Σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης νέων κι επέκτασης υγιών επιχειρήσεων χρειάζεται η Ροδόπη

Επισήμανε την ανάγκη στήριξης από την ελληνική Πολιτεία της μεγάλης ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας
Ο συμπολίτης μας εκπαιδευτικός και πρώην δήμαρχος Μαρωνείας–Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης είναι ανάμεσα στους 20 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που επέστρεψαν εσπευσμένα στην Ελλάδα από την Ουκρανία.
Η επιστροφή τους έγινε με γρήγορες διαδικασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους όπως δήλωσε σχετικά και η Yπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Άλλωστε το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σύσταση στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να αναχωρήσουν άμεσα από την Ουκρανία, ενώ ανακοίνωσε ότι αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας.
Ο Ηλίας Ιωαννάκης υπηρετεί ως αναπληρωτής συντονιστής εκπαίδευσης στη Μαριούπολη.
Στο γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη υπάγονται οι χώρες: Aζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Ουκρανία, Καζακστάν, Κιργιζία. 150 χιλιάδες Έλληνες ζουν στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Μόνο στην περιφέρεια της Μαριούπολης υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων, οι οποίοι μιλούν μια διάλεκτο, η οποία είναι ελληνική. Δεν συμπίπτει, όμως, με καμιά άλλη ελληνική διάλεκτο και διαφέρει από χωριό σε χωριό.
Το ελληνικό στοιχείο είναι πολύ έντονο, ομολογεί ο κος Ιωαννάκης κάνοντας γνωστό ότι μπορεί να μην υπάρχουν αμιγώς ελληνική σχολεία, όπως η ελληνική γλώσσα διδάσκεται ως ξένη γλώσσα.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των αποσπασμένων από την Ελλάδα εκπαιδευτικών στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και παράδοσης στους ομογενείς της Ουκρανίας. «Πρέπει να στηρίξουμε τον ελληνισμό εδώ, είναι 106.000 Έλληνες στην περιοχή. Τα παιδάκια έστω να τα φέρουν σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, να γνωρίσουν και την πατρίδα», είπε ακόμα ο κος Ιωαννάκης.
Οι εξελίξεις, δυστυχώς, ανάγκασαν τους Έλληνες εκπαιδευτικούς να αποχωρήσουν από την Ουκρανία. «Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν φύγει χάρη στην υπουργό Παιδείας και στον γενικό γραμματέα.
Το Σάββατο μόλις έμαθαν τι συμβαίνει έδωσαν την εντολή όλοι οι εκπαιδευτικοί από την Ουκρανία να φύγουν ασφαλείς», είπε ο κος Ιωαννάκης ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Κομοτηνή από όπου στέλνει μήνυμα ειρήνης, με την ελπίδα αυτή να επικρατήσει.


Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News