Ά. Συρίγος: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε το Πανεπιστήμιο Θράκης» | xronos.gr
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Ά. Συρίγος: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε το Πανεπιστήμιο Θράκης»

17/09/22 - 8:00
23423452365-41.jpg

Τι είπε για επίδομα ενοικίου, μετακίνηση φοιτητών ΔΠΘ και Τμήμα Εργοθεραπείας Κομοτηνής

Για ακόμη μία φορά συναντήσεις στην Κομοτηνή ανέπτυξε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος βρέθηκε στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής με τις πρυτανικές αρχές και την Περιφέρεια ΑΜΘ με τον Χρήστο Μέτιο.

Αναλύοντας το περιεχόμενο των επαφών του, ενημέρωσε πως εξετάστηκαν θέματα του Πανεπιστημίου και το πως μπορεί το Υπουργείο να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή του. «Είναι η πολλοστή μου επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές, η σχέση μας είναι άριστη. Από πλευράς Υπουργείου κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενισχύσουμε το Δημοκρίτειο» δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm.

Αναφερόμενος στα μέτρα φοιτητικής μέριμνας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στάθηκε κυρίως στην επέκταση του επιδόματος ενοικίου από 1.000 στα 1.500 ευρώ ανά φοιτητή και στα 2.000 ευρώ ανά φοιτητή σε περίπτωση συγκατοίκησης. Αυτό έχει οικονομικά οφέλη για την Κομοτηνή και αποτελεί κίνητρο εγκατάστασης φοιτητών στην πόλη, υποστήριξε. «Ενδιαφέρει και τον μέσο Θρακιώτη που έχει μεγαλύτερο διαμερίσματα να νοικιάσει, γιατί συμφέρει τρεις φοιτητές να νοικιάσουν μαζί γιατί θα λάβουν συνολικά 6.000 ευρώ δηλαδή θα καλύψουν πλήρως τις στεγαστικές τους ανάγκες» σημείωσε, ενώ προσθετικά θύμισε πως «πέρσι αυξήσαμε ειδικά για το ΔΠΘ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τα όρια για το επίδομα, οπότε είναι μεγαλύτερο το ποσοστό δικαιούχων». Αντίστοιχα αυξημένα είναι και τα όρια για το συσσίτιο που δικαιούνται οι φοιτητές.

Τι απάντησε για τη μετακίνηση
Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους φοιτητές της πόλης είναι η αναστολή της δωρεάν μετακίνησης από και προς Πανεπιστημιουπόλεις Κομοτηνής και Ξάνθης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός εξήγησε πως το θέμα αφορά τις πρυτανικές αρχές και τον συγκοινωνιακό φορέα. «Μιλάμε για την Κομοτηνή και την Ξάνθη, όχι για την Αλεξανδρούπολη όπου έχει λυθεί το πρόβλημα. Είναι θέμα πρωτίστως του Δημοκριτείου» υποστήριξε και συνέχισε: «τα ΚΤΕΛ σε Κομοτηνή και Ξάνθη εκπροσωπούν και την τοπική κοινωνία. Δε λέω… να μπουν μέσα, αλλά ας το σκεφτούν λίγο περισσότερο. Επαναλαμβάνω δε λέω… να μπουν μέσα».

Θα λειτουργήσει το Τμήμα Εργοθεραπείας;
Στο ερώτημα εάν θα λειτουργήσει ή όχι το Τμήμα Εργοθεραπείας Κομοτηνής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), όπως είχε ανακοινωθεί για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023/24, ο υφυπουργός… κράτησε αποστάσεις.

«Θα κάνουμε λίγο υπομονή» ισχυρίστηκε και υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει «ένα συνολικό πρόγραμμα, ένας νέος πανεπιστημιακός χάρτης για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης». Θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε μερικές εβδομάδες, επιφυλάχθηκε.

Τέλος, αναφορικά με την υποχρηματοδότηση που μαστίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης λόγω κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους, θύμισε πως πέρσι υπήρξε πρόσθετη χρηματοδότηση από το Υπουργείο προς κάλυψη των αναγκών, κάτι που εξετάζεται και για φέτος αλλά δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr