Ξεκίνησε το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων | xronos.gr
ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ

Ξεκίνησε το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων

14/04/21 - 9:00

Χαλήλ Τζιχάτ στο ράδιο Χρόνος 87.5fm: «Να απομακρυνόμαστε από κουτσομπολιά και συκοφαντίες» Δεν επηρεάζει τη νηστεία ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού

Ξεκίνησε χθες Τρίτη 13/04 ο μήνας νηστείας και περισυλλογής των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι. Το Ραμαζάνι είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, «παραδόθηκε το Κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων» («Ραμαντάν» στα αραβικά, «Ραμαζάν» στα τουρκικά). Ο μήνας αυτός είναι ιερός για τους μουσουλμάνους, καθώς επιβάλλεται να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, που έχουν χαρακτήρα εξιλασμού και υπακοή στις εντολές του Θεού (Αλάχ).

Έχει διάρκεια ενός μήνα και θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, τη χριστιανική Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Σύμφωνα με τη θρησκεία, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας οφείλουν να νηστεύουν και να απέχουν από σωματικές απολαύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του ηλίου. Συγχρόνως, για να τελεί σωστά τα καθήκοντά του απέναντι στον Αλλάχ ο πιστός, οφείλει να μην υποπίπτει σε αμαρτήματα, όπως το ψέμα, η συκοφαντία, η ζηλοφθονία, η πλεονεξία και η ψευδομαρτυρία.

«Καλό Ραμαζάνι» εύχεται ο Μουφτής

Επ’ ευκαιρίας έναρξης της θρησκευτικής εορτής, στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκε ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής δρ. Χαλήλ Τζιχάτ, ο οποίος ευχήθηκε «καλό Ραμαζάνι» στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας και χαρακτήρισε «σημαντικές» τις στιγμές για την θρησκεία τους.

Δεν έκρυψε πάντως την δυσκολία να εορταστεί και φέτος το Ραμαζάνι, διότι στα τζαμιά λόγω πανδημίας μπορούν να εισέρχονται περιορισμένοι πιστοί, ενώ οι υπόλοιποι με αποστάσεις και μάσκες, μπορούν να προσεύχονται απέξω. «Σε αυτό που διανύουμε (εν. την πανδημία) πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών», είπε ο Μουφτής. Μιλώντας για το Ραμαζάνι, πληροφόρησε πως αποτελεί ευκαιρία για γυναίκες και παιδιά να προσεύχονται στα τζαμιά, κάτι το οποίο συνήθως δεν γίνεται τον υπόλοιπο χρόνο.

Ως προς τη νηστεία, υπογράμμισε πως «απομακρυνόμαστε από το φαγητό από τις 5 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, δεν επιτρέπεται τίποτα να κατεβεί από το στόμα μας στο στομάχι», ενώ συγχρόνως οι πιστοί οφείλουν να απομακρύνονται και «από κουτσομπολιά και συκοφαντίες, να μην κάνουμε αδικίες».


Νηστεία και εμβολιασμός

Στο περιθώριο της συνέντευξης, ο Μουφτής ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού δεν επηρεάζει τη νηστεία. Ζήτησε από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο και, εάν έχουν ραντεβού εμβολιασμού μέσα στο μήνα του Ραμαζανιού, να προσέλθουν κανονικά για τον εμβολιασμό τους.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr