα. Επίσης, δεν θα υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας για τον προσδιορισμό των μορίων», ενημέρωσε ο σύμβουλος επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Μία δεύτερη σημαντική διαφοροποίηση, σε σχέση με το παρελθόν, είναι πως «τον Οκτώβρη θα κάνουν ένα πρώτο μηχανογραφικό, στο οποίο θα δηλώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων, από το οποίο θα προσδιοριστούν οι σχολές ελεύθερης πρόσβασης – αυτά τα τμήματα είναι ‘αχαρτογράφητα νερά’. Προτείνω να δηλώσουν σε αυτό το μηχανογραφικό πραγματικά τα τμήματα που επιθυμούν κι όχι βάσει σκοπιμοτήτων». Συμπερασματικά, η ενημέρωση ήταν πλήρης και συγχρόνως δεν κούρασε το κοινό, καθώς ο λόγος του ομιλητή ήταν αρκετά προσιτός.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr