Βασιλόπιτα κόβει το Σάββατο ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ροδόπης
Πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι - για την επίγευση - το πασχαλινό τσουρέκι
Με την ευχή "εκτός από υγεία, αγάπη και ομόνοια, το Πάσχα αυτό να είναι και ...γευστικό", μας υποδέχονται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στο Μελίρρυτον. Το έθιμο επιτάσσει εκείνη την ημέρα οι γυναίκες να ζυμώνουν και να φουρνίζουν με μυρωδικά κουλούρες της Λαμπρής. Έτσι, στα εργαστήρια του φούρνου, από τα ξημερώματα της Πέμπτης αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, πλάστηκαν τα τσουρέκια, τα οποία χρόνο με τον χρόνο εξελίσσονται, βασισμένα στην αρχική συνταγή.
Στολισμένα με ξηρούς καρπούς ή και χωρίς, σκέτα ή και με σοκολάτα, τα τσουρέκια πρωταγωνιστούν στο πασχαλινό τραπέζι, καθώς αυτά προσφέρουν στον ουρανίσκο μας μία γλυκιά επίγευση, ύστερα από ένα κατά τα λοιπά βαρύ γεύμα! Ειδικά τυλιγμένα σε όμορφα χρώματα αποτελούν τη νούμερο ένα γευστική επιλογή για την γιορτή του Πάσχα, αλλά οι όμορφες συσκευασίες του τα "μεταμορφώνουν" και σε ένα εξαιρετικό και πάντα καλοδεχούμενο δώρο, αν είστε καλεσμένοι σε πασχαλιάτικο τραπέζι ανήμερα της Κυριακής ή και όλη την εβδομάδα του Πάσχα.
Συνοδοί των τσουρεκιών, στο Μελίρρυτον βρίσκονται σοκολατένια αυγά σε διάφορα μεγέθη, σοκολατένιοι λαγοί, κουλουράκια κάθε λογής. Φυσικά, αν θέλετε το τέλος της νηστείας να σας βρει με κάτι εξίσου γευστικό, αλλά όχι τόσο παραδοσιακό, στον φούρνο θα βρείτε πολλά γλυκά, όπως πουράκια, σοκολατόπιτες και άλλες λαχταριστές και φρέσκιες επιλογές.
Γιατί, όμως, φτιάχνουμε τσουρέκια το Πάσχα;
Τα τσουρέκια είναι ο ...εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, ίσως όμως το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως "λαμπροκούλουρα" ή "λαμπρόψωμο" ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση.
Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το ψωμί συμβολίζει τη ζωή, ενώ το σχήμα των πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι είναι σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News