Το «Όρος των Ελαιών» στην Πόρπη άρχισε να δίνει λάδι | xronos.gr
Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΛΙΑ ARBEQUINA ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Το «Όρος των Ελαιών» στην Πόρπη άρχισε να δίνει λάδι

31/10/19 - 10:00

Πρόκειται για μια βιολογική καλλιέργεια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Την πρώτη μεγάλη παραγωγή λαδιού από το «όρος των Ελαιών» πήρε ο ιδιοκτήτης του Κώστας Παιδαράκης. Ο Κώστας Παιδαράκης είναι χομπίστας ελαιοπαραγωγός, που αποφάσισε να δοκιμάσει στη Ροδόπη την καλλιέργεια μιας ποικιλίας ελιάς, η οποία πρόσφατα άρχισε να καλλιεργείται στο νομό.

Έξι χρόνια πριν 
Όλα ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια όταν ο Κώστας –όπως λέει στον «Χ»- αποφάσισε να δοκιμάσει την τότε νεοφερμένη από την Ισπανία ποικιλία ελιάς arbequina. «Το κίνητρο για να ασχοληθώ με την συγκεκριμένη ποικιλία, ήταν η γοητεία του να ασχοληθείς με κάτι νέο και καινοτόμο, ο τρόπος καλλιέργειας και ανάπτυξης της ποικιλίας, αλλά και η ελαχιστοποίηση του χρόνου συγκομιδής. Στην αρχή, το όλο εγχείρημα αντιμετωπίστηκε με αμφισβήτηση και αποθαρρυντική προδιάθεση, τόσο από τους παλαιότερους καλλιεργητές, όσο και από μερίδα ντόπιων γεωπόνων, αλλά στην πορεία η πολύ καλός εγκλιματισμός της ποικιλίας (Arbequina) στο μικροκλίμα της περιοχής  και η ανθεκτικότητά της στο ψύχος και στις ασθένειες, ήταν η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς. Σήμερα, και έχοντας στα χέρια μας στοιχεία από τις πρώτες συγκομιδές, οι αριθμοί έρχονται να καταδείξουν μια παραγωγή που αγγίζει τον ένα τόνο ελαιόκαρπου ανά στρέμμα, δηλαδή από 150-200 κιλά ελαιολάδου, που με την κατάλληλη προώθηση μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ ανά στρέμμα, χωρίς να έχει την «υποβοήθηση» κάποιας επιδότησης».

Εκτός από την ποικιλία, το «όρος των Ελαιών» έχει ιδιαιτερότητα και ως προς τον τρόπο φύτευσης των δέντρων.

Χαρακτηρίζεται ως «ελαιώνας πυκνής φύτευσης» και αυτά τα δέντρα φτάνουν σε ύψος τα 2.5 μ.

Το τελικό προϊόν (το λάδι) έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και πολύ χαμηλής οξύτητας (0,3%). Η ποικιλία arbequina αρχίζει να παράγει μετά τα τρία έτη και από το έκτο έτος και μετά εισέρχεται στην κορύφωση της παραγωγικότητας της.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr