Το θρακιώτικο street food πρωταγωνιστής στην παραδοσιακή αποκριά | xronos.gr

Το θρακιώτικο street food πρωταγωνιστής στην παραδοσιακή αποκριά

25/02/25 - 9:00
Το θρακιώτικο street food πρωταγωνιστής στην παραδοσιακή αποκριά

Λίγος κόσμος στην πλατεία Ειρήνης το βράδυ της Παρασκευής εξαιτίας του κρύου κι ενδεχομένως της ημέρας – Έξυπνη ιδέα των Εβριτών Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής να ενταχτεί η ζωντανή παραδοσιακή μαγειρική από την Πειραματική ΣΑΕΚ στη σατιρική αποκριά

Το θρακιώτικο street food πρωταγωνίστησε το βράδυ της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου στην πλατεία Ειρήνης, στο πλαίσιο της παραδοσιακής αποκριάς που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Κομοτηνής, με τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης και φέτος με την προσθήκη της Πειραματικής ΣΑΕΚ Κομοτηνής.

Ο Σύλλογος Εβριτών ανέλαβε με χιούμορ την σάτιρα, που φέτος είχε θέμα την ανάπτυξη που όλο ακούμε κι όλο δεν βλέπουμε, οι καθηγητές με τους καταρτιζόμενους Μαγειρικής της Πειραματικής ΣΑΕΚ ανέλαβαν τη ζωντανή μαγειρική και το παραδοσιακό συγκρότημα «Οδρύσσες» επιμελήθηκε το θρακιώτικο μουσικό πρόγραμμα. Νωρίτερα, μέλη του Συλλόγου Εβριτών «ταρακούνησαν» κεντρικούς δρόμους και πεζοδρόμους της πόλης, μεταφέροντας το μήνυμα της αποκριάς, ενώ στην πλατεία τον κόσμο καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Κυριαζής.

Στόχος της φετινής δράσης –εκτός από τη σάτιρα, το κέφι, τη διασκέδαση και τη λαογραφία- ήταν η ανάδειξη της τοπικής μας γαστρονομίας, η οποία σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από άλλες, όπως διαμήνυσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Χρήστος Χατζηπέμου. «Είμαστε περήφανοι για την τοπική μας γαστρονομία, θέλουμε να τη στηρίξουμε και να την αναδείξουμε», τόνισε.
Δυστυχώς, αυτή η πολύ ωραία δράση δεν συγκέντρωση πολύ κόσμο, λόγω του κρύου κι ενδεχομένως λόγω της ημέρας. Πρότασή μας είναι του χρόνου η παραδοσιακή αποκριά μαζί με τη θρακιώτικη γαστρονομία να γίνουν νωρίτερα, για να μπορέσει να πάει περισσότερος κόσμος, ή και σε άλλη ημερομηνία για να μην «πέφτουν» ανάμεσα στα γλέντια της Τσικνοπέμπτης και της νυχτερινής καρναβαλικής παρέλασης.

Πεντανόστιμα τα φαγητά
Τη χαρά της για την παρουσίαση γευστικών εδεσμάτων της τοπικής γαστρονομίας, μετέφερε η διευθύντρια της Πειραματικής ΣΑΕΚ Κομοτηνής Αιμιλία Καζάκου. Υπό την καθοδήγηση των καταξιωμένων εκπαιδευτών τους Αναστάσιου Αρουτσίδη και Θεόδωρου Κατιγκαρίδη, οι τελειόφοιτοι της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμάγειρας – Chef» απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και την αφοσίωσή τους στην τέχνη της γαστρονομίας.
Οι γεύσεις που παρουσίασαν, όπως οι λουκουμάδες με μέλι, οι λαλαγγίτες με φέτα και μέλι, ο κολοκυθένιος τραχανάς και οι γιουφκάδες (χυλοπίτες), ενθουσίασαν το κοινό, με τον Αν. Αρουτσίδη να θέτει τον στόχο ανάδειξης της θρακιώτικης γαστρονομίας και των τοπικών μας προϊόντων και πρώτων υλών.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr