Σπήλαιο Μαρώνειας: Δέκα χρόνια μετά τις τελευταίες έρευνες, κονδύλι 500.000 ευρώ | xronos.gr
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Σπήλαιο Μαρώνειας: Δέκα χρόνια μετά τις τελευταίες έρευνες, κονδύλι 500.000 ευρώ

10/11/17 - 11:00

Το κονδύλι θα επιτρέψει στην Εφορεία Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες

Δηλώνει αισιόδοξος για την τουριστική του αξιοποίηση και διαθέτει κονδύλι 500.000 ευρώ για το σκοπό αυτό. Ο λόγος για το σπήλαιο Μαρώνειας και την αναφορά που έκανε σε αυτό ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της διοίκησής του. Η αναφορά του αυτή εντάσσεται στη θεματική του τουρισμού. Αναλυτικότερα ο κος Μέτιος είπε: διαθέτουμε 500.000 € για την ανάδειξη, την προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου Πολυφήμου στη Μαρώνεια Ροδόπης. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει στην Εφορεία Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες για την τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου.


Οι τελευταίες έρευνες εκ μέρους ειδικών επιστημόνων της εφορείας σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος είχαν γίνει δέκα χρόνια πριν και κατόπιν καμία εξέλιξη δεν υπήρξε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του σπηλαίου. 


Τις έρευνες εκείνες είχε καταγράψει ο "Χ" το 2007 με επιτόπιο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μελαχροινής Μαρτίδου. Τότε ειδικοί επιστήμονες της Εφορείας Σπηλαιολογίας, Παλαιοανθρωπολογίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησαν διερευνητικές τομές για την καταγραφή όλων των χρονολογικών φάσεων κατοίκησης του σπηλαίου. Οι εργασίες αυτές έγιναν με βοηθητικό προσωπικό που έχει προσληφθεί από την περιοχή για την υλοποίησή τους. Σε αυτές είχαν εντοπιστεί οι φάσεις κατοίκησης του σπηλαίου, οι οποίες ανάγονται από την έναρξη της πρώιμης εποχής χαλκού, δηλαδή 3-4000 π.Χ. και φτάνουν μέχρι τον 12-13ο αιώνα μ.Χ.


Στο ερώτημα τότε πόσο καιρό θα διαρκέσει όλη αυτή η διαδικασία, επιστήμονας της εφορείας είχε αποφανθεί ότι "αυτό είναι άγνωστο γιατί εξαρτάται από τις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι πενιχρές προς το παρόν".


Όσο για το πως μπορεί να γίνει η αξιοποίηση η ίδια επιστήμονας έλεγε πως "προϋπόθεση για την αξιοποίηση του σπηλαίου είναι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή στις δύο πρώτες τουλάχιστον αίθουσές του, όπου είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν αρχαιότητες. Προς το εσωτερικό δεν γνωρίζουμε ακόμη αν υπάρχουν αρχαιότητες, αλλά πρέπει να γίνουν οι δύο πρώτες αίθουσες. Αν δεν ολοκληρωθεί η ανασκαφή δεν μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση". 
Σήμερα η εικόνα που θα αντικρίσει κάποιος κατευθυνόμενος στο Σπήλαιο Μαρώνειας είναι πινακίδες που σκεπάστηκαν από τους αγριόβατους με αποτέλεσμα να μην βλέπει που να πάει ο επισκέπτης, σπασμένες κλειδαριές και ορθάνοιχτη η πόρτα, γκρεμισμένες οι πινακίδες δίπλα στο σπήλαιο και γραμμένα αρχικά πάνω σε σταλακτίτες. 


Πως μπορεί ένα κονδύλι 500.000 ευρώ για αναστρέψει αυτήν την εικόνα και να σηματοδοτήσει την αξιοποίηση είναι πραγματικά άξιο απορίας. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr