Προς κατάργηση μελλοντικά το «πάρκινγκ» εντός βυζαντινού φρουρίου | xronos.gr
ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς κατάργηση μελλοντικά το «πάρκινγκ» εντός βυζαντινού φρουρίου

26/01/23 - 8:00
Προς κατάργηση  μελλοντικά το «πάρκινγκ» εντός βυζαντινού φρουρίου

Σε σχεδιασμό παρέμβαση, σύμφωνα με την προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα και τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη.   Αντί για «πάρκινγκ» στόχος να δημιουργηθεί ένα υπαίθριο αστικό τοπίο με χώρο αναψυχής και πράσινο

Τάξη στην κατάσταση με τα οχήματα που επικρατεί εντός του βυζαντινού κάστρου Κομοτηνής θέλουν να βάλουν από κοινού Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Δήμος Κομοτηνής, αφού δεν έχει ξεχαστεί η παρέμβαση εντός των τειχών, προς αντικατάσταση του άτυπου «πάρκινγκ» στο οποίο έχει καταντήσει ο αρχαιολογικός χώρος.

Τις παλιότερες δεκαετίες η Κομοτηνή υποβάθμισε τόσο πολύ το ιστορικό της κέντρο, που κατεδάφισε τμήματά του για την κατασκευή της οδού Σοφούλη, ενώ διαχρονικά έχει επιτραπεί καταχρηστικά η λειτουργία του εσωτερικού χώρου του φρουρίου, δίπλα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, τα ερείπια της Εβραϊκής Συναγωγής και τα τείχη, ως «πάρκινγκ».

Τα τελευταία χρόνια πάντως, με πρωτοβουλία του τέως δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, ξεκίνησε να δίνεται ξανά έμφαση στο ιστορικό κέντρο, με την ανάπλαση και λειτουργία ως χώρου πολιτισμού της ιστορικής Τσανακλείου και την έναρξη έργων ανάπλασης σε δρόμους. Έργα τα οποία συνεχίζονται και διευρύνονται από την παρούσα δημοτική αρχή. Κι ενώ αρκετά ζητήματα προχωρούν, προς ανάδειξη… όσων σώζονται στην πόλη, μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το άτυπο πάρκινγκ μέσα στο τείχος.

Βούληση όλων των συναρμόδιων είναι μέσα στα επόμενα χρόνια ο χώρος αυτός ν’ αλλάξει εντελώς μορφή. Βέβαια, το τι θα απογίνουν τα παρκαρισμένα οχήματα… είναι συζήτηση για άλλο ρεπορτάζ.


Η σχεδιαζόμενη παρέμβαση
Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή, αναφέρθηκε ως έργο σε σχεδιασμό η ανάπλαση του εσωτερικού του κάστρου. Αναλυτικά το έργο παρουσιάστηκε ως εξής:

Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου εντός του Κάστρου Κομοτηνής, δυτικά της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη. Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός υπαίθριου αστικού τοπίου στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, όπου χωροθετούνται τέσσερις βασικές χρήσεις α) πεζόδρομος κατά μήκος της δυτικής εσωτερικής πλευράς του Κάστρου, β) υπαίθριος χώρος πολιτιστικών δρώμενων και εκθέσεων, γ) θεματικό παιδικό πάρκο-χώρος πρασίνου, δ) πλατεία για περίπατο, στάση και αναψυχή περιμετρικά του πάρκου. Πρόοδος υλοποίησης: Το έργο θα γίνει με προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Περιφέρειας και Δήμου Κομοτηνής. Εντός του 2023 θα ωριμάσουν οι μελέτες, ώστε το έργο να μπορέσει να ενταχθεί το 2024 στο ΠΕΠ. Προϋπολογισμός: 2,5 εκατ.€.

Τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση επιβεβαίωσε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα. «Η παρέμβαση θα είναι στο εσωτερικό, εκεί που βρίσκεται το άτυπο πάρκινγκ» είπε κι εξήγησε πως βούληση της Εφορείας είναι σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής να γίνει θεματικό πάρκο, χώρος εκδηλώσεων κι ανάδειξη αρχαιοτήτων στο εσωτερικό του κάστρου.

Το έργο αυτό συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Κομοτηνή, είπε στον «Χ» ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, προσθέτοντας ότι Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων και Δήμος συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με χωριστές αρμοδιότητες, ενώ πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, θα υπάρχει σχετική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ για το έργο. Εκτός από τις δύο κατοικίες που υπάρχουν μέσα στο φρούριο, που θα παραμείνουν, υπάρχουν ακόμη δύο οικόπεδα, τα οποία εξετάζει ν’ απαλλοτριώσει το Υπουργείο ώστε να γίνει πιο μεγάλη παρέμβαση κι ανάδειξη του χώρου.


Γ. Γκαράνης: Είναι αρχαιολογικός χώρος, όχι πάρκινγκ
Ο δήμαρχος Κομοτηνής ήταν ξεκάθαρος ως προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου. «Καταρχάς δεν είναι πάρκινγκ» είπε και μετέφερε τη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, πως «πρέπει να γίνει ανάπλαση της περιοχής, γιατί είναι αρχαιολογικός χώρος». Μετά την ανάπλαση, κατέληξε ο δήμαρχος, «δεν θα μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα εκεί».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr