Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Η αυτονόμηση στον τομέα της τυποποίησης είναι ένα σημαντικό «αναπτυξιακό» όπλο για την εξέλιξη του συνεταιρισμού ο οποίος θα μπει και στη διαδικασία λήψης ISO
Την πρώτη θέση στην κατηγορία της ποιότητας και της επίγευσης απέσπασε το δείγμα ελαιόλαδου που εστάλη από τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Μαρώνειας στο διεθνή διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου που έγινε πριν από μερικές ημέρες στο Λονδίνο.
Η διάκριση, είναι κάτι περισσότερο από σημαντική, είναι η δεύτερη διάκριση που αποσπά ο συνεταιρισμός στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και βρίσκει τους 24 συνεταιριστές σε μία πολύ δημιουργική φάση, αφού όπως εξήγησε στον "Χ" κος Παναγιώτης Μαργαρίτης, ο συνεταιρισμός είναι πια πολύ κοντά στην οργανωμένη τυποποίηση των προϊόντων του, που θα σημάνει φυσικά την περεταίρω ανάπτυξή του.
«Αυτό μας επιβεβαιώνει αυτό που ξέρει η περιοχή: ότι το λάδι της Μαρώνειας είναι καλό. Είναι και το κλίμα είναι και η ποικιλία της ελιάς, γιατί το λάδι το οποίο στέλνουμε είναι από συγκεκριμένη ποικιλία -είναι από την Μαρωνίτικη- δεν κάνουμε προσμίξεις, δεν βάζουμε άλλους καρπούς μέσα» είπε ο κος Μαργαρίτης και ανέφερε ακόμη πως ο συνεταιρισμός δεν είχε φυσική παρουσία στο διαγωνισμό «γιατί τα κόστη είναι πολύ μεγάλα και υπάρχει οικονομική στενότητα».
Όσο τώρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο συνεταιρισμός, αυτή είναι μία φάση προετοιμασίας για τη μετάβαση σε μία νέα εποχή, αφού οι συνεταιριστές ετοιμάζονται να περάσουν στην τυποποίηση των προϊόντων που παράγουν: «Είχαμε μια πολύ σημαντική συνεργασία με την Αποστολή μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μας βοήθησαν πάρα πολύ και μας έδωσαν τον εξοπλισμό όσον αφορά την τυποποίηση. Εμείς μετέπειτα μπήκαμε σε διαδικασία και ανακαινίσαμε ένα μέρος του ακινήτου που διαθέτει ο συνεταιρισμός για να στεγάσουμε αυτά τα μηχανήματα μέσα. Έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι, οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος, αυτή την στιγμή έχει γίνει ο έλεγχος και είμαστε στην αναμονή της αδειοδότησης για να ξεκινήσουμε να το λειτουργούμε» εξήγησε συγκεκριμένα ο κος Μαργαρίτης.
Η αυτονόμηση στον τομέα της τυποποίησης είναι ένα σημαντικό «αναπτυξιακό» όπλο για την εξέλιξη του συνεταιρισμού ο οποίος θα μπει και στη διαδικασία λήψης ISO. «Σε πρώτη φάση ξεκινάμε να τυποποιήσουμε το ελαιόλαδο, σε δεύτερη φάση είναι δύο οι παράμετροι ή ελαιοτριβείο ή να πάμε στην βρώσιμη ελιά η οποία είναι πολύ σημαντική και πολύ νόστιμη. Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε γνωστό το προϊόν μας στον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να ασχοληθούμε πάρα πολύ σοβαρά με αυτό», παρατηρεί ο κος Μαργαρίτης και εκτιμά ότι αυτό το βήμα όταν ολοκληρωθεί θα φέρει στον συνεταιρισμό επιπλέον παραγωγούς που θα συστρατευθούν στην προσπάθεια που ήδη γίνεται.
Εν τω μεταξύ, ο ελαιοκομικός συνεταιρισμός Μαρώνειας στέλνει προϊόντα στη Γερμανία και τη Γαλλία, χωρίς φυσικά να εξαιρείται η τοπική αγορά, η οποία είναι εξίσου σημαντική. Παράλληλα έχουν σταλεί δείγματα σε Ιαπωνία, Καναδά και Ρωσία και τώρα οι συνεταιριστές περιμένουν απαντήσεις, αλλά τα μηνύματα είναι θετικά.
Αναφερόμενος στις εξαγωγές, ο κος Μαργαρίτης σχολίασε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι ο ξένος να δοκιμάσει το προϊόν μας, έχουμε τις αναλύσεις μας, πάντα ελέγχουμε το προϊόν μας, η αποθήκευσή του και η φύλαξή του είναι πολύ σημαντική για εμάς, προσέχουμε πως θα το αποθηκεύσουμε για να μην χάνει χαρακτηριστικά. Βέβαια οι άνθρωποι που συνεργαζόμαστε και είναι ειδικοί του είδους αναφέρουν ότι το προϊόν μας έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά όσο αφορά την διάρκεια και την διατήρηση των χαρακτηριστικών του».
Τέλος, στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της καλύτερης οργάνωσης του ο συνεταιρισμός εφαρμόζει ένα πρόγραμμα ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, κάτι το οποίο θα αυστηροποιηθεί στο μέλλον, γιατί όπως εξηγεί ο κος Μαργαρίτης «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και πιστεύω ότι εκεί είναι και το μέλλον. Όσο πιο οργανωμένος και όσο πιο σωστά καλλιεργείς ένα προϊόν αυτό θα σου δώσει και την υπεραξία και από την πλευρά των αγοραστών θα υπάρχει και ανάλογη εκτίμηση», καταλήγει.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News