Αλεύρι Κομοτηνής φτιαγμένο με μεράκι | xronos.gr
«ΜΥΛΟΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

Αλεύρι Κομοτηνής φτιαγμένο με μεράκι

11/02/23 - 8:00
Αλεύρι Κομοτηνής φτιαγμένο με μεράκι

Μία αναλυτική συζήτηση για το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ιορδάνη Παπαδόπουλο «Τρέχουμε το πρόγραμμα εδώ και έξι χρόνια. Είμαστε η μόνη μεταποιητική εταιρεία στο νομό που χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το σιτάρι ως πρώτη ύλη»

Αλεύρι φτιαγμένο με μεράκι, για όλες τις χρήσεις για τον επαγγελματία και τον καταναλωτή προσφέρουν οι «Μύλοι Κομοτηνής». Αυτό το γνωρίζουμε όλοι, γι’ αυτό αγαπάμε το συγκεκριμένο αλεύρι. Αυτό που σήμερα μαθαίνουμε αναλυτικά, σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ιορδάνη Παπαδόπουλο είναι το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, που «τρέχει» εδώ κι έξι χρόνια η εταιρεία, σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς, για τη στήριξη του εισοδήματός τους και την εξασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας σιταριού.

«Πιστεύουμε ότι μία αγροτική περιοχή θωρακίζεται μόνο στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των τοπικών της προϊόντων, διεκδικώντας μία καλύτερη θέση στην ευρύτερη εθνική ή διεθνή αγορά τόσο σε πρωτογενές όσο και σε δευτερογενές επίπεδο παραγωγής» αναφέρει στην κατακλείδα της συνέντευξης ο κος Παπαδόπουλος.

Λίγα λόγια για την εταιρεία

Η εταιρεία με το σημερινό μετοχικό της σχήμα ιδρύθηκε το 1996 από δύο επιχειρηματίες με ισόποση συμμετοχή, διαφορετική όμως πορεία στον χώρο της παραγωγής αλεύρων και της βιοτεχνικής αρτοποιίας. Η μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση στον χώρο της εμπορίας σιτηρών και παραγωγής αλεύρων του ενός, σε συνδυασμό με την καλή γνώση και την πλεονεκτική θέση στον χώρο της βιοτεχνικής αρτοποιίας του άλλου, αποτέλεσαν τον ιδανικό συνδυασμό για την αφετηρία ενός επιχειρηματικού ταξιδιού τριών δεκαετιών.

Σήμερα, στους Μύλους Κομοτηνής, η οργανωτική δομή έχει προσαρμοστεί σε ένα οριζόντιο σχήμα συμμετοχικής διαχείρισης εικοσιπέντε ανθρώπων, οι οποίοι υλοποιούν τη στρατηγική της εταιρείας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον. Σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις διαδρομή και καθώς εισέρχονται στη τέταρτη δεκαετία λειτουργίας τους, οι Μύλοι Κομοτηνής συνδυάζουν την πολύτιμη  και μακρόχρονη γνώση και εμπειρία των αρχικών συνιδρυτών της, με το ταλέντο και τις δεξιότητες των εικοσιπέντε μελών της.

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις στους συμμετέχοντες σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, όπως είναι αναμενόμενο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των παραγωγών. Η εταιρεία σας προσφέρει αυτή την επιλογή στους παραγωγούς;

Το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, το οποίο τρέχουμε τα τελευταία έξι χρόνια, είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα ενός διαχρονικού αιτήματος των παραγωγών του νομού μας για μία διασφαλισμένη ελάχιστη τιμή αγοράς σίτου στα επίπεδα και με τους όρους που ισχύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας.  

Το 2017, έστω και καθυστερημένα, θεωρήσαμε ότι ήταν υποχρέωση μας να ανταποκριθούμε σε αυτό το λογικό αίτημα των παραγωγών, καθώς είμαστε και η μόνη μεταποιητική εταιρεία στον νομό που χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το σιτάρι ως πρώτη ύλη.

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που αναφέρετε, αν και ενθαρρυντική, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Φέτος γίνονται αποδεκτές από το φορολογικό σύστημα μεταχρονολογημένες βεβαιώσεις-συμβάσεις οι οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν κάποια ισχύ ή τέλος πάντων δεν έχουν την βαρύτητα μίας πραγματικής συμφωνίας μεταξύ παραγωγού και αγοραστή. Αν αυτή η μεταχρονολογημένη παρωδία συνεχιστεί και τα επόμενα έτη, τότε θα πρέπει να μιλάμε για ακόμη ένα φιάσκο – πρωτοτυπία της χώρας μας.    

Ποιά τα οφέλη των παραγωγών που αποδέχονται αυτό το πλαίσιο συνεργασίας;

Όπως ήδη ανέφερα, το νόημα της συμβολαιακής γεωργίας είναι η διασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος (μίας ελάχιστης κατώτερης τιμής) για τον παραγωγό από τον αγοραστή, με την προϋπόθεση ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου προϊόντος πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από τον αγοραστή.

Αναφέρεστε σε μία ελάχιστη εγγυημένη τιμή βάση ποιοτικών χαρακτηριστικών. Τί θα συμβεί αν ο παραγωγός δεν καταφέρει να συγκομίσει μία παραγωγή με τα χαρακτηριστικά που ζητάτε;

Δυστυχώς αν η ποιότητα του σίτου δεν πληροί τις ποιοτικές προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, τότε ο παραγωγός θα πληρωθεί με τη τρέχουσα τιμή της τοπικής αγοράς. Αν για παράδειγμα φέτος τα μαλακά σιτάρια ξεκινήσουν από τα 240 €/t και ένας παραγωγός με σύμβαση παραδώσει σιτάρι με πρωτεΐνη χαμηλότερη του 11.5% τότε θα πληρωθεί αυτήν την τιμή και όχι την ελάχιστη τιμή ασφαλείας. Αν αντιθέτως έχει υπογράψει σύμβαση και παραδώσει σιτάρι με 11.5% πρωτεΐνη θα πληρωθεί 280 €/t, η οποία είναι και η ελάχιστη εγγυημένη τιμή φέτος για τα μαλακά σιτάρια χαμηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου.

Τα προηγούμενα χρόνια, επειδή η «ψαλίδα» ανάμεσα στην ελάχιστη τιμή των συμβάσεων μας και της τιμής της τοπικής αγοράς ήταν πολύ μικρή ή μηδενική, παραγωγοί χωρίς σύμβαση και με καλής ποιότητας σιτάρι εισέπρατταν το premium της σύμβασης. Φέτος, αν οι τιμές του μαλακού σίτου συνεχίσουν να υποχωρούν δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο. Δυστυχώς, διασφαλισμένοι φέτος θα είναι μόνο όσοι παραγωγοί έχουν υπογράψει συμβάσεις μέχρι και τις 10 Μαρτίου. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα σκληρά σιτάρια. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι είναι λιγότερο πιθανό η τιμή τους να υποχωρήσει αισθητά χαμηλότερα από την ελάχιστη τιμή που προσφέρουμε για συγκεκριμένες ποικιλίες και κλίμακες ποιότητας.           

Και στην περίπτωση που η τιμή της αγοράς ξεπεράσει αυτή την ελάχιστη τιμή που ορίζετε στη συμβολαιακή γεωργία; 

Σε αυτή την περίπτωση αν ο παραγωγός παραδώσει σιτάρι με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ζητάμε θα εισπράξει τη τιμή αγοράς προσαυξημένη με ένα premium ποιότητας. Ο παραγωγός που δεν θα τα καταφέρει στο θέμα ποιότητας,  θα πληρωθεί με τη τρέχουσα τιμή αγοράς και όχι με την ελάχιστη εγγυημένη τιμή. Αν για παράδειγμα η τιμή του μαλακού σίτου στη αγορά το καλοκαίρι είναι 290 €/t τότε ο συμβεβλημένος παραγωγός με 11.5% πρωτεΐνη θα εισπράξει 310 €/t. Αν ένας παραγωγός έχει σύμβαση αλλά δεν καταφέρει να πετύχει το ελάχιστο όριο πρωτεΐνης θα πληρωθεί 290 €/t.

Ποιά είναι η τιμή αγοράς; Υπάρχουν κάποια γεωγραφικά όρια σε αυτό που ορίζετε ως τοπική αγορά;

Η εταιρεία μας όταν αναφέρεται σε τοπική αγορά εννοεί τον νομό Ροδόπης. Έχει συνεργασίες με εταιρείες σε όμορους νομούς αλλά εκεί οι συνεργάτες μας ακολουθούν τη δική τους στρατηγική, προσπαθώντας ωστόσο ταυτόχρονα να βελτιώσουν την ποιότητα του σίτου που συλλέγουν για να καλύψουν τις ανάγκες της εταιρείας μας ή άλλων παραγωγών αλεύρων κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ως τιμή αγοράς δεν θεωρούμε μία μεμονωμένη «κίνηση» κάποιας εμπορικής επιχείρησης. Αν για παράδειγμα στον νομό μας παραχθούν 10.000t και από αυτούς οι 9.000t πληρωθούν με μία Α τιμή και οι 1.000t με μία Β τιμή, προφανώς ως τιμή αγοράς θεωρούμε την Α τιμή και όχι την Β.

Το αναφέρουμε αυτό επειδή τα τελευταία έξι χρόνια που προσφέρουμε την επιλογή της συμβολαιακής γεωργίας, δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποια εμπορική επιχείρηση προσπάθησε να «κερδίσει τις εντυπώσεις» προσφέροντας ένα ή δύο λεπτά περισσότερο από την διαμορφωμένη τιμή στον νομό. Θεωρούμε πως η εποχή του ενός ή των δύο λεπτών έχει παρέλθει. Ακόμα και οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι συνήθως μία επιχείρηση διαφοροποιεί την τιμή αγοράς εκ των υστέρων, είτε επειδή έχει συγκεντρώσει λιγοστές ποσότητες, είτε επειδή έχει εξασφαλίσει τη διαφορά στη τιμή από την προμήθεια αγροτικών εφοδίων που έχει πουλήσει στον παραγωγό. Επίσης, γνωστό είναι το ότι όσες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν σιτάρια στον νομό μας – εκτός από εμάς – στο τέλος της ημέρας επιδιώκουν να διατηρήσουν μία σχέση ισορροπίας με τον παραγωγό στοχεύοντας ουσιαστικά στην παραγωγή καλαμποκιού ή βαμβακιού και όχι στου σίτου. Κατά την άποψη μας αυτό το επιχειρηματικό πλαίσιο δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων από τη Ροδόπη και άρα ακόμα και αν σήμερα βολεύει μερικούς, διαχρονικά μας καταδικάζει όλους στον χώρο.

Παράλληλα, βέβαια, αναγνωρίζουμε το ότι σε μία ελεύθερη αγορά η κάθε επιχείρηση μπορεί να κινείται όπως θέλει με βάση το συμφέρον της. Επίσης ελεύθεροι είναι και οι παραγωγοί να επιλέξουν το μοντέλο που τους ταιριάζει. Στους Μύλους Κομοτηνής πιστεύουμε ότι καθώς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε διάφορες προκλήσεις λόγω των γεωπολιτικών και κλιματολογικών εξελίξεων, ο στόχος των παραγωγών, των εμπόρων και των μεταποιητών θα πρέπει να είναι ένα διαχρονικά επικερδές και βιώσιμο μοντέλο συνεργασίας για όλους. Με αυτούς τους στόχους στο μυαλό κάνουμε μία ξεχωριστή πρόταση στους παραγωγούς που ξεπερνάει τα στενά όρια της σχέσης μεταξύ πωλητή – αγοραστή. Αυτό όμως ίσως θα μπορούσε να είναι το θέμα μίας επόμενης συνέντευξης.

Ο παραγωγός που έχει υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία σας, υποχρεούται να παραδώσει την παραγωγή του σε εσάς;

Αν και ο παραγωγός που έχει υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία μας υποτίθεται έχει έναν στόχο, ο οποίος ικανοποιείται ή υποβοηθιέται από την πρόταση μας – άρα θα πρέπει να θέλει να παραδώσει την παραγόμενη ποσότητα του σε εμάς, δεν τον δεσμεύουμε να κάνει κάτι τέτοιο. Ακόμα και στην περίπτωση που έχει χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος συμβολαιακής που τρέχουμε με τη Τράπεζα Πειραιώς, ο παραγωγός υποχρεούται να παραδώσει μόνο την ποσότητα που αντιστοιχεί στην οφειλή του προς τη τράπεζα. Την υπόλοιπη παραγωγή του μπορεί να την παραδώσει όπου επιθυμεί.  

Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής συμβολαιακής γεωργίας κάθε χρόνο;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής είναι οι ίδιοι με αυτούς που επηρεάζουν και τη τελική τιμή της αγοράς. Φυσικά, εννέα μήνες πριν τη συγκομιδή, οι παράγοντες αυτοί που θα αναφέρω αναλυτικότερα στη συνέχεια, εμπεριέχουν και το υψηλό ρίσκο της πρόβλεψης – καθώς όλα είναι περισσότερο θεωρία παρά γεγονός. Εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας,  οι ελάχιστες τιμές ασφαλείας της συμβολαιακής γεωργίας διαμορφώνονται περισσότερο με βάση τα προβλεπόμενα έξοδα των παραγωγών,  με στόχο την ελαχιστοποίηση του κοστολογικού ρίσκου της καλλιέργειας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται ως πρόβλεψη για τη τελική τιμή που θα διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά το καλοκαίρι.

Οι παράγοντες λοιπόν που επηρεάζουν τις τιμές της συμβολαιακής γεωργίας καθώς και τις τελικές τιμές κατά τη διάρκεια της συγκομιδής είναι:

Προφανώς, πρώτα απ’ όλα, το παγκόσμιο ισοζύγιο όπως αυτό επηρεάζεται από την παγκόσμια παραγόμενη ποσότητα και κατανάλωση κάθε έτους. Ακόμα πιο καθοριστικά και στοχευμένα, η παραγωγή συγκεκριμένων χωρών μπορεί να επηρεάσει την τιμή εξαγωγών σκληρού σίτου από τη χώρα μας. Επίσης, συγκεκριμένες χώρες επηρεάζου την τιμή του εγχώριου μαλακού σίτου με τις εξαγωγές που κάνουν στη χώρα μας. Εκτός από την ποσότητα, θα πρέπει όμως να λαμβάνουμε υπόψη και την παραγόμενη ποιότητα των υπολοίπων χωρών. Σε μία χρονιά για παράδειγμα που η γειτονική μας Βουλγαρία μπορεί να έχει σημαντικό πλεόνασμα ζωοτροφικού μαλακού σίτου στις αποθήκες της, δεν θα είναι μόνο η ποσότητα που θα συμπιέσει τις τιμές στην Ελλάδα αλλά και η ποιότητα – καθώς το Ελληνικό μαλακό σιτάρι προορίζεται κυρίως για ζωοτροφή.

Σχετικά με τις παραγόμενες ποσότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην παραγωγή, συγκέντρωση, διακίνηση και μεταποίηση του Ελληνικού σίτου, αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό εμπόδιο. Κατά την περίοδο του αλωνισμού στην Ελλάδα, βασικοί σιτοβολώνες της Ευρώπης και του υπόλοιπου βορείου ημισφαιρίου βρίσκονται από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες μακριά από την έναρξη της συγκομιδής. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της καθοριστικής πλέον φάσης της διαμόρφωσης των τιμών του μαλακού και σκληρού σίτου στην Ελλάδα, μην έχοντας την πολυτέλεια δεδομένων, συνεχίζουμε να βασιζόμαστε σε προβλέψεις. Έτσι λοιπόν, σαφώς με ποιο συγκεκριμένα στοιχεία απ’ ότι εννέα μήνες πριν – κατά την σπορά, με αξιολόγηση θεωρητικών ακόμα παραγόντων όπως την αυξομείωση των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τις κλιματολογικές συνθήκες σε κάθε σημαντικό στάδιο της καλλιέργειας, τα εμπλεκόμενα μέρη καλούμαστε να καθορίσουμε τις τιμές στη χώρα μας και να αποφασίσουμε βάση προβλέψεων και όχι δεδομένων.

Με το πρόσφατο, ακραίο παράδειγμα των επιπτώσεων στις τιμές του μαλακού σίτου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις διάφορες γεωπολιτικές εξελίξεις που συνεχώς διαμορφώνουν τις τιμές των σιτηρών παγκοσμίως. Οι διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων και των ισοτιμιών βασικών εθνικών νομισμάτων, επηρεάζουν άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό τη τελική τιμή του σκληρού και μαλακού σίτου στη χώρα μας και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Νιώθοντας ότι ήδη σας έχω κουράσει, κλείνοντας αυτό το θέμα θα αναφέρω την αλληλένδετη διακύμανση των τιμών του μαλακού σίτου, του καλαμποκιού και του κριθαριού καθώς όλα χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές και κατά συνέπεια αλληλοεπηρεάζονται. Ακόμα και η βιομηχανική χρήση για την παραγωγή βιοαιθανόλης ή π.χ. για την παραγωγή αμύλου, όπως αυτή διαμορφώνεται από Ευρωπαϊκές πολιτικές και επιχειρηματικές επιλογές, επηρεάζουν τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο τις τιμές των σιτηρών.             

Κρίνοντας από τα όσα μου είπατε, τις ελευθερίες και τις διασφαλίσεις  που απορρέουν από το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της εταιρείας σας, αναρωτιέμαι ποια ήταν η απήχηση του προγράμματος αυτά τα έξι χρόνια που αναφέρετε ότι τρέχει. Επίσης, πιστεύετε ότι υπάρχουν σημεία που  πρέπει να επαναξιολογήσετε ή να βελτιώσετε;

Ξεκινώντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας θα αναφέρω μόνο ότι είμαστε συνεχώς σε ανοιχτό διάλογο με τους συνεργάτες μας. Πολλά σημεία που βελτιώθηκαν στις συμβάσεις μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν το αποτέλεσμα συζητήσεων και επισημάνσεων των ίδιων των παραγωγών.   

Σχετικά με την απήχηση του πλαισίου συμβολαιακής γεωργίας που προτείνουμε στους παραγωγούς, θα έλεγα ότι το αποτέλεσμα είναι μικρότερο από αυτό που προβλέπαμε αλλά εξελισσόμενο κάθε χρόνο μας φέρνει όλο και πιο κοντά στους ποιοτικούς και ποσοτικούς μας στόχους.

Βασική παθογένεια του εγχειρήματος είναι πρωτίστως η κουλτούρα ενός μεγάλου μέρους των παραγωγών της περιοχής μας ανεξαρτήτου μεγέθους (ή πλήθους καλλιεργούμενων στρεμμάτων). Όπως ανέφερα στην αρχή της συνέντευξης, το πρόγραμμα συμβολαιακής ήταν το αποτέλεσμα ενός διαχρονικού αιτήματος των παραγωγών του νομού μας για μία διασφαλισμένη ελάχιστη τιμή αγοράς σίτου στα επίπεδα και με τους όρους που ισχύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας. Ενώ λοιπόν εμείς φέραμε τις συμβάσεις και τις τιμές π.χ. της Θεσσαλίας, ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών του νομού μας, διατήρησαν την ευκαιριακή και μη συνεργατική κουλτούρα του παρελθόντος.

Το εγχείρημα μας συναντά εμπόδια όμως και από την επιχειρηματική προσέγγιση των υπολοίπων αγοραστών σίτου στον νομό. Με μία σφαίρα δραστηριοτήτων που περικλείει την εμπορία ενός πλήθους αγροτικών προϊόντων, τη μεταποίηση βαμβακιού, την παραγωγή ζωοτροφών, την εμπορία εφοδίων, την παραγωγή μη πιστοποιημένων σπόρων, την πώληση καυσίμων, κτλ, οι εταιρείες αυτές στρεβλώνουν την αντίληψη του παραγωγού για το ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος του. Πρόκειται για μία μη εσκεμμένη αλλά συνεπαγόμενη και αναπόφευκτη στρέβλωση η οποία τοποθετεί τον παραγωγό ανάμεσα σε δύο ρόλους ταυτόχρονα: του πελάτη και του προμηθευτή. Ενώ λοιπόν κατά βάση ένας παραγωγός είναι προμηθευτής αγροτικών προϊόντων, η διάδραση του με αυτές τις επιχειρήσεις του δίνει την ιδιότητα και του πελάτη – μία ιδιότητα που «κουβαλάει» μαζί του και κατά τη στιγμή της αγοροπωλησίας. Με τη σειρά τους, αυτές οι πολυμορφικές επιχειρήσεις με το υβριδικό μοντέλο που υιοθετούν, καταλήγουν να θέλουν τον παραγωγό κυρίως να μπαινοβγαίνει στο μαγαζί τους – με τη λογική του ότι όλο και κάτι θα πουλήσει και όλο και κάτι θα αγοράσει. Έτσι λοιπόν ο στόχος που τίθεται αθόρυβα και ακούσια από το αόρατο χέρι της τοπικής αγοράς δεν είναι πλέον ένα ανταγωνιστικό αγροτικό προϊόν – πρώτη ύλη των τοπικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, αλλά ένα πολυκατάστημα για παραγωγούς στο οποίο μπορούν να πουλήσουν και την παραγωγή τους.

Απέναντι σε αυτό το μοντέλο που για την ώρα χαίρει ιδιαίτερης αποδοχής, εμείς παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς δεν εμπνέει την βελτίωση των τοπικών αγροτικών προϊόντων. Κατά την άποψη μας μία αγροτική περιοχή δεν μπορεί να βολεύεται προσωρινά σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο βραχυπρόθεσμης εξυπηρέτησης αναγκών. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι μία αγροτική περιοχή θωρακίζεται μόνο στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση των τοπικών της προϊόντων, διεκδικώντας μία καλύτερη θέση στην ευρύτερη εθνική ή διεθνή αγορά τόσο σε πρωτογενές όσο και σε δευτερογενές επίπεδο παραγωγής.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διεύθυνση: 7ο χλμ Εθνικής Οδού Κομοτηνής - Ιάσμου, Κομοτηνή, 69100

Τηλέφωνα: 25310 71616, FΑΧ: 25310 71617

EMAIL: [email protected]

Facebook: Μύλοι Κομοτηνής

Instagram: komotinimills

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr